ZF 24

Comănescu: Ne vom dubla flota de platforme pentru că este o piaţă caldă

Gabriel Comănescu

Gabriel Comănescu

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2013, 20:53 1016

Gabriel Comănescu, omul de afaceri care controlează compania de foraj marin Grup Servicii Petroliere (GSP), spune că vrea să-şi dubleze flota de platforme petroliere, formată acum din şase unităţi, şi s-o completeze cu două nave, toate capabile să execute lucrări offshore la mari adâncimi.

În 2014, GSP ar urma să se apropie din nou de afacerile record de circa 550 de milioane de euro din 2010, când businessul companiei a crescut datorită unui contract de 270 de milioane de dolari cu Gazprom pentru construirea unei conducte subacvatice de 159 de kilometri. Printre clienţii GSP se numără giganţi precum Gazprom Neft (Rusia) cu afaceri de peste 43 mld. $, Wintershall (Germania) cu afaceri de aproape 17 mld. euro sau Pemex (Mexic), un business de 125 mld. $. De exemplu, acum două dintre platformele lui Comănescu sunt în Mexic, una este în Marea Nordului, iar una în apele îngheţate ale Mării Barents.

„Piaţa este caldă“, spune cel mai bogat om de la malul mării, Rusia şi Marea Neagră fiind printre cele mai importante destinaţii de business spre care se vor mişca platformele lui Co­mănescu. Anul acesta, potrivit celor mai recente date furnizate de companie, businessul GSP ar trebui să ajungă la 1,3 miliarde de lei (304 mil. euro), în creştere cu aproximativ 70% faţă de cele de anul trecut, şi un profit net de 171 de milioane de lei (38 mil. euro), cu aproape 20% mai mare.

„Planul este să ne dublăm flota pentru că este o piaţă caldă. Acum avem 6 platforme şi ne gândim să ajungem la un număr de 12 platforme plus două nave de foraj la mari adâncimi. În medie o platformă second-hand costă 100 de milioane de dolari, iar una nouă poate ajunge la 220 de milioane de dolari. La nave, preţurile variază între 200 şi 600 de milioane de dolari. Ne dorim să luăm 4 platforme second-hand şi două noi, o navă second-hand şi una nouă“, a declarat Comănescu.

Campania de achiziţii plănuită de GSP îi va permite companiei să intre într-o zonă de afaceri nouă, aceea de foraj şi lucrări marine în zonele

offshore de mari adâncimi. Potrivit omului de afaceri, tocmai aceasta este zona în care se mişcă lucrurile în acest moment, cel mai bun exemplu în acest sens fiind chiar cazul României şi al Mării Negre. 

„Când intri în deepwater (adâncimi mari - n. red.) atunci vin şi banii. Pasul cel mare spre dezvoltare pe care-l facem este zona de deepwater.“

Omul de afaceri analizează mai multe posibilităţi pentru a-şi duce la îndeplinire planul, pornind de la finanţări externe, până la preluarea unor platforme care deja sunt implicate în contracte, dar exclude varianta unei listări la Bursa de Valori Bucureşti sau pe a atragerii unui acţionar extern. „Nu încearcă nimeni să mă cumpere pentru că ştiu răspunsul.“

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO