ZF 24

Comisarul european Neelie Kroes ataca sectorul farmaceutic

08.07.2009, 18:38 16

Comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, a apelat din nou la faimoasele cuvinte ale lui Hamlet pentru a arata situatia din industria farmaceutica a Uniunii Europene.

"Per total, putem concluziona ca este ceva putred in starea de fapt" a sectorului farmaceutic, a spus oficialul european citat de EUObserver.

Declaratia oficialului a fost facuta dupa publicarea unui raport asupra sectorului farmaceutic - documentul indicand ca intre companiile europene care realizeaza produse originale si cele care realizeaza copii generice este o relatie de colaborare.

Conform raportului, un numar considerabil de companii farmaceutice care produc medicamente generice au acceptat plati din partea companiilor care au produs medicamentele originale, pentru a intarzia cu cel putin doi ani lansarea pe piata a acestor medicamente, care sunt in medie cu 40% mai ieftine decat produsele originale.

Ca urmare a acestor concluzii, Comisia a deschis o investigatie impotriva mai multor companii care produc medicamente generice si a companiei franceze Les Laboratoires Servier.

Astfel, Comisia are dovezi care indica faptul ca un medicament generic numit perindopril, folosit pentru a preveni boli vasculare a fost amanat de la lansare, acesta fiind initial produs de Servier.

Comisia a declarat ca exista dovezi privind alte 200 de intelegeri intre companii farmaceutice europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO