ZF 24

KPMG: 2014 ar trebui să nu mai aducă măriri de taxe, ci măsuri de stimulare a creşterii economice

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

19.01.2014, 20:17 581

România mai are multe de făcut în ceea ce priveşte asi­gurarea unui mediu stabil şi predictibil, iar interacţiu­nea cu institu­ţiile statului în­cetineşte ritmul afacerilor, relaţia con­tribuabililor cu Fiscul înrăutăţindu-se din cauza crizei economice şi a nevoii de bani la buget, consideră specia­liştii de la firma de audit şi consultanţă KPMG.

„Anul 2013 a fost un an tumultuos în ceea ce priveşte fiscalitatea, mediul de afaceri resimţind acest lucru mai ales prin rapiditatea cu care unele acte nor­ma­tive au fost aprobate. Cu siguranţă mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte asigu­rarea unui mediu stabil şi pre­dictibil. Cred că un mediu fiscal atractiv va face ca nive­lul investiţiilor străine şi autohtone să crească în 2014 şi de aceea sper ca anul 2014 să nu ne mai aducă măriri de taxe, ci mai degrabă măsuri de stimulare a creşterii econo­mice şi a consumului, dublate de com­baterea eficientă a eva­ziunii fiscale“, a declarat Şerban Toader, senior partner al KPMG în România şi Moldova la con­ferinţa Perspective în fiscalitate - 2014 organizată de KPMG în parteneriat cu ZF.

Legislaţia fiscală favorabilă pentru holdinguri, introducerea opţională a TVA la încasare şi amânarea plăţii TVA în vamă pentru companiile care iau anumite certificări vamale sunt preve­derile favorabile introduse în 2013 şi 2014 amintite de specialiştii KPMG.

La categoria prevederi nefavorabile pentru mediul de afaceri a fost adus în discuţie impozitul pe construcţii, care a declanşat cele mai multe întrebări.

Niculae Done, tax senior partner, ser­vicii de fiscalitate KPMG, a arătat că impozitul pe construcţii va avea un im­pact major asupra companiilor din do­me­nii precum telecomunicaţii, energie, re­surse naturale, imobiliare, însă pot fi afectate şi compa­niile din alte industrii. Este posibil ca acest impozit să sufere mo­dificări, de aceea normele sunt întârziate.

Tot din acest an persoanele fizice suspectate de evaziune fiscală şi care sunt verificate în urma descoperirii unor discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate vor fi obligate să depună declaraţia de patrimoniu şi venituri, la solicitarea autorităţilor fiscale, a declarat Daniela Oprescu, director, International Executive  Services la KPMG România.
 

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

  • Este greu de spus un orizont de timp în care să putem vorbi de o consolidare fiscală în cazul holdingurilor.

  • Codul fiscal republicat ne dorim să ajungă în Parlament în primăvară şi să fie dezbătut până în toamnă. Va intra în aplicare de la 1 ianuarie 2015.

  • Este posibil ca impozitul pe construcţii să sufere modificări, de aceea normele sunt întârziate. Normele vor apărea spre finalul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie.

  • România este o ţară cu cotă unică relativ redusă, dar taxarea totală pe forţa de muncă este excesivă.  Au existat discuţii - s-a agreat de principiu cu partenerii internaţionali, cu FMI. S-a conştientizat de către toată lumea că taxarea forţei de muncă este aşezată altfel decât în alte părţi. Există un anagajament ferm de reducere a CAS.
     

Şerban Toader, senior partner al KPMG în România şi Moldova

  • Este adevărat că anul 2013 a fost un an tumultuos în ceea ce priveşte fiscalitatea, mediul de afaceri resimţind acest lucru mai ales prin rapiditatea cu care unele acte normative au fost aprobate.

  • Deşi înţelegem nevoia de resurse la bugetului statului, cred că sunt în asentimentul tuturor când spun că aceste modificări legislative ar trebui să fie discutate de fiecare dată din timp cu mediul de afaceri, pentru a evita discuţii ulterioare legate de impactul real al acestora, cum ar fi de exemplu impozitul asupra construcţiilor.

  • Nu aş vrea să uităm şi prevederile favorabile introduse în 2013 şi 2014, respectiv legislaţia fiscală favorabilă pentru holdinguri, introducerea opţională a TVA la încasare şi amânarea plăţii TVA în vamă pentru companiile care iau anumite certificări vamale.

  • Cu siguranţă mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte asigurarea unui mediu stabil şi predictibil. Cred că un mediu fiscal atractiv va face ca nivelul investiţiilor străine şi autohtone să crească în 2014 şi de aceea sper ca anul 2014 să nu ne mai aducă măriri de taxe, ci mai degrabă măsuri de stimulare a creşterii economice şi a consumului, dublate de combaterea eficientă a evaziunii fiscale.
     

Ramona Jurubiţă, partener, deputy head of taxation services

  • Certificarea declaraţiilor fiscale anuale ale companiilor de către un consultant fiscal a fost suspendată până la 1 ianuarie 2014 şi urmează să devină opţională, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.

  • Certificarea ar rămâne obligatorie în cazul depunerii declaraţiilor rectificative care corectează sume semnificative, respectiv 10% faţă de suma declarată iniţial, dar nu mai puţin de 10.000 de lei, conforme acestui proiect. În cazul în care declaraţiile rectificative vor fi depuse fără să fie certificate se va aplica o amendă de 2% din diferenţa rezultată în urma corectării sumelor, dar nu mai puţin de 200 de lei. Certificarea declaraţiilor rectificative este propusă să intre în vigoare începând cu 1 iunie 2014.

  • România trebuie să ia măsuri pentru deblocarea rambursărilor de TVA. La începutul anului 2014 s-au intensificat controalele. Rambursarea TVA s-ar putea face automat cu control ulterior pentru sume sub 20.000 de lei. În cazul rambursărilor de TVA cu întârziere nu ezitaţi să vă solicitaţi de la Fisc dobânzi de întârziere. Aceste dobânzi se obţin în instanţă.

  • Poprirea conturilor persoanelor fizice sau juridice s-ar putea efectua în 15 zile de la data primirii somaţiei. În prezent, poprirea are loc odată cu comunicarea somaţiei, contul fiind blocat şi chiar executat înainte ca debitorul să primească somaţia.
     

Dragoş Doroş, director, servicii financiare KPMG

  • Relaţia contribuabililor cu Fiscul este, în ultimii ani, mai rea din cauza crizei şi a nevoii de bani la buget.

  • Legislaţia privind holdingul este un progres, după 4-5 ani de discuţii la Ministerul Finanţelor.

  • Pentru ca investitorii să vină să facă holdinguri în România este nevoie de o viteză de reacţie mai bună a autorităţilor, de o lege a societăţilor comerciale mai bună, de o birocraţie mai mică şi să înfiinţeze/lichideze/fuzioneze o companie repede - să existe o viteză reală a businessului.

  • Interacţiunea cu instituţiile statului încetineşte ritmul businessului - nu doar în România, ci şi în alte ţări.

  • Acum este bine, dar va fi şi mai bine când autorităţile fiscale se vor mişca cu o viteză normală.

  • Fiscul nu funcţionează cum trebuie. Fişele de plătitor, rambursările de TVA nu sunt cum trebuie.

  • Fiscul este într-un proces de restructurare care va dura 4-5 ani.
     

Niculae Done, tax senior partner, servicii de fiscalitate KPMG

  • Impozitul pe construcţii va avea un impact major asupra companiilor din domenii precum telecomunicaţii, energie, resurse naturale, imobiliare, însă pot fi afectate şi companiile din alte industrii.

  • A fost calculat un impact bugetar de 400 mil. lei, dar aplicând o cotă de 1,5% la tot ceea ce înseamnă construcţii în România nu cred că pot fi încasaţi doar 400 mil. lei.

  • Vor trebui să plătească acest impozit persoanele juridice române (cu excepţia instituţiilor publice, institutelor de cercetare-dezvoltare şi entităţilor fără scop patrimonial), persoanele juridice străine cu sediu permanent în România, persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene, utilizatorul în cazul leasingului financiar şi locatorul la leasing operaţional.

  • Impozitul pe construcţii se aplică la valoarea brută. Declararea se face până la 25 mai 2014, inclusiv, iar plata se face în două rate egale - 25 mai şi 25 septembrie. Baza de impunere este reprezentată de construcţiile existente în situaţiile financiare de la 31 decembrie 2013 - orice modificare din 2014 nu afectează impozitul datorat pe 2014.

  • Firmele nou-înfiinţate datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.
     

Alin Negrescu, tax senior manager, impozite indirecte, KPMG

  • Sistemul TVA la încasare devine opţional începând cu 1 ianuarie 2014. Opţionalitatea sistemului TVA la încasare a fost foarte aşteptată de mediul de afaceri.

  • Foarte important este de verificat dacă am avut relaţii de afaceri cu parteneri ce au aplicat sistemul de TVA la încasare dacă mai rămân în sistem - verificare registru.

  • Se estimează că circa 93% din toate companiile din România au fost impactate de TVA la încasare.

  • Va fi foarte interesant de văzut câte persoane vor mai rămâne în acest sistem odată ce sistemul TVA la încasare a devenit opţional.

  • A fost eliminată obligaţia de a colecta TVA în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii.
     

Valentin Durigu, senior manager KPMG România

  • De la 1 aprilie se majorează cu 7 eurocenţi/litru acciza pentru benzină, motorină şi kerosen.

  • Vânzările cu prime sunt interzise pentru produsele accizabile.

  • Noi produse au devenit accizabile: autovehicule, bijuterii, blănuri, iahturi etc.

  • Societăţile care fac importuri ar trebui să îşi obţină certificarea AEO pentru a beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă, mai ales că România ocupă locul 19 în topul ţărilor UE după numărul de certificate, conform unui studiu KPMG România.

  • A fost aprobat Codul vamal modernizat, urmând să intre în vigoare la 1 mai 2016.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO