ZF 24

Michel Camdessus la Gala ZF 15 ani: Acceleraţi creşterea economică pentru a recupera decalajul faţă de zona euro

28.11.2013, 22:38 671

Michel Camdessus, fos­tul şef al FMI, care a condus in­sti­tu­ţia între 1987 şi 2000, a spus ieri la Gala ZF că România are un obiec­tiv foarte provoca­tor: să ac­ce­le­­reze creşterea eco­no­mică pentru a intra în gru­pul ţă­rilor din Europa de Est care vor atinge în 2020 60% din venitul per capita al zonei euro.

Peste 700 de oameni de afa­ceri, exe­cutivi de com­panii şi înalţi ofi­ciali au participat ieri la Gala ani­ver­sară a ZF 15 ani, unde invitaţi spe­ciali au fost Michel Camdessus, fost şef al FMI, şi gu­ver­natorul BNR Mugur Isărescu. 

Camdessus a avut un discurs în care a re­mar­cat pro­gresele eco­no­miei în cei 24 de ani de la Re­voluţie, dar a su­bliniat că Româ­nia are nevoie de o creştere mai rapi­dă pen­tru a îi contrazice pe cei pesi­mişti care nu o includ în grupul ţărilor din Eu­ropa de Est capabile să recupereze sub­stanţial din diferenţa de nivel de trai faţă de zona euro până în 2020.

„Deci aveţi un foarte provo­ca­tor obiectiv aici, de a accelera creşte­rea economică, de a vă ac­celera măsu­ri­le struc­turale şi de a găsi „cocktailul macroeconomic potri­vit“., a spus Camdessus.

Discursul lui Camdessus a fost pre­fa­ţat de cel al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că „o re­mar­cabilă coincidenţă“ leagă anul lan­sării Ziarului Financiar de trecerea la con­vertibilitatea de cont curent a leului.

„Dacă ne uităm în spate, acesta a fost nu numai un eveniment monetar, dar şi unul social, urmat pas cu pas cu per­severenţă de noi libe­ralizări, indi­fe­rent de guvernele care au urmat.

Guvernatorul a fost de acord că ne lip­seş­te o creştere mai ridicată, la po­tenţial, de 4-5%, dar a ridicat pro­ble­ma dacă această creş­te­re e posibilă fără să fie stricate celelalte echilibre.

„Aici este problema României în următorii cinci ani. Să stricăm macrostabilitatea doar pen­tru o creştere de 5% nu mi se pare deloc o op­ţiune fericită (…) Dacă e vorba să facem ceva, pen­tru a avea creştere cu 2% deficit bugetar, 2% in­flaţie, 2% deficit de cont curent, păstrarea da­to­riei publice în limite rezonabile, nu prin înda­to­rare excesivă,  trebuie să facem tot ce putem  să readucem încrederea“, a spus Isărescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO