ZF 24

Ministrul Agriculturii: APIA a tratat măsura LEADER precum a cincea roată la căruţă

Ministrul Agriculturii: APIA a tratat măsura LEADER...

Autor: Roana Rotaru

26.02.2016, 14:24 616

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, spune că până acum Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a tratat măsura Leader, unul din instrumetele importante pentru reducerea dezechilibrelor  economice şi sociale din mediul urban-rural, precum a cincea roată la căruţă. Beneficiarii acestei  măsuri sunt Grupurile de Acţiune Locală (GAL-uri),  care până acum au accesat doar 92 milioane de euro din peste 300 milioane de euro câte au avut la dispoziţie.

„Din păcate, aboradrea APIA faţa de măsura Leader a fost de <<a cincea roată la cărurţă>>. Practic prin Leader şi GAL o mare parte din atribuţiile statului trec în sectorul privat şi după cum ştim fiecare funcţionar încercă să ţină cu dinţii de partea de responsabilităţi. În acest context, AFIR nu au tratat serios rolul acestor GAL-uri, dar a fost în faza iniţială. ”, a declarat Achim Irimescu.

Ministrul nu este mulţumit de gradul de absorbţie pe care au reuşit să-l obţină grupurile de acţiune locală până acum şi îşi doreşte ca în viitor acestea să obţină rezultate mai bune, să fie un vector de dezvoltare în comunităţile rurale şi să nu se limiteze la  a accesa fonduri doar prin PNDR sau doar pentru agricultură.

„Ori cât ne-am stradui noi la nivel de instituţii să ajutăm Grupurile de Acţiune Locală , dacă ei nu se ajuta avem o mare problemă. În primul rând trebuie adopate strategiile de dezvoltare de locală şi după aceea găsite soluţii pentru utilizarea personalului, soluţii pentru a merge pe o paletă mai largă de aplicare, nu doar strict pe agricultură , şi de ce nu, mai mult pragmatism.  În opinia mea, absorbţia fondurilor a fost destul de slabă anterior. Sigur a fost prima dată când au demarat mai serios aceste GAL-uri, dar având în vedere că suma alocată lor este peste jumătate de miliard şi timpul e deja redus, pentru că s-au dus deja doia ani, sper ca să reuşim să accelerăm întregul proces pentru a accelera fondurilor. ” a  explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu .

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014- 2020, Grupurile de Acţiune Locală au o alocare financiară de aproximativ 650 de milioane de euro, bani pe care îi pot folosi pentru reducerea gradului de sărăcie în mediul rural, dezvoltarea infrastructurii, crearea de locuri de muncă, acces la reţele TIC sau stimularea şi consolidarea dezvoltării locale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO