ZF 24

Premierul Chinei: Ne asumăm obiectivul de a dubla comerţul cu estul Europei în următorii cinci ani

Premierul Chinei: Ne asumăm obiectivul de a dubla...

Autor: Sorin Pâslaru

26.11.2013, 11:08 608

Li Keqiang, premierul Chinei, a spus marţi la Bucureşti, în deschiderea  Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, că obiectivul pentru relaţiile dintre China şi Europa de Est este dublarea schimburilor economice în următorii cinci ani.

"Avem pregătite linii de finanţare de 10 miliarde de dolari pentru investiţii şi comerţ în Europa Centrală şi de Est. Creşterea prognozată pentru economia Chinei în perioada 2013-2020 va genera cerere de importuri de 3.000 de miliarde de euro din Europa în această perioadă".
 
Premierul Chinei a menţionat ca linii de cooperare cu Europa de Est şi România importurile de carne de oaie, de vită, lactate şi trimiterea de turişti chinezi în regiune, ca sursă de echilibrare a balanţei comerciale între această regiune şi China.
 
Apoi, o altă linie o reprezintă proiectele de infrastructură mari precum şi importurile de tehnologie şi echipamente din China. "Ţara noastră a făcut progrese în producţia de echipamente industriale. Avem capacitatea de a construi linii ferate de mare viteză", a spus premierul chinez.
 
De asemene, Li Keqiang a menţionat că va fi sprijinit comerţul româno-chinez prin deschiderea de birouri şi sucursale locale de către instituţii financiare chineze.
 
El a mai spus că în acest moment China se află la acelaşi nivel cu România la PIB/capita, iar legătura specială cu România este că după 1949 România a fost printre primele ţări care au pus bazele diplomatice cu Noua Chină.
 
"Această relaţie a fost testată şi probată în ultimii 60 de ani şi indiferent de schimbările politice şi de crizele financiare care au avut loc în această perioadă, au rămas în picioare. Trebuie să valorificăm punctele forte ale acestei relaţii. Lumea trece prin schimbări profunde. Evoluţia economiei globale din ultimii ani nu a fost uşoară, iar acum presiunea pe economiile emergente creşte, pe măsură ce economiile din Occident îşi revin. Trebuie măsuri împotriva protecţionismului comercial", a subliniat premierul chinez.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO