ZF 24

Şase din zece antreprenori spun că educaţia nu-i pregăteşte pentru antreprenoriat. Eşecul este puternic sancţionat de societatea locală

Şase din zece antreprenori spun că educaţia nu-i...

Autor: Dana Ciriperu

29.05.2016, 00:00 679

Peste 60% din antreprenorii români spun că educaţia pe care o primesc tinerii nu-i pregăteşte pentru antreprenoriat şi că eşecul este puternic sancţionat de societatea locală. 

Potrivit studiului „Barometrul antreprenoriatului ro­mâ­nesc“ realizat de compania de audit şi consultanţă EY, prin­cipala sursă de învăţare pentru antreprenori este mentoratul alături de discuţiile cu alţi antreprenori. Peste 23% din  antreprenori spun că au învăţat din cărţi ce trebuie să facă pentru a-şi îmbunătăţi businessul, în timp ce 18% susţin că au primit informaţii utile de la traineri sau de la profesorii din programele de tip MBA.

Şi datele statistice culese de ZF de la Institutul Naţional de Statistică arată că două treimi (62%) din afacerile nou-înfiinţate dintr-un an sunt create de foşti muncitori calificaţi şi necalificaţi, o treime (34,5%) sunt pornite de ingineri şi doar 3,5% aparţin foştilor manageri. 

Anual, se înfiinţează circa 100.000 de firme noi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, iar „soldul“ total a ajuns la 630.000 de companii active.

Studiul „Barometrul antreprenoriatului românesc“ mă­soară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului.

Încrederea şi optimismul oamenilor de afaceri în privinţa perspectivelor oferite de mediul antreprenorial românesc sunt în creştere semnificativă, 66% din aceştia consideră că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puţin de 10 ani.

Scăderea impozitării muncii pentru angajaţi şi angajatori a fost indicată de antreprenori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării şi impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilităţii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislaţiei (20%) şi reducerea fiscalizării veniturilor şi profiturilor companiilor (15%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO