ZF 24

„Se lucrează la tranzacţii mari. Activitatea este mult mai intensă anul acesta“

„Se lucrează la tranzacţii mari. Activitatea este...

Autor: Andrei Cîrchelan

27.03.2014, 00:08 968

Listările a două companii de stat, Electrica şi CE Ol­tenia, anunţate de Minis­terul Economiei, consolidarea sectorului bancar şi tranzacţiile din telecom vor fi principalele puncte de activitate în piaţa de fuziuni şi achiziţii anul acesta, sunt de părere consultanţii şi managerii fondurilor de investiţii.

ZF a organizat ieri împreună cu EY evenimentul ZF Top Tranzacţii - „Cum văd liderii locali mersul economiei şi piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2014“, în cadrul căruia au fost prezentate cele mai mari deal-uri din 2013 şi din primele luni ale acestui an, dar şi tendinţele pentru perioada următoare.

„Pentru anul 2013 am identificat un set de tendinţe foarte interesante. După o stagnare în anii 2010-2012 a numărului de tranzacţii vedem o creştere semnificativă în 2013. (...) Un sector care probabil va avea o evoluţie foarte dinamică în 2014 este cel de telecom, media şi tehnologie. Partea de software şi IT continuă să fie atractivă, cu tranzacţii foarte mari şi interesante“, a spus Florin Vasilică, partener, şef al echipei de asistenţă în tranzacţii a EY. El a adăugat că activitatea este mai intensă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii şi se lucrează atât la tranzacţii mici, cât şi la unele mari şi medii.

Estimările ZF arată că piaţa de fuziuni şi achiziţii a urcat anul trecut cu câteva procente, până la 1,3 mld. euro. Listarea Romgaz a fost cea mai mare tranzacţie a anului trecut, cu o valoare de 390 mil. euro.

Acţiunile au fost suprasubscrise de 13 ori de investitorii individuali şi de cinci ori pe segmentul corporate, ceea ce a arătat că în piaţă există apetit investiţional pentru listările plănuite de stat.

„Anul acesta ne aşteptăm să vină (listările) Electrica şi Complexul Ener­getic (CE) Oltenia, precum şi Romte­lecom care e aşteptată să se finalizeze“, a declarat Dana Mirela Io­nescu, Chair­man & CEO al Raiffeisen Capital & Investment, care a făcut parte din consorţiul ce a intermediat listarea  companiei de stat Romgaz.

Pe lângă operaţiunile aşteptate în piaţa de capital, consultanţii sunt de părere că sectorul bancar şi companiile din telecom vor fi principalii actori ai pieţei de fuziuni şi achiziţii, cu multe tranzacţii de valori mari.

„În mediul bancar românesc, aceste numeroase bănci vor fi consolidate într-un final. Nu putem şti la ce număr se va ajunge, dar probabil vor fi mult mai puţine foarte curând“, a declarat Marinel Burduja, director general al Băncii Române de Credit şi Investiţii (BCRI), un jucător nou-format în piaţă după ce omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a preluat licenţa ATE Bank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO