ZF 24

Tendinţe în sănătate: în 2014 statul va introduce pachetul de servicii de bază şi se va decide soarta fabricii Europharm cu afaceri de peste 100 de milioane de euro

Tendinţe în sănătate: în 2014 statul va introduce...

Autor: Ioana David

06.01.2014, 00:07 1206
Anul 2014 ar putea fi unul al schimbărilor profunde în sistemul de sănătate, cea mai importantă fiind introducerea pachetului de bază, prin care se reglementează unde trebuie să meargă pacienţii pentru a avea acces la servicii medicale sau când un pacient are dreptul să beneficieze de servicii la stat.
 
Tot 2014 ar trebui să aducă mult aşteptatul card de sănătate, proiect care vine în completarea reţetei electronice deja în vigoare, o creştere de maximum 5% a pieţei de me­di­ca­mente, dar şi vânzarea (sau închiderea) fabricii de medicamente Europharm de la Braşov.
 
În acest an, Ministerul Sănătăţii vrea să implementeze un proiect pilot de schimbare a statutului spitalelor şi de majorare a salariilor medicilor. Cele două merg mână în mână deoarece medicii vor putea să câştige bani în plus prin acordarea de servicii private în cadrul spitalelor publice, unităţi ce vor putea să-şi organizeze propriile secţii private.
 
Ministerul Sănătăţii va introduce pachetul de servicii de bază
 
Luna martie ar putea aduce implementarea pachetului de servicii de bază pentru asiguraţii din sistemul sanitar, în condiţiile în care calendarul anunţat de Ministerul sănătăţii va fi respectat.
 
Pachetul de bază se referă la serviciile la care pacienţii au acces în baza contribuţiilor obligatorii la sănătate. În baza acestui pachet, asiguraţii beneficiază de toate serviciile de care au nevoie pentru a rezolva o problemă nouă de sănătate, au acces la servicii de prevenţie, urgenţă sau vaccinare. Ca noutate pentru legislaţia română apar listele de aşteptare şi faptul că pacienţii trebuie să respecte un anumit traseu pentru a putea beneficia de servicii de sănătate. De exemplu, pentru anumite boli, spitalele nu vor mai putea interna pacienţii, problemele acestora urmând să fie rezolvate prin intermediul spitalizării de zi (mai mică de 24 de ore) sau prin ambulatoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO