ZF 24

Topul brokerilor: începutul slab de an nu-i sperie pe intermediarii de pe bursă, care speră să aibă anul acesta tranzacţii şi mai mari decât în 2013

Topul brokerilor: începutul slab de an nu-i sperie pe...

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

08.01.2014, 00:08 510

Tranzacţiile mari de anul trecut au ajutat firmele mari de brokeraj care au mai rămas pe bursă să-şi revină după câţiva ani extrem de slabi. Cu o piaţă dominată de investitori străini, în care listările statului şi tranzacţiile Fondului Proprietatea sunt principalele surse de lichiditate, cei mai mari brokeri de pe bursă mizează pe creşterea lichidităţii şi în 2014. Firmele mici de brokeraj, însă, fac faţă tot mai greu competiţiei acerbe de pe piaţă şi pun lacătul pe uşă una după alta.

Brokerii au intermediat anul trecut tranzacţii cu acţiuni în creştere cu 51% faţă de cele din 2012, în condiţiile în care listările statului şi plasamentele private derulate de Fondul Pro­prietatea şi BERD au scos bursa din amorţeală. Tranzacţiile cu ac­ţiuni de pe bursă s-au ridicat anul trecut la 11,57 mld. lei (2,6 mld. euro), cel mai mare nivel după 2007, iar media zilnică a depăşit din nou pragul de 10 mil. euro. Creşterea lichidităţii a fost susţinută şi de creşterea preţurilor acţiunilor, indi­cele bursier BET închizând anul cu un câştig de 26%.

„În mod cert atât climatul din pieţele financiare globale (dez­vol­tate), cât şi dinamica mulţumitoare a indicatorilor macroeconomici locali au fost condiţii prielnice pentru evoluţia bursieră. Cel mai mare câştig este că România a reuşit să atragă investitori noi, bani noi în acest an (2013 – n.red.) – o lichiditate mai bună atrage după sine şi creşterea cotaţiilor, ceteris paribus“, a comentat Mihai Lazăr, directorul de tranzacţionare al Raiffeisen Ca­pital & Investment, firma de brokeraj a grupului Raiffeisen, care a urcat anul trecut pe locul al doilea în topul brokerilor, cu tranzacţii cu acţiuni în valoare de 3,75 mld. lei, de aproape cinci ori mai mari decât în 2012, şi o cotă de piaţă de 16,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO