ZF 24

Topul celor mai mari 10 angajatori din economie

Topul celor mai mari 10 angajatori din economie

Autor: Adelina Mihai

04.07.2015, 17:29 5128

Retailerul alimentar Kauf­land România este cel mai mare angajator din economie, cu peste 22.000 de salariaţi, ju­decând după informaţiile raportate la Inspecţia Muncii, instituţie aflată sub coordonarea Ministerului Muncii.

Situaţia este diferită însă în raportările către Ministerul de Finanţe, care vede Poşta Română pe primul loc în topul angajatorilor, cu peste 25.000 de salariaţi. Dacă se includ şi instituţiile bugetare în acest clasament, atunci cel mai mare angajator este Ministerul de Interne, care avea la finalul anului trecut circa 133.600 de angajaţi. De ce nu coincid datele privind topul celor mai mari angajatori din România?

Lipsa unei baze de date unitare care să numere salariaţii din România se transpune astfel şi în imposibilitatea de a realiza un clasament cu cei mai mari angajatori din economie. Teoretic, aplicaţia Revisal a Inspecţiei Muncii numără în timp real salariaţii din economie pentru care se plătesc taxe şi impozite „la zi“ şi include atât salariaţii cu ambele tipuri de norme (întreagă sau part time) şi cu diferite tipuri de contracte (pe perioadă determinată sau nedeterminată). În bilanţul raportat la Ministerul de Finanţe, companiile raportează un număr mediu de salariaţi din anul anterior, calculat ca medie aritmetică a numărului de salariaţi care reiese din declaraţiile 112 (privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) depuse în fiecare lună a anului anterior şi se iau în calcul atât persoanele cu normă full time, cât şi cele angajate part time. În ceea ce priveşte instituţiile bugetare, datele privind numărul de salariaţi sunt gestionate chiar de Ministerul de Finanţe, care are o evidenţă a numărului de posturi ocupate - adică pentru care se alocă bugete de salarii - şi care nu coincide întotdeauna cu numărul de salariaţi din respectivele instituţii ale statului. „Bazele de date publice, începând cu Revisal, trebuie să fie nominale, pentru a şti în fiecare moment câţi angajaţi are România. La Finanţe există un număr de salariaţi scriptic, pentru că nu controlează cei de la Finanţe câţi angajaţi full time ai avut, câte convenţii civile sau câte contracte pe perioadă de­terminată există“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO