Bănci și Asigurări

BRD începe goana după clienţi: mizează pe un plus de peste 1 mld. de lei la creditare şi aproape 3 mld. de lei la depozite

BRD începe goana după clienţi: mizează pe un plus de...

Autor: Raluca Ghinea

06.03.2015, 14:25 1902

Pe segmentul de retail, banca vizează o creştere a creditării cu 0,8%, la 17,2 miliarde lei, iar pentru companii mizează pe un avans al împrumuturilor de 11,3%, la 10,4 miliarde lei, potrivit bugetului pe 2015 care urmează să fie aprobat în AGA pe 9 aprilie.

În acest sens, BRD va continua să promoveze creditele imobiliare şi să susţină producţia de credite de consum pentru persoanele fizice, iar pe segmentul companiilor va dezvolta o strategie care să vizeze cu prioritate sectorul energetic, agricultura şi agro-industria, infrastructura, marii comercianţi şi marii exportatori.

Banca are în vedere să regândească organizarea comercială şi portofoliile de clienţi, ca urmare a revizuirii principiilor de segmentare a clientelei, se arată în prezentarea pregătită pentru acţionari. Totodată, intenţionează să accelereze reorientarea tranzacţiilor bancare curente de la ghişeu spre canalele alternative.

Pe partea atragerii de resurse, BRD îşi propune să crească soldul depozitelor cu 7,2% în acest an, de la 36 miliarde lei la 38,6 miliarde lei. De la populaţie vrea să atragă în plus cu 6,7%, sporind portofoliul total la 22,1 miliarde lei, iar de la companii cu 7,8%, ajungând la un sold pe acest segment de 16,5 miliarde lei.

Astfel, raportul credite-depozite ar urma să se reducă de la 73% la 72%.

Per total, banca vrea să recâştige numărul de clienţi pierduţi anul trecut, când portofoliul s-a redus cu 2%, la 2,34 milioane, astfel încât la finalul anului să aibă 2,278 milioane clienţi, nivel similar cu cel de la sfârşitul anului 2013.

Venitul net bancar ar urma să avanseze cu 3% ca urmare a creşterii activităţii comerciale, de la aproape 2,5 milioane lei în 2014, când s-a redus cu 8,4%.

BRD se aşteaptă totodată la o creştere a marjei nete din dobândă cu circa 4%, în special datorită efectelor pozitive de strucutră, respectiv stabilizarea soldului net al creditelor şi scăderea ponderii rezervei minime obligatorii faţă de 2014.

Banca estimează că se va reduce costul mediu de finanţare, dar fără a compensa în totalitate scăderea dobânzilor la creditele companiilor şi la cele de consum.

Chletuielile operaţionale, care anul trecut s-au redus cu 2,9%, la 1,25 milioane lei, sunt aşteptate să urce moderat anul acesta, dar sub nivelul inflaţiei, prognozat la 3%. Din totalul acestora, cheltuielile cu personalul sunt estimate să avanseze cu 1,4%.

BRD mizeză pe o scădere semnificativă a costurilor cu provizioanelor, după ce acestea s-au diminuat şi în 2014 cu 43%, la 1,2 milioane lei, având în vedere că băncile au luat măsuri semnificative de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane în cursul anului trecut, dar şi în 2013. De asemenea, banca anticipează pentru acest an o rată mai scăzută a împrumuturilor neperformante.

În aceste condiţii, pe fondul uneor cheltuieli mai mici cu provizioanele, banca se aşteaptă la o îmbunătăţire semnificativă a profitabilităţii faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat de 43,24 milioane de lei. Acţionarii vor discuta şi vota în AGA de pe 9 aprilie repartizarea profitului.

Totodată, mandatele de administratori ale lui Dumitru Popescu şi Sorin Marian Coclitu ajung la termen la 18 aprilie, astfel că printre punctele de pe ordinea AGA se regăseşte şi reducerea numărului administratorilor de la 11 la 9.

Pentru Petre Bunescu, Bernardo Sanchez Incera, Didier Charles Maurice Alix şi Ioan Cuzman, ale căror mandate ajung de asemenea la final, se propune prelungirea acestora pentru o perioadă de patru ani. În plus, se propune numirea polonezului Slawomir Mieczyslaw Lachowski, cu o experienţă de 20 de ani în sectorul bancar, pentru poziţia de administrator independent, acesta având nevoie de aprobarea BNR.

În AGA se va supune aprobării şi remuneraţia lunară individuală pentru administratorii neexecutivi pentru acest an, în valoare de 1.500 euro brut, precum şi limitele generale privind remuneraţiile suplimentare ale administratorilor şi a directorilor, în cuantum maxim de 10,9 milioane lei brut.

BRD este a doua bancă din România în funcţie de active, administrând la finele anului trecut 45,18 miliarde lei, în scădere de la 47 miliarde lei la sfârşitul anului 2013.

Acţiunile băncii sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind cotate la 9,6 lei/titlu, în scădere cu 1,03%. Capitalizarea băncii se ridică la 6,76 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO