Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Marirea si decaderea Casei Capsa

CARTEA DE ISTORIE/ Marirea si decaderea Casei Capsa
28.04.2010, 15:16 351
Maria-Magdalena Ionita
Casa si Familia Capsa inRomania moderna, 1852-1950
Editura Oscar Print
O carte-obiect de-a dreptulsurprinzatoare: o cutie de carton pe care scrie "Maison Gr. Capsa.Grande Confiserie. Fournisseur brevete de la Cour Royale deRoumanie, Bucarest" si in care banuiesti ca se afla bomboane deciocolata ori trufe. Daca ridici capacul, descoperi o carte formatmare, tiparita pe hartie velina, cu zeci de imagini de epoca. Esteistoria renumitei Case Capsa, teza de doctorat a autoarei.Destinele Casei Capsa sunt urmarite intr-un cadru larg, in cel alevolutiei economice a Romaniei si al moderizarii sale. FamiliaCapsa facea parte dintr-u grup mai mare de aromani care au venit inTara Romaneasca si in Transilvania in secolul al XVIII-lea.Cojocarul Dumitru Capsa si-a luat o nevasta la Brasov, apoi s-astabilit la Bucuresti, a avut patru copii, unul dintre baieti fiindtatal celor care aveau sa aduca familiei renumele de cei mai maricofetari ai neamului. Cartea urmareste, pe de o parte, comertulbucurestean de prelucrare alimentara de la 1850, legile sistructura sa organizatorica; pe de alta parte, istoria familieicare, in vremea lui Grigore Capsa, a cunoscut prosperitatea maxima(1868-1902), dar si consolidarea prestigiului, dupa 1900,modernizarea si extinderea Casei Capsa, pana la rechizitionarea decatre comunisti, in 1949. Volumul cuprinde si o anexa cu o listaselectiva a personalitatilor romanesti si straine oaspeti ai CaseiCapsa. "Lucrarea ne transmite o imagine a societatii romanesti sitotodata un aspect important si sugestiv al procesului deeuropenizare culinara, de impletire pe acest plan a Occidnetului cuOrientul, creandu-s ein acest fel un tip caracteristic, care estedeparte de a reflecta o imitatie servila, el evidentiind maidegraba un remarcabil spirit creator" (acad. DanBerindei).
Editia a doua, revazuta siadaugita. Lucrare premiata cu Premiul "Ioan C. Filitti" alFundatiei Culturale Magazin istoric, iunie 2001. Cuvant inainte deacad. Dan Berindei.

Autoarea este absolventa aFacultatii de Istorie, promotia 1969 si a contribuit cu studii siarticole de specialitate la mai multe lucrari de sinteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO