Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Lungul drum de la bordel la glorie

CARTEA DE LITERATURA/ Lungul drum de la bordel la glorie
14.04.2010, 14:41 50
Michael Wallner
Aprilie in Paris
Editura Trei
Michael Wallner este un austriac nascut in 1958, a fost actorsi scenarist, a publicat mai multe romane. Cel de fata a devenitbestseller international, la scurt timp dupa aparitie (2006).Actiunea se petrece la Paris, in 1943. Un tanar german de numai 21de ani, Roth, care stie limba franceza, este racolat ca interpretin cadrul interogatoriilor la care sunt supusi francezii membri aiRezistentei, arestati de nazisti. Plimbandu-se ca civil prin Paris,Roth intalneste intr-o zi intr-un anticariat o tanara, Chantal, decare se indragosteste. Numai ca Chantal e membra a Rezistentei...In atentatul care urmeaza, Roth insusi este ranit, apoi arestat siinterogat. Evadeaza si pleaca in cautarea tinerei. Traducere dinlimba germana de Gabriella Eftimie.
Jennifer Cody Epstein
Pictorita din Shanghai
Editura Humanitas fiction
Este romanul de debut, intampinat cu cronici elogioase dublatede succes de public, al unei scriitoare americane care a lucratpentru "Wall Street Journal" si "Chicago Tribune". In spateletablourilor lui Pan Yuliang se afla un destin ale carui meandre parsa respinga verosimilul. Vanduta de unchiul opioman unui bordel,tanara orfana Xiuquing isi schimba numele, incepe uceniciadezumanizanta si ajunge cea mai cautata fata a Salonului EterneiSplendori, ceea ce nu inseamna decat ca umilintele la care estesupusa imbraca forme mai subtile, cu atat mai dureroase. Dupa anide calvar si degradare, salvarea ei va fi Pan Zanhua: acesta seindragosteste de ea si o rascumpara. Alaturi de el, Yuliang isigaseste fericirea si isi descopera vocatia pentru pictura. Carteaapare in colectia Raftul Denisei. Traducere din engleza si note deRaluca Cimpoiasu.
L.J. Smith
Trezirea
Jurnalele Vampirilor
Editura Leda
"Jurnalele Vampirilor" sunt o serie de romane horor cuvampiri, care o au in centrul actiunii pe Elena Gilbert, o liceeananehotarata intre doi frati vampiri. Seria a aparut intai ca otrilogie, in 1991, presiunea publicului a dus la aparitia celuide-al patrulea volum, si acesta continuat dupa cativa ani de pauza.Romanele au fost adaptate intr-un serial de televiziune care a avutpremiera in septembrie 2009. Alaturi de eroina, o fata frumoasa cuochi albastri, cei doi frati vampiri sunt Stefan, distant simisterios, care incearca s-o apere de ororile trecutului sautragic, si Damon, periculos si manat de dorinta de a se razbuna peStefan, fratele pe care il invinuieste ca l-a tradat. Traducere dinlimba engleza de Mirella Acsente.
Daniela Sitar-Taut
Valori si prezente conjuncturale
Cronici literare 1 (2002-2008)
Editura Risoprint
Daniela Sitar-Taut (n. in 1972 la Baia Mare), este licentiatain litere, profesor de limba romana si redactor la revista "Nordliterar" din Baia Mare. A publicat o tetralogie exegetica despremitul lui Don Juan. Volumul de fata, cum spune si titlul, reunestecronicile literare, recenziile, studiile si eseurile publicatevreme de sapte ani in mai multe reviste - cam tot ce a publicatautoarea, in afara interviurilor. Cea mai mare parte a textelor serefera la autori contemporani, cu deosebire din provincie. O cartecu greutate, si la propriu, si la figurat.
Serge Bussolo
Pelerinii intunericului
Editura Paralela 45
Un roman de duzina, chiar daca apare sub "stampila"bestseller, despre o secta din Evul Mediu francez, care veneramoastele Sfantului Gaudemon, martir crestin ucis de imparatulCaligula. Pelerinii care urca an de an muntii spre biserica undesunt tinute moastele sunt ademeniti de falsi calugari si triatipentru a umple o viitoare Arca a lui Noe, de pe care vor popula dinnou Pamantul, la sfarsitul unui anuntat nou potop. InterventiaInchizitiei pune capat ereziei, dar cei mai indaratnici adepti aiei se muta in Pirinei. Traducere de Nicolae Constantinescu.
Razvan T. Coloja
Fabrica de furnici
Editura Vremea

Nascut in 1979 si absolvent al facultatilor de Litere si deInformatica din cadrul Universitatii Oradea, Razvan-Teodor Coloja alucrat la revistele "Connect", "MyLINUX" si "My Computer". Aceastaeste cartea de debut. Cartea, influentata foarte mult de literaturaamericana de dupa 2000, prezinta confesiunile unui psihotic, carepriveste de la mare altitudine lumea acestor furnici uriase caresuntem, carora nimic nu le justifica existentele. Naratorul e unprogramator singuratic, care creeaza realitati concrete ca repereale fiecarei zile si care e dependent de o iubita-amanta. S-a spusca romanul ar fi unul "transgresiv", concept prea putin vehiculatla noi, iar literatura scrisa de Coloja s-ar alatura celei scrisede Ionut Chiva, Adrian Chivu sau Liviu Birsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO