Ziarul de Duminică

DOCUMENTAR/ Cronologia evenimentelor din decembrie 1989 (I)

DOCUMENTAR/ Cronologia evenimentelor din decembrie 1989 (I)
11.11.2009, 15:01 384
Natiunea romana si-a redobandit libertatea prin evenimenteleviolente de la sfarsitul lunii decembrie a anului 1989. Din pacate,intervalul prea mare de timp de la ultima perioada istorica in careromanii au trait intr-un regim democratic (sfarsitul secolului alXIX-lea si primele trei decenii ale secolului al XX-lea), precum sidurata prea lunga a perioadei comuniste (1944-1989) au produs treigeneratii nascute sub regimuri autoritare si dictaturi si au uzatprofund generatiile timpurilor democratice. Dezobisnuiti deexercitiul libertatii, romanii au intarziat prea mult pentru a seelibera, inclusiv atunci cand lanturile lagarului comunist au fostlasate jos.
Eliberarea societatii romanestidin dictatura comunista a fost o decizie de sistem, provocata decauze si motivatii straine de natiunea romana, cu toate ca regimulcomunist din Romania, dincolo de particularitatile sale, cunosteaacelasi tip de criza ca si cea sovietica. In decembrie 1989 nu s-adeclansat o revolta generalizata de eliberare din comunism aromanilor, provocata de nemultumirea populatiei care n-a maisuportat regimul. S-a produs mai intai o schimbare politicasubstantiala in Uniunea Sovietica, urmata de actiuni internationalemenite sa concretizeze retragerea sprijinului politico-economic pecare Moscova il acorda regimurilor comuniste din statele europeneaflate in sfera sa de influenta. In fata rezistentei lui NicolaeCeausescu, URSS a intervenit in Romania prin mijloaceneconventionale.
Societatea romaneasca actualasta in continuare pe aceste probleme, fie ignorand legatura subtiladintre violentele din decembrie 1989 si comportamentul politicpostdecembrist al natiunii, fie atribuind esecurile economiceproastei guvernari din anii de inceput, 1990-1991. Prin urmare, dinanaliza consecintelor imediate ale evenimentelor din decembrie 1989nu pot lipsi elementele psihosociale, precum si cele psihoeconomicecare s-au manifestat in natiune de-a lungul perioadei postcomunisteimediate.
In acest numar si in urmatorulpublicam fragmente din "Cronologia evenimentelor din decembrie1989" de Alex Mihai Stoenescu, volum in pregatire laEditura RAO.
22 decembrie,Timisoara-Bucuresti, solutia generalului Stanculescu.
Fara alta solutie, NicolaeCeausescu cere din nou sa-i fie adus Stanculescu. Constantin Maneaarata ca, informat asupra "accidentului" lui Stanculescu, NicolaeCeausescu i-a strigat: "Cu picioarele rupte sa vina si sa vina in 5minute, sa nu se joace, ca-l aduc arestat!"
22 decembrie, Bucuresti,cladirea CC al PCR, generalul Stanculescu este numit ministru alapararii, ora 09.50.
Generalul Stanculescu a sosit inaproximativ un sfert de ora, imbracat cu haine civile. Simula ca eaccidentat si ca il doare piciorul. Ceausescu i-a dat atunci unordin: "Stanculescule, preiei conducerea Armatei in urmasinuciderii lui Milea si executi ordinul. Mergeti si opriti" si i-acerut sa-i cheme pe Voinea si pe Eftimescu. In acest moment alevenimentelor intervine o succesiune de informatii preluate detoata literatura subiectului nostru, care asaza in centru ordinulde oprire in cazarmi a trupelor militare si interdictia de a setrage in oameni, ceea ce presupunea incalcarea ordinelor luiCeausescu sau, mai corect spus, un contraordin, peste autoritateacomandantului suprem.
22 decembrie, Bucuresti,tentativa de preluare directa a conducerii Armatei de catre NicolaeCeausescu, ora 09.54.
Nicolae Ceausescu intentiona sapreia comanda directa a Armatei, dand ordine prin Eftimescu,adjunctul sefului MStM, ofiterul cu gradul cel mai inalt aflat inpreajma sa. Atat pe caietul documentar de lucru, cat si pe caietulde ciorne, generalul Voinea si-a notat si ora exacta si continutulordinului. Pe ciorna el este complet: "Gl. Eftimescu, 22.12.89,(ora) 09.54.
- Toate unitatile Armateiexecuta num(ai) ord(inele) comandant Suprem. Toate U(nitatile)subord(onate) A1 (Armatei 1) din G(arnizoana) M(ihai) Bravu siTargoviste se concentreaza in Bucuresti in cazarmile din sos.OLTENITEI.
- Unitatile...
- Raportez ce U. mai avem incazarmi si unde sunt". (Urmeaza raportul cu locatia unitatilor,din care numai Regimentul 22 se intoarce, Regimentul 22 fiind celcare anuntase urcarea manifestantilor pe tehnica,n.a.)
22 decembrie, Bucuresti,Inspectoratul General al Militiei, ora 10.00.
Ca urmare a unei intelegeritelefonice cu generalul Iulian Vlad, generalul MI Romeo Campeanuemite o radiograma catre toate unitatile MI din tara prin careanuleaza ordinul de foc dat de Ceausescu. Este cel mai timpuriudocument scris al ruperii ministerelor de forta de NicolaeCeausescu.
22 decembrie, sediulTeleviziunii Romane, ora 10.00.
Din ordinul generalului Vladtransmis generalului Ghita, fortele de paza ale Televiziunii Romanesunt retrase din dispozitivul de lupta al institutiei. In timpulemisiunii "Dan Diaconescu in direct" din seara de 05.12.2004 de lapostul de televiziune OTV, inginerul Nicolae Stanciu, fostuldirector tehnic al TVR, a afirmat ca "exista o cortina electronicacu care se oprea emisia la TV, daca se dorea. Generalul Ghita(comandantul trupelor de securitate-militie, n.a.) a datdispozitie sa nu se traga, a dat jos mitralierele de pe TVR cu oora inainte de venirea revolutionarilor". Informatia esteconfirmata de generalul Iulian Vlad la ComisiaSenatoriala.
22 decembrie, Bucuresti,cladirea CC al PCR, ora 10.00, generalul Stanculescu initiaza olovitura de stat militara.
Dupa ce a iesit de la Ceausescu- inainte de ora 10.00 -, in calitate de nou ministru al apararii,generalul Stanculescu s-a deplasat la grupa operativa, unde i-aintalnit pe generalii Eftimescu si Voinea. El le-a cerut acestorasa-l informeze "cum este realizat dispozitivul de aparare dinpreajma CC si de ce forte dispune". Astfel, ca urmare a raportuluipe care i l-au dat generalii - deci, recunoscandu-i autoritatea -,Stanculescu a aflat si ca se afla in deplasare spre centrulorasului inca trei regimente. Urca la etajul VI, unde se afla grupade transmisiuni a MApN, si, in intelegere cu maiorul Tufan,generalul Stanculescu transmite primul sau ordin in calitate deministru al apararii: "(Ora) 10.07, colonelul Negrea. Rondoul -ind. MApN transmite: nu se trage de catre nimeni, nici foc deavertizare - sa se parlamenteze".
"Rondoul" era indicativulministrului apararii nationale si va fi indicativul prin care vaconduce si va da ordine noul ministru, generalul Victor A.Stanculescu. Acest ordin transmis
trupelor, in afara faptului caera contrar ordinului primit de la seful statului, a produs iesireasubunitatilor militare aflate in strada din misiunile de lupta. Ela generat sentimentul public ca Armata "a fraternizat" cudemonstrantii.
22 decembrie, Bucuresti,cladirea CC al PCR, 10.10.
Nicolae Ceausescu cere emitereaunui decret privind starea de necesitate pe intreg teritoriultarii, decret care nu a mai fost intocmit. Trecut de la stupefactiela furie, Nicolae Ceausescu ii cere lui Constantin Mitea saformuleze comunicatul in legatura cu "tradarea" lui Milea, iar peSilviu Curticeanu il solicita sa pregateasca un decret pentruinstituirea starii de necesitate pe intreg teritoriul tarii, dupacare convoaca o sedinta a CPEx. In timpul dialogului avut la 14septembrie 2003 cu generalul de justitie Gheorghe Diaconescu,acesta a dezvaluit ca suportul juridic al decretarii starii denecesitate pe intreg teritoriul nu a mai existat. "Dupa revolutie,in timpul proceselor, am aflat ca textul decretului de instituire astarii de necesitate a ramas in ciorna. Mult mai tarziu am aflat sidetaliul ca textul a ramas in masina de scris, in clipa in care s-aanuntat sinuciderea lui Milea. S-a creat panica, biroul a fostabandonat, textul nu a fost terminat si nici dus lasemnat."
22 decembrie, Bucuresti, ora10.20.
Cu cateva minute inainte sainceapa sedinta CPEx, Mihai Harjau a surprins si urmatoarelesecvente: "A venit generalul Neagoe si i-a spus ca in diverse zoneale Capitalei sunt deja concentrari mari de oameni care seindreapta spre centru. (Discutia se desfasura in anticamera si amputut sa aud toate acestea.) Ea i-a spus ca este o contrarevolutiesi ca trebuie facut totul ca sa fie reprimata; l-a intrebat: «Mai,voi sunteti pregatiti?» si el a raspuns: «Da, suntem pregatiti,oamenii nostri sunt inarmati». Intre timp, a sunat Croitoru - de laCapitala, care era secretar cu propaganda - si il cauta pe BarbuPetrescu. I-am spus ca e in sedinta si ca nu pot sa-l scot. Si mi-azis asa, in doua vorbe: «Spuneti-i ca nu se mai poate facenimic...» si a inchis telefonul".
22 decembrie, InspectoratulGeneral al Militiei, ora 10.30.

Printr-o minuta semnata decolonelul Suceava si de colonelul Radulescu, din parteaInspectoratului General al Militiei, si de inginerul Marian Gostindin partea populatiei civile, s-a stabilit ca Inspectoratul, incalitate de organ central de comanda al Militiei, sa declareoficial "ca intreaga Militie trece de partea revolutiei prinparticiparea efectiva la sprijinirea cauzei acesteia" si sa deaordine precise in acest sens tuturor unitatilor din tara. Minutareprezinta actul oficial prin care se certifica trecerea Militieide partea revoltei populare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO