Ziarul de Duminică

Să nu ne mai ignorăm poeţii!/ de Ziarul de duminică

Să nu ne mai ignorăm poeţii!/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

19.10.2012, 00:00 87

Poezisele

Muzeul Naţional al Literaturii Române a demarat luni, 15 octombrie 2012, seria de reprezentaţii Poezisele. Un exerciţiu teatral (foto 1). Fiecare reprezentaţie este urmată de o discuţie publică la care organizatorii îşi doresc să participe, alături de echipă (actori şi regizor), poeţii pe ale căror texte s-a lucrat, şi spectatorii.

Actorii: Anda Saltelechi, Cristian Rus, Rodica Bunea, Sandra Şimon Regia: Crista Bilciu.

Texte: Mariana Marin, Nichita Danilov, Angela Marinescu, Mircea Cărtărescu, Paul Vinicius, Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Emil Brumaru, Ioan Es. Pop, Mircea Ivănescu, Floarea Ţuţuianu, Cristian Popescu.

"POEZISELE este un proiect care urmăreşte popularizarea poeziei contemporane româneşti de bună calitate şi aducerea ei mai aproape de public. Este inadmisibil ca, pentru marele public, principalele puncte de reper în poezie să fie în continuare Eminescu şi Nichita Stănescu, ignorând ultima jumătate de veac de poezie foarte valoroasă. Nu este vorba despre un recital de poezie, ci despre descoperirea şi punerea în valoare a teatralităţii din fiecare text poetic." (Crista Bilciu)

Filmul românesc la BFI din Londra

Miercuri, 10 octombrie 2012, Institutul Britanic de Film (BFI) a deschis porţile celei de-a 56-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Londra, în cadrul căruia, timp de 12 zile, vor fi prezentate peste 200 de producţii din 68 de ţări, zeci de premiere mondiale, evenimente speciale şi cineaşti de renume.

România îşi face din nou remarcată prezenţa pe scena cinematografiei mondiale, în cadrul Festivalului de Film de la Londra, prin două producţii de lungmetraj (foto 2) premiate pe plan internaţional: Dupa dealuri, al lui Cristian Mungiu şi cel mai recent film al lui Radu Jude, Toată lumea din familia noastră. Institutul Cultural Român din Londra este partener al Festivalului pentru a treia oară consecutiv, sprijinind participarea celor doi regizori la sesiunile de discuţii cu publicul de la finalul proiecţilor. În programul festivalului se mai regăsesc şi scurtmetrajul româno-britanic Along the lines, regizat de Cătălina Niculescu şi Tratat despre noroi şi eternitate, filmul de referinţă al artistului vizual francez de origine română Isidore Isou.

Cinematografia românească a fost reprezentată constant în ultimii ani la festival, multe dintre filmele româneşti recente având premiera britanică la Londra. Nici acest an nu face excepţie: unul dintre cele mai aşteptate şi discutate filme din festival este După dealuri (Beyond the Hills) de Cristian Mungiu.Filmul va avea o proiecţie de gală - Journey Gala, susţinută de Sight and Sound, publicaţia oficială a BFI, care l-a şi desemnat pe locul întâi în lista de recomandări în festival. Publicul va avea două ocazii să vadă filmul: vineri, 12 octombrie, proiecţie urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Cristian Mungiu şi duminică, 14 octombrie, biletele pentru ambele proiecţii fiind complet epuizate încă din primele zile ale punerii lor în vânzare.

Debut de "stagiune" la Cafeneaua critică

La un nou debut de "stagiune" (miercuri 10 oct), Cafeneaua critică (foto 3) l-a avut ca invitat pe distinsul cărturar Ion Ianoşi, una dintre marile personalităţi ale culturii române contemporane. Estetician, filozof al culturii şi istoric al ideilor, eseist şi memorialist, profesor universitar şi traducător, Ion Ianoşi a publicat de curînd, în pragul vîrstei de 85 de ani (îi va împlini pe 1 mai 2013), o amplă autobiografie: Internaţionala mea. Cronica unei vieţi (Editura Polirom, 2012). Cu pornire de la această carte, Cafeneaua critică a propus o discuţie cu Ion Ianoşi pe acelaşi subiect: viaţa sa.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A, Club Control şi din nou, din toamna lui 2011, de Club A. Dezbaterile Cafenelei critice au loc, de obicei, joia seara, uneori miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO