Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Aliona Marcu a deschis un magazin online de bijuterii, fiind pasionată de procesele chimice din spatele producţiei lor. Următorul pas este propriul atelier de creaţie

23.03.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Prima bijuterie pe care a făcut-o chiar ea de la zero a fost un inel, îşi aminteşte De-a lungul timpului, a vândut şi bijuterii de peste 10.000 de euro.

De profesie chimist, Aliona Marcu şi-a folosit experienţa şi cunoştinţele din acest domeniu pentru a aprofunda lumea bijuteriilor şi pentru a fonda un magazin online în care diamantele şi pietrele preţioase sunt în centrul atenţiei. Astăzi, colaborând cu mici antreprenori creatori, dar şi preluând piesele valoroase în regim de consignaţie, Aliona dezvoltă brandul DiAmo Jewelry.

„M-am îndrăgostit de chimie în clasa a şaptea, când m-a marcat o demonstraţie practică, un experiment în care un compus chimic a fost transformat, prin ardere, într-un alt compus. Atunci mi-am zis că asta vreau să fac mai departe. Am terminat o facultate de chimie şi apoi un master. Am lucrat în domeniu, într-un laborator de analize medicale, pentru ca apoi să încep activitatea în domeniul bijuteriilor”, a povestit Aliona Marcu la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero, găzduită de Stup.

A fost biochimist vreme de opt ani, în cadrul unei clinici din Bucureşti, iar de bijuterii s-a apucat în 2017. A început cu paşi mici, cu bijuterii ieftine, din argint, pe care le sorta, le aşeza pe categorii, le fotografia şi le posta pe site.

„Faptul că am studiat chimia mă ajută să înţeleg procesele din spatele creării bijuteriilor. Pot astfel să pun în valoare cunoştinţele din domeniul chimiei. Am făcut cursuri de bijuterii, am făcut un curs de gemologie, unde am studiat diamantul şi pietrele colorate. E nevoie să studiezi permanent, pentru că piaţa se schimbă.”

Prima bijuterie pe care a făcut-o chiar ea de la zero a fost un inel, îşi aminteşte. De-a lungul timpului, a vândut şi bijuterii de peste 10.000 de euro. „Eu cumpăr bijuteriile de la alţi producători, dar şi de la persoane de la care le iau în regim de consignaţie. De foarte multe ori, o bijuterie poate sta mult timp până să se vândă, chiar şi un an sau doi, pentru că probabil îşi aşteaptă purtătorul potrivit.”Alina-Elena Vasiliu

Momentan nu există un atelier de producţie DiAmo Jewelry, dar este în plan unul, după cum spune Aliona Marcu. Totodată, ea mai are în minte un proiect în acelaşi domeniu. „Am un plan în ceea ce priveşte oferirea de consiliere pentru purtarea bijuteriilor şi cunoaşterea provenienţei pietrelor preţioase. Bijuteria este o combinaţie între meşteşug şi design, e nevoie de experienţă.”

Doar până acum, Aliona Marcu a investit peste 50.000 de euro în DiAmo Jewelry. O parte din sprijin a venit şi de la Banca Transilvania.

„La Stup am venit prima dată în septembrie 2022, am accesat un credit pentru capital de lucru şi mi-a fost recomandat să vin aici, pentru resursele care se pot găsi.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania