Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andreea Berkhout, profesoară de engleză, a fondat în 2016 o academie online de cursuri de limbi străine în care a investit peste 40.000 de euro

07.04.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În ultimele săptămâni, deoarece copiii sunt nevoiţi să stea acasă, antreprenoarea a introdus şi pachete de cursuri de matematică, limba română şi istorie, care sunt disponibile gratuit.

Andreea Berkhout, profe­soa­ră de limba engleză, a dat start academiei care îi poartă nu­mele în 2016 şi a început atunci să organizeze cursuri on­line de limbi străine. Stabilizarea în mediul di­gital încă de atunci o ajută în contextul ac­tual, având experienţa necesară pentru a pre­da limbi străine celor care stau acum aca­să, în perioada de izolare din cauza coronavirusului.

„Suntem puţin mai norocoşi decât alte afaceri şi mai puţin afectaţi. Ritmul de business se păstrează constant, pentru că la noi pachetele se plătesc în avans, aşa că nu am resimţit încă impactul financiar. Tocmai pentru că predăm online şi avem avantajul de a ajunge în casele oamenilor, sperăm ca, pe viitor, această metodă să prindă mai mult teren“, a povestit Andreea Berkhout pentru emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Pe site-ul academiei sale se predau cursuri de engleză, de franceză, germană, olan­deză, spaniolă, pentru cei care vor să pro­moveze examene lingvistice interna­ţio­nale. În ultimele săptămâni, deoarece copiii sunt nevoiţi să stea acasă, antreprenoarea a in­trodus şi pachete de cursuri de matematică, limba română şi istorie, care sunt disponibile gratuit.

„Am pornit academia cu limba engleză, pentru că eu sunt profesoară de limba engleză de 21 de ani. Nu predăm doar pentru România, ci pentru toată lumea. Pregătim elevii pentru examene inter­na­ţionale. Am avut câteva mii de cursanţi până acum“, mai spune Andreea Berkhout.

A atras-o dintotdeauna limba engleză specializată pentru domeniul medical şi farmaceutic, astfel că acum predă şi cursuri de acest tip. În urmă cu câţiva ani, a plecat din ţară şi a locuit o perioadă în Olanda, aşa că a trebuit să-şi adapteze tactica de a preda şi să-şi ţină cursanţii aproape prin intermediul internetului. A început să predea pe Skype, aşa că ideea de a fonda un întreg business în acest mediu virtual a venit natural. „Am văzut mereu online-ul ca pe o soluţie a viitorului“, spune antreprenoarea.

Înainte de a începe efectiv cursurile, elevul trece printr-o evaluare. Urmează planul de studiu, se stabileşte orarul şi începe predarea. Cursurile durează între o oră şi jumătate şi două ore şi, de regulă, au loc de două sau de trei ori pe săptămână. „Preţurile variază în funcţie de cursul cumpărat. Încep de la 33 de euro pe lună şi urcă în funcţie de standardul la care trebuie să ajungă studentul. Cele mai scumpe cursuri ale noastre ajung la 139 de euro pe lună, pentru examenele medicale internaţionale.“

De-a lungul anilor, investiţia Andreei Berkhout a fost continuă, în echipamente IT, software, materiale didac­tice, mentenanţă, personal, iar suma este estimată la peste 40.000 de euro. În 2019, marja de profit a fost de 20-25%.

Echipa academiei numără zece persoane, printre care profesori permanenţi, colaboratori şi oameni din suport tehnic, foarte importanţi pentru un business în mediul online.

„Cred că, în momentul în care devii antreprenor, îţi asumi că afacerea ta va avea nevoie de atenţie 24 de ore din 24. Nu e cea mai uşoară alegere, dar este cea mai frumoasă. Indiferent de vremuri, trebuie să rămâi în picioare“, este de părere Andreea Berkhout.

Începând din acest an, ea vrea să se adreseze şi mai mult spitalelor şi clinicilor care lucrează cu pacienţi internaţionali şi al căror personal necesită instruire în limbile care se predau pe site-ul academiei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania