Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Arhitectul Ion Neculai a strâns un grup de antreprenori pentru a crea împreună proiectul educaţional Eematico. „Avem un business care are ceva de spus în ţară şi peste hotare“

11.12.2019, 00:07 Autor: Florentina Niţu

♦ Eematico este un proiect în domeniul educaţiei, care a pornit de la ideea de a organiza cursuri de bricolaj pentru copii, prin joacă, un proiect care a adunat în cinci ani peste 4.500 de participanţi ♦ Acum, cursurile organizate se îndreaptă spre diferite domenii, ca ingineria sau medicina, dar Eematico s-a extins şi în zona de tabere şi în producţia de jucării.

Ion Neculai, de profesie arhitect, cu ex­pe­rienţă şi în mediul academic, a în­vă­ţat din propria experienţă cu stu­denţii că pe lângă teoria predată în şcoli, co­piii au nevoie de detalii mai minu­ţioase despre meseriile pe care vor să le urme­ze, dar, mai ales, au nevoie de exemple prac­tice, tangibile, au nevoie de învăţare prin joacă.

„Am creat Eematico împreună cu alţi zece oameni. Numele businessului înseam­nă educaţie, dar şi colaborare. Este foarte impor­tantă joaca pentru noi. Noi credem că joaca este învăţare şi vrem să învăţăm copiii prin joacă. Am luat-o din aproape în aproa­pe, am început cu activităţi de bricolaj, iar acum avem cinci tipuri de cursuri“, po­ves­teşte Ion Neculai, cofondator al Eematico.

Până în prezent, peste 4.500 de copii cu vârs­te cuprinse între 3 şi 12 ani au urmat cursu­rile de învăţare experienţială organi­zate de Eema­tico. Cursurile sunt împărţite în do­uă ca­te­gorii, pentru copii de 3-6 ani, respectiv 7-12 ani. Ele se desfăşoară atât în atelierul compa­ni­ei, cât şi în diferite şcoli şi grădiniţe din Bucu­reşti. Un curs durează în medie o oră şi jumătate.

„La categoria 3-6 ani, cel mai cerut curs este I can be..., format din 18 module a câte patru şedinţe, despre mai multe meserii. Vrem ca copiii să înţeleagă despre ce e vorba (referitor la meseria pe care şi-o doresc – n.red.), pentru că mulţi ajung să facă meseria pe care a avut-o tata sau mama“. 

La categoria 7-12 ani, cel mai căutat curs este Ingineri­cum, unde antrepre­norii le pre­zin­tă copiilor ramurile prin­cipale ale ingineriei – me­canică, elec­trică, chimică şi civilă - pentru fiecare dintre ele având opt lecţii.

„Facem proiecte la scară mare, în echipă. La inginerie civilă facem un pod de 2,5 metri pe care ei pot trece. Vrem să venim în completarea a ceea ce fac copiii în şcoală.“

Preţul serviciilor oferite este în medie de 380-390 de lei/lună pentru cursu­rile în atelier şi de 140-160 de lei/lună pentru cursurile în şcoli.

Echipa Eematico este for­mată în prezent din 15 per­soane, pedagogi, psihologi, arhi­tecţi, designeri, filologi, an­tro­pologi sau oameni de marke­ting, lucru care ajută şi la dezvol­tarea optimă a afacerii.

Fondatorii Eematico au început să organizeze încă din primul an de activitate tabere pentru copii, două în primul an, 11 anul acesta, iar pentru 2020 ei au în plan să realizeze 13 tabere atât pentru copii, cât şi părinte – copil. Cei 15 creativi din Eematico au dezvoltat şi jucării educative pentru copii, în prezent având nouă produse în portofoliu.

Ion Neculai consideră că în continuare România mai are de recuperat în domeniul educaţiei faţă de ţările din afară, dar vede o deschidere din partea părinţilor spre zona de învăţare, mai ales în cadrul unor proeicte unde experienţele sunt puse pe primul loc. „Părinţii sunt vizionari, iar copiii sunt curioşi şi dornici să exploreze. Există lucruri bune pe care tehnologia le aduce, dar experienţa concretă, multisenzorială este foarte importantă pentru noi. Este baza noastră de învăţare.“

Antreprenorul Ion Neculai mai spune că businessul EEmatico a avut o creştere organică, ajungând anul acesta la venituri de un milion de lei. „Nu suntem orientaţi către explozia financiară şi când vine vorba de educaţie nu merită să faci compromisuri. Noi vrem să fim sustenabili.“

„În cinci ani îmi doresc ca Eematico să fie prezent în toată ţara, cât şi peste hotare. Este destul de greu scalabil, deoarece presupune o investiţie foarte mare, plus infrastructură şi logistică. Ne gândim însă la un proiect care ar putea merge. Avem un business care are ceva de spus în ţară şi peste hotare“.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania