Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Călin Popa a studiat Dreptul în Marea Britanie, dar s-a întors acasă, în Petrila, Hunedoara, şi a creat Carpathian Horse Trekking, prin care organizează drumeţii montane cu cai

18.08.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

♦ Călin Popa a strâns peste 300 de participanţi la drumeţiile călare prin munţii Şureanu ♦ Într-o lună de vară pot fi organizate, în medie, între opt şi zece drumeţii mai scurte şi maximum două drumeţii lungi, de cinci zile. ♦ Cel mai ieftin pachet pentru drumeţie şi cazare costă 850 de lei, iar cel mai scump ajunge la aproape 4.000 de lei.

Călin Popa, absolvent de drept în Marea Britanie, s-a întors în România după ce a terminat facultatea, cu gândul de a petrece aici o scurtă vacanţă, dar a rămas cu gândul să dezvolte un proiect antreprenorial în turism. În 2017, el a pus bazele businessului Carpathian Horse Trekking în Petrila, judeţul Hunedoara, prin care duce pe munte grupuri de turişti călare pe cai. Aceştia urmează diverse trasee şi apoi ajung în tabăra creată de el pe munte, unde înnoptează. Până astăzi, investiţiile în proiectul început de Călin Popa au ajuns la circa 80.000 de euro.

„Carpathian Horse Trekking a pornit în august 2017. Am început cu patru cai şi am tot crescut numărul lor de-a lungul anilor. Organizăm drumeţii montane cu cai. Cred că a fost un amalgam de întâmplări de-a lungul anilor care m-au adus aici. De mic mergeam pe munte cu părinţii, făceam drumeţii prin Munţii Şureanu, în Parâng, în Retezat. Cred că de acolo a început totul. Prima dată m-am urcat pe un cal în 2017. A fost o perioadă de vreo lună şi jumătate în care am tot călărit, am fost pe traseele pe care azi merg cu turiştii. M-au uimit toate peisajele pe care le vedeam şi am hotărât să fac ceva mai mult din chestia asta cu călăritul. Atunci aveam 24 de ani şi terminasem prima facultate. Venisem, în principiu, în vacanţă în ţară, dar am rămas aici. Am studiat dreptul în Marea Britanie, iar planul meu era să mă întorc acolo şi să lucrez o perioadă, însă am rămas aici. Până acum, am investit circa 80.000 de euro în acest proiect. La început, m-au ajutat foarte mult părinţii şi apoi, tot ce am produs am reinvestit”, a povestit antreprenorul. Astăzi, susţine el, la Carpathian Horse Trekking sunt 15 cai adulţi şi doi mânji. 

Cel mai ieftin cal a costat 1.300 de lei, iar cel mai scump, 5.000 de euro. În medie, ei consumă cam 35-40 de baloţi de fân sau lucernă pe zi, plus aproximativ 40 kg de ovăz, detaliază Călin Popa. 

Cei care decid să pornească într-o drumeţie organizată de acesta au un program bine stabilit. Ora de pornire este 10 dimineaţa, iar participanţii se întâlnesc cu cei doi ghizi la grajduri. Apoi, ei pornesc pe trasee în grupuri de minim şase şi maxim zece persoane.

Antreprenorul susţine că există drumeţii de o zi, de două-trei zile, dar şi drumeţii de chiar cinci zile. Drumeţiile cele mai scurte, precizează el, sunt pentru începători, iar cele mai lungi sunt pentru călăreţi mai avansaţi, însă pachetele sunt destinate şi celor care nu au încălecat niciodată pe un cal.

„Putem porni de la un traseu de 20 km, cel mai simplu şi cel mai scurt, care durează aproximativ cinci ore sau putem alege un traseu de 40 km, de aproximativ opt ore. Plecăm de la circa 600 de metri altitudine şi ajungem la 1.200.”

Pe munte, spune el, tabăra la care ajung oamenii este formată din trei cabane, construite în urmă cu doi ani, care au o capacitate de cazare totală de 9-12 locuri şi dintr-o bucătărie şi un foişor.

În prezent, fondatorul Carpathian Horse Trekking îşi propune să dezvolte tabăra cu o nouă bucătărie, transformând-o pe cea veche într-un spaţiu de cazare.

Într-o lună bună de vară, mai spune Călin Popa, pot fi organizate, în medie, între opt şi zece drumeţii. Însă, în decurs de o lună, pot avea loc doar două drumeţii mai lungi, de până la cinci zile, întrucât caii au nevoie de câteva zile de repaus între acestea.

Pachetul pentru drumeţia de două zile costă 850 de lei (aprox. 175 de euro)  de persoană şi inculde traseul călare, cazarea, mâncarea, băutura şi accesul la ciubăr, iar cel de cinci zile standard costă 600 de euro. Acesta mai are o variantă, care include facilităţi în plus, şi anume încă două zile de cazare, înainte şi după traseu, plus mese şi transport de la aeroport, iar preţul ajunge astfel la 800 de euro.

Sezonul de drumeţii începe în luna mai şi durează până prin octombrie, însă depinde foarte mult de vremea din anul respectiv.

Cei care aleg o astfel de experienţă la Carpathian Horse Trekking sunt, în general, oameni care iubesc natura, care au nevoie de adrenalină, care apreciază muntele şi care preferă o vacanţă activă.

„În drumeţiile de 2-3 zile am avut circa 300 de persoane până azi”.

Călin Popa spune că de-a lungul anilor a avut şi turişti străini, iar anul acesta numărul lor a fost mai mare decât cel al turiştilor români. Cei mai mulţi turişti români vin din Timişoara, însă o pondere importantă o au şi cei din Bucureşti, Braşov, Cluj sau Sibiu.

Vârsta minimă pentru a participa la o astfel de drumeţie este 12 ani. Cel mai vârstnic participant, îşi aminteşte fondatorul, a fost un domn de 65 de ani.

Anul 2020 a fost cel mai bun an din perspectiva dezvoltării, susţine antreprenorul. Deşi a marcat începutul pandemiei, povesteşte el, lumea căuta să iasă afară, să se izoleze în natură, lucru care a fost benefic pentru business. „Aveam programate drumeţiile pentru august din luna mai. A fost un boom faţă de 2019.”

Anul trecut, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, Carpathian Horse Trekking a înregistrat o cifră de afaceri de 10.000 de lei. Anul acesta este mai slab decât 2021, susţine Călin Popa, astfel că se aşteaptă la o scădere de circa 30% faţă de anul trecut. 

În prezent, Călin Popa îşi propune să găsească noi trasee pe care să meargă cu turiştii călare, întrucât mulţi dintre ei vin pentru a treia, a patra sau chiar a cincea oară.

În următorii cinci ani, el vrea să mai deschidă încă două tabere pentru a putea parcurge drumeţii mai lungi şi să extindă businessul în zona de cazare şi la grajduri, în zona de pornire a drumeţiei. „Aş avea nevoie de o investiţie totală de 200.000 de euro”.

Cele mai mari obstacole pe care Călin Popa le-a întâlnit în drumul său până aici au fost birocraţia şi lipsa de fonduri pentru astfel de proiecte.  Deşi genul acesta de piedici se află la tot pasul în antreprenoriat, el sfătuieşte orice antreprenor care se află la început de drum să aibă multă răbdare, să fie perseverent şi să nu se dea bătut.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania