Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut. Cristian Brînză, fondatorul Moon Resort Buşteni, a mai dezvoltat încă un resort în Comarnic şi a ajuns la 34 de căsuţe pentru turişti

21.03.2023, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

♦ ÃŽn 2019 apărea Moon Resort în BuÅŸteni, care număra cinci căsuÅ£e pentru turiÅŸti ♦ ÃŽn prezent, sunt 34 de căsuÅ£e în două oraÅŸe – BuÅŸteni ÅŸi Comarnic ♦ InvestiÅ£ia totală se apropie de 5-6 milioane de euro, iar antreprenorul a atras trei parteneri în business.

Cristian Brînză a dus brandul de case mobile pentru turişti Moon Resort, dezvoltat iniţial la Buşteni, şi în oraşul Comarnic, având în prezent 34 de căsuţe pentru turiştii care vor relaxare la munte. De la o investiţie iniţială de 100.000 de euro în 2019, Moon Resort înseamnă astăzi peste 5 milioane de euro investiţi, iar antreprenorul a atras alţi trei parteneri în business.

„Am început cu patru-cinci căsuţe, eram în dezvoltare timidă pentru că nu ştiam ce urmează. Cred că produsul era fix ce aştepta piaţă pentru că am dezvoltat în aproape doi ani încă un resort. Am ajuns la 17 căsuţe, avem planuri de extindere până la 30 de căsuţe în acelaşi resort (Buşteni – n.red.). Avem încă un resort la Comarnic de 17 căsuţe, cu dezvoltare posibilă până la 47 de căsuţe. Lucrurile au evoluat în sensul bun“, a spus Cristian Brînză. El a precizat că la început a făcut business singur, însă pe măsură ce a dezvoltat brandul din turism, a avut nevoie de susţinerea unor investitori care să permită creşterea investiţiilor şi a brandului Moon Resort. „La Buşteni, investiţia cred că depăşeşte 2 mil. euro, iar la Comarnic ajunge la 3,5 mil. euro pentru că am cumpărat foarte mult teren, l-am amenajat, dar am construit în etape. Suntem pregătiţi să ajungem la 47 de căsuţe“, a adăugat fondatorul Moon Resort.

În resortul de la Comarnic turiştii au şi posibilitatea de a cumpăra o căşuţă, având 15 astfel de unităţi disponibile. Deja cinci oameni au cumpărat unităţi din cadrul resortului, dorinţa fondatorului fiind de a aduce cash flow în companie.

„Am ajuns la Comarnic printr-un prieten care a vrut să-mi arate un teren. Mi-a plăcut foarte mult view-ul, nu ştiam că are aşa terenuri spectaculoase. A fost o surpriză plăcută pentru mine. Am început uşor, cu şase, şapte căsuţe, să testăm un pic piaţa, feedbackul a fost foarte bun din partea turiştilor. Ne-am dat seama că are potenţial, este o locaţie subevaluată, poate oferi ce oferă Sinaia, de exemplu, are dealuri superbe şi peisaje spectaculoase“, a mai spus Cristian Brînză.

El vrea să crească întreg oraşul prin turism, fiind aproape de Bucureşti şi încă nedescoperit de turişti.

Planurile de dezvoltare urmăresc şi un salon de nunţi, un loc de joacă pentru copii, o stână amenajată pentru turişti la Comarnic, care să aducă oamenii în acest oraş.

„Înainte să investesc în turism, am făcut nişte studii de piaţă pentru a vedea cât de sustenabil este businessul. Cred că zona de glamping, turismul de experienţă a explodat, drept dovadă noi avem în august deja 60% grad de ocupare şi toate sunt plătite. Lumea se îndreaptă spre corturi, căsuţe, însă investitorul de astfel de resorturi este unul mic. Au deschis două-trei căsuţe, patru corturi, ceea ce nu e sustenabil. Pentru un business în turism, trebuie să ai minimum 15 locuri de cazare pentru a face profit“, a adăugat Cristian Brînză.

Cifra de afaceri cumulată pe cele două resorturi în 2022 a fost de aproape 1 milion de euro, însă antreprenorul a menţionat că businessul se află în plină creştere. Aproximativ 4.000 de turişti au trecut pragul Moon Resort în 2022, iar gradul mediu de ocupare s-a apropiat de 80%.

„Noi avem 90-94% turişti din România. Turiştii din România vor să experimenteze altă ţară vara, însă deja inflaţia şi investiţiile sunt puţîn blocate, biletele cresc, mâncarea creşte şi oamenii se reorienteaza către locaţii din România, unde să se simtă că într-un resort din afară. Aici cred că e posibilitatea noastră de a atrage mai mulţi turişti“, a mai spus fondatorul Moon Resort.

El a precizat că pentru moment vrea să dezvolte zonele Buşteni şi Comarnic, însă o posibilă extindere ar viza zone din apropierea Capitalei, uşor de accesat de turişti, mai ales că majoritatea oamenilor care ajung la Moon Resort sunt din Bucureşti.

 

ZF ÅŸi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiÅ£ie, curaj ÅŸi determinare. PoveÅŸtile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF ÅŸi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ ÃŽn România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi ÅŸi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaÅ£i, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania