Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au reuşit doi antreprenori dintr-un sat din Maramureş să facă un business cu dulceţuri inedite? Totul a pornit de la un borcan cu dulceaţă de gutui

22.12.2023, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Ioana alături de soţul ei, Ştefan, sunt antreprenori de aproape 10 ani de zile, ei fiind forţa din spatele afacerii Şura cu Bunătăţi. După o finanţare europeană de 100.000 de euro, cei doi au putut să îşi ridice un atelier în comuna maramureşeană Copalnic-Mănăştur, acolo unde fac dulceţuri inedite, dar şi borcane cu zacuscă sau gogoşari în sos de muştar. Totul a început însă oarecum din întâmplare, cu un prim borcan cu dulceaţă de gutui.

„Eu am terminat Facultatea de Sociologie. L-am cunoscut pe soţul meu, care trăia în Preluca Veche, un sat de munte din Maramureş (comuna Copalnic-Mănăştur), unde oamenii au mult pământ, multe livezi cu fructe. Oamenii se ocupă însă mult cu creşterea animalelor, iar fructele nu sunt aşa de valorificate. Eu am văzut potenţialul din fructe şi plante medicinale. Aşa a apărut ideea afacerii noastre, din surplusul de fructe”, spune Ioana Oltean, fondatoarea afacerii Şura cu Bunătăţi, invitată la emisiunea Afaceri de la Zero.

Prima încercare a fost o tranşă de dulceaţă de gutui, dar au ieşit atât de multe borcane, încât cei doi au decis să le dea şi prietenilor, iar prietenii au fost încântaţi. „Aşa am început. Prima dulceaţă Şura cu Bunătăţi a fost dulceaţa de gutui.” Numele Şura cu Bunătăţi a apărut cam în urmă cu 10 ani, dar momentul de creştere semnificativă a fost în 2021, câd cei doi au accesat o finanţare europeană de 100.000 de euro.

“Eram deja cunoscuţi, a fost punctul acela în care nu mai puteam susţine cererea cu ceea ce aveam noi. Trebuia să creştem mai mari. Odată cu fondurile europene, am intrat în adevăratul antreprenoriat.” Banii s-au dus în dotarea unui atelier în Copalnic-Mănăştur, care le permită să crească producţia, deşi unele sortimente sunt în continuare făcute la ceaun, cum este cazul magiunului de prune. “Aşa trebuie să faci ca să iasă ce trebuie”, spune Ioana.

Reţetele utilizate ascund o muncă de cercetare a zonei, aceasta fiind şi pasiunea celor doi antreprenori, aceea de a pune pe mesele clienţilor produse inedite. Astfel, Şura cu Bunătăţi ocroteşte dulceţuri precum cea de afine de pădure cu busioc sau dulceaţă de mere cu ghimbir şi rozmarin. 

După ce au prins gustul dulceţurilor, clienţii Şurii şi-au dorit şi produse sărate, astfel că acum Ioana şi Ştefan realizează gogoşari în sos de muştar, ciolomada, adică murături asortate, dar şi zascuscă. Dacă pentru dulceţuri, fructele vin din livada familiei, pentru legume cei doi antreprenori apelează la comunitate. “Asta este şi misiunea noastră, să sprijinim toată comunitatea din care facem parte.”

Un lucru care a contat mult a fost investiţia în imagine. “Toţi banii pe care îi făceam, la început îi investeam în imagine, iar asta a făcut ca Şura cu Bunătăţi să crească. Am prins chiar perioada aceea de creştere a popularităţii reţelelor de socializare, iar noi eram deja acolo.”

Produsele se găsesc în câteva magazine din reţeaua Profi, dar şi la multe băcănii, iar planurile sunt de a ajunge la cât mai mulţi consumatori, concomitent cu dezvoltarea portofoliului.

“Ne dorim să menţinem calitatea şi atenţia faţă de materia primă locală. Asta este foarte important pentru noi, dar este şi o provocare în contextul în care tu vrei să ai şi volumele pe firmă. Ne gândim şi la o gamă pentru copii, specială, dar asta va fi o surpriză”, a mai spus Ioana.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania