Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Două cupluri de antreprenori au investit 260.000 euro în Krest, o unitate de cazare din staţiunea Vatra Dornei, dorind să contribuie la dezvoltarea zonei

24.08.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Ideea businessului a început în urmă cu trei ani, când ajungeau în zonă şi au identificat potenţialul zonei, aşa că au hotărât să contruiască două case pe care le-au deschis în vara acestui an.

Ştefan Codescu, Mirela Codescu, Mădălina Alupei şi Andrei Alupei au pornit la drum împreună într-un business dintr-o zonă necunoscută pentru cei patru şi anume turismul. Antreprenorii au deschis la începutul lunii august Krest, o unitate de cazare din Vatra Dornei, formată din două case de tip A-frame. 

Povestea businessului a început în urmă cu trei ani, când antreprenorii îşi doreau să găsească în staţiunea Vatra Dornei o cazare care să fie pe placul lor, însă negăsind o astfel de facilitate de cazare, au decis să pornească la drum cu propriul lor business. În afară de Ştefan Codescu, ceilalţi trei antreprenori s-au născut în zonă.

„Ştefan este cred că mai mult îndrăgostit de zona asta decât noi, noi fiind acasă aici. Alegerea zonei a venit natural şi am vrut să creăm o unitate de cazare pe placul nostru, unde ne-am regăsit şi noi. Am vrut ca aceste două case să fie un spaţiu de relaxare pentru oamenii care ne vizitează şi să fie altfel decât toate celelalte cabane din zonă”, spune Mădălina Alupei. 

Cu o astfel de iniţiativă antreprenorială, cei patru antreprenori îşi doresc să contribuie şi la dezvoltarea zonei, fie prin atragerea turiştilor, fie prin promovarea produselor locale. Construcţia celor două case a început în urmă cu un an, iar unitatea de cazare a fost deschisă la începutul lunii august. Cu toate că primele cărămizi au fost puse într-o perioadă în care exista deja o criză a materialelor de contrucţii, preţul acestora crescând foarte mult, antreprenorii au decis totuşi să meargă mai departe cu proiectul.

„A existat şi o parte de curaj, dar am avut şi norocul şi ghinionul să punem prima cărămidă înainte să înceapă toate scumpirile de preţuri în construcţii. Ne-am trezit înotând deja în ape tulburi şi am avut două opţiuni, decât să ne oprim, am hotărât să mergem mai departe”, explică Ştefan Codescu. 

În acest context, investiţia în cele două case a fost mult mai mare decât aşteptările iniţiale, astfel, contrucţia celor două case a ajuns la 260.000 euro. Capacitatea de cazarea a celor două case este de şase persoane, respectiv opt persoane, iar acestea se închiriază integral. Preţul pentru o noapte de cazare Cu toate că au deschis de puţin timp, cerere există din partea turiştilor. „La început am mers pe cele mai simple canale de comunicare, respectiv reţelele de socializare. Am avut destul de multe cereri, s-au concretizat pentru luna august 40%, dar ne-am bucurat extrem de mult pentru că a fost foarte bine primită o astfel de idee, de petrecut timp liber în natură”, precizează Mădălina Alupei.

Cei patru antreprenori îşi propun ca în perioada următoare să stabilizeze businessul, iar pe viitor nu exclud construirea celei de-a treia case.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania