Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Dragoş Răpeanu a renunţat la jobul său din IT în plină pandemie şi a deschis Atelier Răpeanu, în care produce obiecte de mobilier din lemn masiv

13.03.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Cele mai cerute produse sunt mesele, comodele pentru TV sau dressingurile Preţul unui produs din lemn masiv de dimensiuni mici, cum ar fi o noptieră, porneşte de la 1.500-2.000 de lei, în timp ce mesele, spre exemplu, sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro, iar o amenajare completă ajunge la 20.000-30.000 de euro. 

Dragoş Răpeanu a lucrat în domeniul IT, ca product owner, dar după ce s-a întors dintr-un an sabatic şi-a dat seama că nu îi mai face plăcere să stea în faţa unui calculator ore în şir, aşa că a hotărât să dezvolte un proiect pe cont propriu în care să poată lucra fizic, cu propriile mâini. Întâmplător, el a descoperit lucrul cu lemnul, a învăţat cum funcţionează, iar în plină pandemie a renunţat la IT şi a deschis Atelier Răpeanu, unde produce obiecte de mobilier din lemn masiv.

„Toată povestea a început acum şase ani de zile, când m-am întors dintr-un an sabatic şi mi-am dat seama că nu îmi mai place să stau la calculator. Navigând pe internet, am descoperit un tâmplar japonez care făcea mobilier. Eu nu avusesem nicio interacţiune cu lemnul până atunci, dar văzându-l pe acest tâmplar, mi-am dat seama că aş vrea să învăţ şi eu. În perioada pandemiei am decis că este momentul să îmi deschid o firmă şi de atunci există Atelier Răpeanu. Primul produs pe care l-am făcut a fost o măsuţă de cafea pe care încă o am acasă”, a povestit fondatorul.

Primii bani, îşi aminteşte el, au mers către câteva scule de mână, iar investiţia a fost în jur de 1.500-2.000 de euro. Ulterior, toţi banii pe care i-a produs prin intermediul proiectului său antreprenorial au fost reinvestiţi în atelier.  Atelierul lui Dragoş Răpeanu se află în zona Piaţa Sudului din Bucureşti şi găzduieşte o echipă de nouă oameni. Acesta este însă doar un punct de lucru şi nu funcţionează ca un showroom, precizează antreprenorul, întrucât toate produsele sunt realizate pe comandă.

„Dorinţa mea a fost de la început să realizăm mobilier premium, din lemn masiv şi asta facem şi acum. Dar pe măsură ce lucrurile s-au dezvoltat, am început să oferim orice fel de serviciu şi putem realiza tot ce ţine de mobilier, inclusiv mobilier din PAL sau din MDF vopsit”, a mai spus el.

Cele mai cerute produse, raportat la ce s-a realizat până acum în Atelier Răpeanu, sunt mesele din lemn masiv, comodele pentru TV sau dressing-urile.

Cei mai mulţi clienţi sunt persoane fizice, precizează Dragoş Răpeanu, businessul fiind specializat pe zona rezidenţială. În acest moment, două treimi din comenzi vin din partea arhitecţilor - întrucât Atelier Răpeanu colaborează cu diferite ateliere de arhitectură şi design interior -,  iar restul sunt clienţi care vin cu propriile propuneri.

Preţul unui produs din lemn masiv de dimensiuni mici, cum ar fi o noptieră, porneşte de la 1.500-2.000 de lei, în timp ce mesele, spre exemplu, sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro. O amenajare completă ajunge la 20.000-30.000 de euro. 

Produsele realizate în Atelier Răpeanu se vând exclusiv online. „Nu avem un showroom pentru că produsele noastre sunt făcute pe comandă. Există gândul de a dezvolta în viitor şi producţia de serie”, a adăugat antreprenorul.

În medie, echipa Atelier Răpeanu lucrează la circa 7-8 proiecte pe lună, iar în acest moment, menţionează fondatorul, sunt deja proiecte programate pentru următoarele trei luni de zile. Circa 90% dintre produse ajung în Bucureşti, în zonele limitrofe.

Atelier Răpeanu s-a dezvoltat puternic mai ales anul trecut, povesteşte el, când a fost relocat într-un spaţiu mai mare şi s-au făcut investiţii în echipamente.

„Am obţinut şi o finanţare de 40.000 de euro prin programul  StartUp Nation, la care am adăugat fonduri proprii de 15.000 de euro. De acum ne propunem să ne stabilizăm, astfel încât să putem livra într-un flux constant”, spune Dragoş Răpeanu.

În următorii cinci ani, el îşi doreşte să dezvolte şi partea de producţie de serie, urmând ca apoi să deschidă şi un showroom în care să expună aceste produse. Antreprenorul este încrezător în proiectul său şi visează ca la un moment dat să aibă un punct fizic în Danemarca.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania