Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Elena Muşat a dat cariera de avocat pe un business în care produce mobilier din lemn masiv şi răşină epoxidică. „Munca în atelier îmi place foarte mult. Nu mă văd înapoi la avocatură“

03.11.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru a evita risipa de resurse, Elena Muşat a mai dezvoltat o linie adiacentă de business, cea a bijuteriilor din răşină.

Elena Muşat lucra ca avocat în urmă cu câţiva ani când, inspirată de o activitate de bricolaj în propria curte, a descoperit că îşi doreşte să schimbe macazul profesional. Se întâmpla la începutul pandemiei.

„Totul a pornit de la o căsuţă din lemn pe care i-am făcut-o copilului nostru când a împlinit un an, folosind lemne din şantiere de construcţii. Într-o săptămână am reuşit s-o construim, iar acela a fost primul meu contact cu lemnul. În scurt timp, ne-am hotărât să punem bazele unui atelier”, a povestit Elena Muşat, fondatoarea businessului Kuko, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. 

O masă mare porneşte de la 8.000 de lei, în funcţie de dimensiune şi de complexitate. În magazinul online există produse cu preţuri mai mici – de exemplu, tocătoarele pornesc de la 130 de lei.

În atelierul pe care l-au construit Elena şi soţul ei, Adrian – inginer la bază – în Afumaţi, judeţul Ilfov, fac mese de dimensiuni mari, măsuţe de cafea, scaune de bar, platouri, tocătoare, suporturi de pahare, o mulţime de obiecte din lemn şi răşină epoxidică.

„Primul pas a fost să găsim un spaţiu unde să ne putem desfăşura activitatea. Am făcut o primă măsuţă, pe care o avem şi acum în atelier, apoi, timp de un an şi jumătate, am tot experimentat diferite tehnici şi cu diferite materiale. Abia după ce am învăţat să facem câteva obiecte, am hotărât să ne facem cunoscuţi. Am citit foarte mult, dar am primit şi indicaţii şi sfaturi de la oameni care se pricep la prelucrarea lemnului.”

Prima comandă a venit de la nişte prieteni de familie, care le-au cerut o măsuţă. Mai departe, toate produsele confecţionate în atelierul Kuko au fost şi sunt unicat.

„Nu am vrut să lucrăm doar cu lemn şi aşa am introdus răşina epoxidică, am vrut să avem ceva special. Furnizorii noştri sunt din România. Lucrăm doar cu lemn masiv, clienţii vor esenţă tare – stejar, frasin, gorun, nuc.”

În mare parte, obiectele Kuko ajung în proiecte rezidenţiale, dar familia Muşat a avut la un moment dat şi un proiect pentru o pensiune. Piesele de mobilier au ajuns chiar şi în Cluj, însă cei mai mulţi clienţi sunt din Bucureşti.

„Cu produsele de dimensiuni mici participăm la târguri, unde le povestim oamenilor despre ce facem noi în atelier. În ultima lună, am avut trei comenzi pentru piese mari, ceea ce e destul de complicat pentru noi. O masă mare porneşte de la 8.000 de lei, în funcţie de dimensiune şi de complexitate. În magazinul online avem produse cu preţuri mai mici – de exemplu, tocătoarele pornesc de la 130 de lei.”

Pentru a evita risipa de resurse, Elena Muşat a mai dezvoltat o linie adiacentă de business, cea a bijuteriilor din răşină.

„Rămâneam mereu cu o cantitate mică de răşină în urma producţiei de mobilier, răşină pe care eu nu am vrut s-o arunc. Am creat astfel o linie de bijuterii, cu un site separat, brandul fiind Narru. Fac cercei, inele, coliere, broşe, cu care participăm la toate târgurile unde mergem şi cu piesele din lemn. Urmează să folosesc şi resturile de lemn pentru o serie de bijuterii mai speciale. Inclusiv rumeguşul îl folosim pentru centrala termică, nimic nu se aruncă în atelierul nostru.”

Dorinţa Elenei Muşat este ca, la un moment dat, să poată expune produsele Kuko şi într-un showroom, astfel încât clienţii să le vadă în mărime naturală, să le poată atinge. Odată cu dezvoltarea, va veni şi acel moment, crede Elena.

„Nu mă mai văd întorcându-mă la avocatură. Munca în atelier îmi place foarte mult, nu ştiu cum trece timpul atunci când sunt acolo.”

Pe finalul acestui an, Kuko va fi prezent la mai multe târguri cu accesorii şi decoraţiuni, unul dintre ele fiind târgul de Crăciun care se va desfăşura timp de o lună în mallul AFI Cotroceni.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania