Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Familia Halasz, cu o experienţă de 20 de ani în agricultură, a dezvoltat brandul Gustul Rafinat, sub care vinde dulceţuri, murături şi siropuri

06.06.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

În 2020, familia Halasz a început să facă procesare de fructe şi legume, mizând pe zona alimentelor sănătoase, fără zahăr şi conservanţi.

Povestea Gustului Rafinat începe în urmă cu 20 de ani când familia Halasz a decis să se mute de la oraş la ţară şi să construiască un solar. Treptat, cei doi antreprenori au accesat fonduri europene şi au reuşit să dezvolte o mică afacere care produce astăzi dulceţuri, siropuri, zacuscă şi murături.

„În 2012 am accesat primele fonduri europene, de 1.500 de euro, şi deşi a fost o valoare mică ne-a ajutat. În 2017 am accesat fonduri de 15.000 de euro şi acestea ne-au ajutat şi mai mult în a ne mări culturile şi a ne diversifica gama de produse“, povesteşte Ioana Halasz, cofondatoarea Gustului Rafinat. Iniţial, familia Halasz vindea legumele şi fructele în pieţe şi la cunoscuţi, iar ulterior, în 2020, a început procesarea după ce în toamna anului 2017 un viscol le-a dărâmat toate solariile. „Atunci soţul meu s-a îmbolnăvit şi i s-a recomandat o dietă specială. Aşa am început să cultivăm aronia, dar şi să facem dulceţuri fără zahăr, siropuri fără zahăr. Ne-am informat foarte mult, am ajuns chiar să facem mix de condimente pentru ciorbe în casă, uscam legumele la soare şi apoi le măcinam. Şi aşa a luat practic naştere Gustul Rafinat“, mai spune Ioana Halasz. În judeţul Bihor, familia Halasz are aproximativ 2 hectare cu arbuşti fructiferi (aronia, coacăze, zmeură, mure, căpşuni), dar are şi o livadă în care predomină merii, dar sunt şi pruni, cireşi, vişini. Iar în solarii, familia cultivă legume pentru zacusă.

Majoritatea produselor realizate de familia Halasz sunt fără zahăr, iar de anul acesta antreprenorii vor să îndulcească dulceţurile cu suc de mere.

 O parte din legume se vând ca atare, dar majoritatea intră  în procesare.  „Noi încercăm să ne producem toate legumele necesare producţiei, avem cam 10 ari cu solarii“. Produsele Gustul Rafinat pot fi livrate prin intermediul site-ului propriu în toată ţara, dar pot fi găsite şi în târgurile de profil, într-o piaţă din Oradea, în două băcănii din ţară şi un restaurant din Oradea.

„Să fii antreprenor în acest domeniu implică multă muncă, dar este şi frumos. Ai această libertate, stai în aer liber şi eşti cu familia ta. Noi ne organizăm ziua încă de dimineaţă. De exemplu mergem la cules, le sortăm şi vedem ce producem din ele. Dupa amiaza mergem la întreţinerea culturilor. Este de lucru în agricultură, dar este frumos pentru că lucrezi pentru tine şi vezi cum creşte planta, ştii ce mănânci“. Pe de altă parte, Ioana Halasz adaugă că printre provocări se află şi faptul că producătorii locali nu sunt destul de promovaţi. „De exemplu, în Beiuş (cel mai apropiat oraş de fermă n-red.) este doar o piaţă mică, eu nu am unde să vând produsele. Trebuie să merg până la Oradea şi mai departe. Cel mai mult vindem online şi de abia acum am început să mergem la târguri“. Ioana Halasz povesteşte că dezvoltarea afacerii s-a făcut prin fonduri europene şi reinvestirea profitului. „Pe procesare nu am accesat fonduri pentru că nu am fost destul de informaţi. Aşa că ne-am dezvoltat cu fonduri proprii“.

Ca planuri de viitor, Ioana Halasz spune că vrea să deschidă un punct gastronomic local unde să aibă şi produse de la aţi producători locali.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania