Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Familia Stoian şi-a pus toate economiile la bătaie şi a deschis Pensiunea Stoian în comuna Cristian, judeţul Braşov, după o investiţie de 100.000 de euro

05.04.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

♦ Pensiunea Stoian are o capacitate maximă de 12 persoane şi dispune de şase camere ♦ O cameră dublă costă  200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus ♦ Anul trecut, cifra de afaceri a Pensiunii Stoian s-a ridicat la aproximativ 30.000 de euro, iar gradul de ocupare a fost de 30-40%.

Familia Stoian a mizat pe un business în turism, atunci când şi-a folosit toate economiile pentru a deschide Pensiunea Stoian din  judeţul Braşov. Afa­cerea lor a luat naştere acum paisprezece ani, în urma unei in­ves­tiţii de 100.000 de euro, la scurt timp după ce s-au mutat în comuna Cristian.

Astăzi, Pensiunea Stoian are o capacitate maximă de 12 persoane şi dispune de şase camere: patru camere duble matrimoniale, cu baie proprie şi două camere duble twin, cu baie comună. „Pensiunea s-a deschis în 2008, pe vremea aceea eu aveam nouă ani. Rolul meu, acum, este acelaşi ca cel al părinţilor - mă ocup atât de clienţi, cât şi de rezervări, de mediul online sau de partea de marketing. Investiţia s-a ridicat la 100.000 de euro, pentru a construi cele două etaje, iar sursele de finanţare au fost toate economiile alor mei de până atunci. Pensiunea s-a născut din dorinţa mamei de a avea propria afacere, deoarece în perioada aceea, după ce ne-am mutat în Cristian, tata era singurul membru care avea un job, iar nevoia de spaţii de cazare în zonă era foarte mare – ţin minte că veneau oameni pe care îi cazam chiar în propria noastră casă.

Astfel, după patru ani de la ideea mamei şi după multă trudă şi obstacole, au reuşit să pună pe picioare afacerea“, a povestit Denisa Stoian, fiica celor doi antreprenori care au pus bazele pensiunii.

O cameră dublă costă de 200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Preţurile diferă în funcţie de perioadă, menţionează ea, astfel că în perioada sărbătorilor sau pe timpul verii, o cameră poate ajunge până la 400 de lei.

Primii ani de după deschiderea pensiunii, mai spune Denisa Stoian, au fost cei mai buni pentru că lumea era foarte curioasă să afle despre zona în care se află unitatea de cazare. Era atunci şi o perioadă în care oamenii călătoreau foarte mult şi îşi doreau un loc confortabil, îşi aminteşte antreprenoarea.

„Foarte mulţi turişti erau curioşi să afle despre cultura noastră, în special străinii, iar pentru ceilalţi era un beneficiu faptul că ne găseau şi pe noi acolo şi că îi puteam îndruma către diferite locuri, cum ar fi obiective turistice sau zone pentru excursii pe munte.“

Ultimii doi ani nu au fost deloc uşor pentru businessul familiei Stoian, deoarece în perioada pandemiei totul a luat o întorsătură categorică, însă cheia a fost, crede antreprenoarea, adaptabilitate.

Astfel, pe toată durata pandemiei, pensiunea s-a axat pe turiştii români care călătoreau în interes de serviciu, oferindu-le diferite pachete care să se plieze pe nevoile lor.

Anul trecut, cifra de afaceri a Pensiunii Stoian s-a ridicat la aproximativ 30.000 de euro, iar gradul de ocupare a fost de 30-40%, după cum spune Denisa Stoian.

Anul acesta, menţionează ea, au început să existe tot mai multe rezervări, ceea ce arată că oamenii caută să se recreeze din nou şi să revină la normalitatea de altă dată.

„Sper că gradul de ocupare de anul acesta să fie de cel puţin 50%. Asta înseamnă rezervări aproape zilnice, dar lucrurile se îndreaptă spre bine“, mai spune aceasta.

Cele mai bune perioade pentru business, din perspectiva numărului de turişti cazaţi, sunt vara şi sărbătorile de iarnă.

Pandemia a fost, pentru familia Stoian, şi o perioadă de meditare asupra a ceea ce înseamnă pensiunea pentru ei şi ce altă variantă ar avea în cazul în care totul s-ar opri, susţine antreprenoarea.

Părinţii săi au avut şi o formă uşoară de Covid-19, astfel că s-au izolat în pensiune şi au avut posibilitatea să se simtă turişti în propria vilă şi au văzut exact care sunt necesităţile oamenilor şi ce îmbunătăţiri sunt necesare.

Contextul nefavorabil creat de pandemie le-a pus unele planuri în aşteptare, însă, spune Denisa Stoian, anul acesta ele urmează să fie puse în aplicare.

„Ne-am propus să dezvoltăm anul acesta locul de joacă pentru copii, să ajustăm câteva elemente ce ţin de design în camere şi să amenajăm încă un spaţiu de bucătărie în incinta pensiunii. Ne aşteptăm ca investiţia să se ridice până la 20.000-30.000 de euro.“

Pensiunea Stoian este o afacere de familie, iar singurii care se ocupă de aceasta sunt Denisa Stoian şi părinţii ei.

Fiica celor doi antreprenori a crescut în mediu antreprenorial în zona de turism şi îşi doreşte să rămână în acest domeniu. Mai mult, în viitor, ea plănuieşte să construiască un alt concept de cazare în zona Fundata, locul în care s-a născut tatăl său.

„Mă gândeam la construirea unor cabane mici. Momentan, rămân alături de ei, dar am şi propriul job, lucrez în IT“, a mai adăugat ea.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania