Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Florentina Negoescu a amenajat în podul propriei case un atelier de creaţie, unde brodează lenjerii: urmează cea mai mare provocare, accesarea fondurilor europene

11.06.2021, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Florentina Negoescu lucrează în principal pe bază de comandă, nu pe bază de stoc, şi este singura care se ocupă de toate etapele brodării.

Florentina Negoescu şi-a descoperit pasiunea pentru cusut în urmă cu patru ani şi a îmbinat-o cu cea pentru motive tradiţionale într-un business care poartă numele Pasiune şi tradiţie.

„Am început acum patru ani, când am vrut să personalizez o faţă de pernă pentru fetiţa mea. Practic, povestea atelierului s-a născut odată cu prima mea fetiţă. Apoi am cumpărat o maşină de cusut şi am învăţat treptat totul. Am înfiinţat o firmă, am început să vând online şi aşa am ajuns aici“, a povestit Florentina Negoescu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

De la personalizarea hainelor, s-a orientat către brodarea de lenjerii, iar anul 2019 i-a adus o cifră de afaceri de 31.000 de lei, dublu faţă de anul precedent. Printre clienţi se numără mulţi tineri care apreciază motivele tradiţionale. Cele mai multe lenjerii sunt cumpărate pentru a fi făcute cadou. Un set de lenjerie brodată pleacă de la 200 de lei, cuprinzând cearşaf de pat, cearşaf de pilotă şi două feţe de pernă, iar o pernă în formă de dinozaur costă 50 de lei. Preţurile diferă în funcţie de complexitatea produsului, dacă acesta conţine sau nu broderie, dar şi în funcţie de tipul de material folosit.

„Atelierul este situat în podul casei în care locuim. Anul acesta urmează cea mai mare provocare, accesarea de fonduri europene, cu care voi achiziţiona maşini de cusut liniare şi o maşină semiindustrială de brodat. Finanţarea este de 43.000 de euro, cu cofinanţare de 10%.“

Florentina Negoescu lucrează în principal pe bază de comandă, nu pe bază de stoc, şi este singura care se ocupă de toate etapele brodării. Totuşi, ea se gândeşte să facă angajări.

„Aş vrea să lucrez cu mamele de aici, din comuna Bertea, judeţul Prahova, pentru că majoritatea stau acasă cu copiii.“

Businessul Pasiune şi tradiţie a pornit de la zero, iar primele produse au fost făcute cadou prietenilor cu copii pe care le avea Florentina. Ulterior, pe măsură ce afacerea a început să crească, ea a participat la târguri precum Baby Expo. Cum pandemia a restricţionat astfel de evenimente, Florentina Negoescu s-a axat, ca mulţi alţi antreprenori, pe comerţul online şi a început şi colaborări cu persoane juridice.

„Din păcate, anul 2020 a fost unul dificil, care a pus afacerea mea la grea încercare, în special în timpul stării de urgenţă, când nimeni nu ştia la ce să se aştepte în următoarele luni“, povesteşte Florentina Negoescu, fondatoarea afacerii. Odată cu dezvoltarea, ea are însă din nou previziuni optimiste pentru businessul Pasiune şi tradiţie.

Un set de lenjerie brodată pleacă de la 200 de lei, cuprinzând cearşaf de pat, cearşaf de pilotă şi două feţe de pernă, iar o pernă în formă de dinozaur costă 50 de lei.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania