Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Împreună au construit prin propriile forţe Blokx, o sală de căţărat pentru adulţi şi copii în Bucureşti, iar acum se pregătesc pentru al doilea proiect, în Târgu-Mureş. Cum au reuşit?

22.06.2023, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Catrinel Enache şi Viorel Ene au deschis în august 2018 în nordul Bucureştiului sala de căţărat Blokx, circa 100 de trasee permiţându-le tuturor celor care vor, adulţi sau copii, să testeze acest sport, indiferent de pregătire. Acum, aproape de aniversarea de 5 ani a sălii, cei doi antreprenori sunt aproape de final cu lucrările pentru o nouă sală, mai mare, de data aceasta la Târgu-Mureş.

„Am un background care se întinde pe mai mulţi ani, începând din 2011 când am înfiinţat prima sală de căţărări din Bucureşti, dar trei ani mai târziu am renunţat la ea. Apoi, împreună cu Catrinel, în 2018 am înfiinţat Blokx“, spune Viorel Ene, cel care alături de Catrinel Ene deţine sala de căţărat şi bouldering (căţărare fără hamuri sau alte sisteme de prindere) Blokx din nordul Bucureştiului.

Dacă pentru Viorel Ene contactul cu muntele şi pasiunea pentru căţărat au venit după terminarea facultăţii, el fiind originar din Focşani, cu totul altfel stau lucrurile cu Catrinel, originară din Braşov. „Eu vin dintr-o familie de căţărători, ghizi montani şi aşa am fost împinsă de împrejurări spre acest gen de mişcare. Dar la un moment dat, totul s-a transformat într-o plăcere, o viaţă“, spune Catrinel, amândoi fiind invitaţi în cadrul unui nou episod al Afaceri de la Zero.

„Iniţial, am lucrat într-o sală de căţărat în Braşov, iar înainte de asta businessul meu era organizarea de evenimente şi tabere pentru copii, eu fiind şi ghid montan şi instructor de schi.“

Împreună însă au vrut să îşi facă propria sală de căţărări, în vara anului 2018 Viorel şi Catrinel deschizând Blokx, în nordul Bucureştiului. Investiţia s-a ridicat la 250.000 de euro, economii personale, ajutor financiar de la familie şi mici investitori, costurile fiind ţinute sub control chiar de cunoştinţele solide ale celor doi.

Practic, cei doi au montat prizele pentru căţărări şi au făcut tot spaţiul prin propriile forţe.

„Atunci când am reuşit să găsim finanţare, am construit sala aşa cum ne doream, ştiam tot ce voiam să facem. În august 2018 am deschis-o“, spune Viorel.

„Nu am avut o firmă care ne-a livrat proiectul acesta. Dacă am fi avut, sumele ar fi fost cu totul diferite“, spune şi Catrinel.

Sala este organizată în mai multe zone. Astfel, la intrare este o terasă în aer liber pentru clienţii Blokx, sala având o mică zonă de bar cu produse locale.  

„Încercăm să luăm toate produsele din ţară şi astfel să susţinem ce este în jurul nostru. Doar aşa putem să creştem împreună“, spune Catrinel.

Zona principală de căţărat este destinată adulţilor şi copiilor, traseele fiind gândite şi pentru începători, dar şi pentru căţărători experimentaţi. Singurul echipament necesar sunt hainele adecvate şi o preche de espadrile, ultimele putând fi închiriate chiar din sală. Apoi, Blokx are şi o zonă destinată doar copiilor, unde cei cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani pot face căţărări sub supravegherea părinţilor, cei de peste 5 ani putând începe să testeze trasee alături de un instructor. La acestea se adaugă vestiare, dar şi o zonă de antrenamente.

„Avem o echipă de route-setteri care lucrează săptămânal la organizarea traseelor. În sală avem peste 100 de trasee de la grade foarte scăzute, la grade ridicate. Fiecare traseu are o esenţă, te obligă să faci anumite mişcări. Sunt anumite trasee care seamănă cu unele trasee de pe stâncă, dar sunt gândite astfel încât să te pună să faci anumite tipuri de mişcări şi îţi dezvoltă anumite tipuri de muşchi. Săptămânal schimbăm traseele. Este un sport care poate fi practicat de oricine“, spune Catrinel.

Viorel spune că sunt mulţi tineri care vin în sală, inclusiv părinţi cu copii, circa 40-50 de oameni venind zilnic la Blokx să se antreneze. Accesul se poate face prin plata unei intrări, dar cei de la Blokx au şi o ofertă de abonamente. Iar după cinci ani de căţărări, aproape de aniversare, Viorel şi Catrinel mai pregătesc ceva, o nouă sală.

„Noi chiar acum lucrăm, suntem pe final. Deschidem o altă sală Blokx, în Târgu-Mureş pentru că unui foarte bun prieten i-a plăcut sala noastră din Bucureşti, avea un spaţiu adecvat şi a vrut să facem sala împreună. A fost o potrivitre între dorinţa lui şi experienţa noastră. Spaţiul este mult mai mare, mult mai înalt, va fi o sală de escaladă şi boulder, cu 15 metri înălţime, loc de joacă pentru copii mai mare. Li se va adresa tuturor categoriilor, dar la un alt nivel. Noi sperăm să o deschidem la începutul lunii august“, au mai spus cei doi antreprenori.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

Viorel Ene, cofondator, Blokx: Atunci când am reuşit să găsim finanţare, am construit sala aşa cum ne doream, ştiam tot ce voiam să facem.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania