Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Îţi faci sanie vara sau mai bine o căciulă? Katia Sali şi-a transformat pasiunea din copilărie pentru croşetat şi împletit într-un mic atelier, RUNO&Ka. Aceasta este povestea sa

16.08.2023, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

♦ Năcută în Ucraina, Katia Sali a făcut mai multe schimbări importante în viaţă, dar una dintre ele i-a permis să îşi redescopere pasiunea din copilărie şi s-o transforme într-un mic atelier de croşetat şi împletit, RUNO&Ka, unde realizează căciuli, poşete, cardigane şi mai nou şosete. Iar dincolo de comunitatea din jurul produselor ei lucrate manual, din fire naturale, Katia a adunat şi un grup tot mai mare participanţi la evenimentele pe care le organizează, uniţi toţi de pasiunea pentru fire şi de frumosul care poate ieşi din ele.

„RUNO&Ka este un atelier de accesorii şi produse vestimentare tricotate şi croşetate manual de mine, eu sunt în spatele acestui brand. Atelierul s-a înfiinţat în 2018 odată cu mutarea mea în Cluj-Napoca. Atunci m-am gândit că RUNO&Ka se poate întâmpla aici. Azi este un atelier micuţ, cochet în care îmi pot desfăşura creativitatea mea“, spune Katia, cea mai nouă invitată la un nou episod al Afaceri de la Zero. Înainte de a veni în Cluj-Napoca, Katia a locuit în Arad, unde a lucrat pentru companie cu un profil industrial, fără nicio legutură cu ceea ce o pasiona pe ea. Dar de fapt Katia este născută în Ucraina, anii copilăriei de acolo purtând de fapt esenţa meşteşugului ei. „M-am născut în Ucraina, iar runo înseamnă cantitatea de lână rezultată atunci când se tund oile. Am vrut să aibă legătura cu lâna, dar şi cu mine denumirea atelierului. Înainte de a mă muta în Cluj, am lucrat într-o companie, în biroul ei de desfacere pentru export, timp de nouă ani.“ 

„Eram într-o perioadă în care simţeam că doream să dau mai mult sens mânilor mele. Mi-am adus aminte că îmi plăcea în copilărie să tricotez. Mi-am cumpărat o croşetă şi am dat drumu la primul tutorial pe YouTube. Apoi am plusat.“

Investiţia în lansarea atelierului a fost de circa 1.000 de euro, bani necesari pentru achiziţia firelor, a croşetelor şi andrelelor. Iniţial, primele produse au ajuns către prietenii Katiei, entuziasmul lor fiind scânteia care a dus pasiunea din zona de hobby într-o mică afacere.

„Eu nu m-am aşteptat. Reacţiile pe care le primeam de la prietenii mei şi de la familia mea, erau peste aşteptări. Atunci m-am gândit că aş putea să ofer produsele spre vânzare.“ Concret, RUNO&Ka a părut în 2018, cu acest nume.

„La bază am pornit cu căciulile, erau un accesoriu de care eram foarte atrasă, care te ajută să te stilizezi în sezonul de iarnă fără să ai o ţinută foarte complexă. Inspirată de platforme de tip Pinterest, am văzut diferite moduri în care căciulile se poartă şi am început să explorez. Am găsit nişte tehnici foarte interesante de a croşeta ca şi cum piesele păreau tricotate. M-a pasionat această tehnică pe care timp de doi ani am folosit-o.“

Katia a devenit atât de iscusită, încât poate face o căciulă în circa 5-6 ore, cel mai cerut model fiind cel de sailor beanie, un tip de căciulă care se poartă pe vârful capului, peste urechi, foarte versatilă, purtată deopotrivă de bărbaţi şi de femei. Ulterior, Katia şi-a completat oferta pentru a avea o continuitate în business, dar şi ca metodă de dezvoltare personală. 

„În primii ani, am lucrat numai pentru colecţiile de iarnă, iar apoi am început să realizez genţi croşetate. Ulterior, pentru perioada primăvară-toamnă am completat cu cardigane. Am început să fac genţi de anul trecut. Pentru colecţiile de vară folosesc fire de bumbac, sunt mai uşor de purtat. Am avut norocul să găsesc producători care fac fire din bumbac reciclat, lucru care s-a întâlnit şi cu valorile mele de a genera cât mai puţine deşeuri. Iar pentru colecţiile de iarnă folosesc mult merino, un anumit tip pe care îl achiziţionez din Italia.“ Pentru anul acesta, Katia estimează înacasări de 10.000 de lei.

Dar dincolo de partea de obiect, Katia organizează şi evenimente de croşetat sau tricotat, interesul pentru acest tip de activitate fiind în creştere. De altfel, atracţia pentru lucrul cu mâinile, fie că este vorba de croşetat, ceramică sau grădinărit este tot mai puternică, inclusiv la nivel internaţional, anii de pandemie având contribuţia lor către revenirea spre simplitate. Mai mult, aceste activităţi au şi un bun efect terapeutic, un alt motiv pentru care sunt tot mai apreciate.

„Mi-aş dori să mă focusez mai mult pe partea de evenimente, work-shop-uri, pentru că există cerere şi pentru că mă simt cel mai bine când îi învăţ şi pe ceilalţi ceea ce ştiu eu“, a mai spus Katia la Afaceri de la Zero.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania