Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Iulian Dinu, kinetoterapeut şi preparator fizic, a creat acum opt ani Fitness Education School, un centru de educaţie în zona de sport cu peste 5.000 de cursanţi în 14 oraşe

03.03.2022, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Cursul de instructor de fitness costă circa 1.800 de lei, iar la finalul lui, absolvenţii primesc certificate recunoscute la nivel internaţional ♦ Şcoala are 40 de formatori.

Iulian Dinu, un antreprenor cu dublă specializare, de kinetoterapeut şi preparator fizic, dar şi cu un master în psihologie sportivă, a creat acum opt ani Fitness Education School, o şcoală prezentă la nivel naţional, în paisprezece oraşe, unde cursanţii se pregătesc pentru meseria de antrenor de fitness. Până în prezent, numărul cursanţilor a ajuns la 5.000. Antreprenorul deţine şi o sală proprie de fitness în Bucureşti, pe care a înfiinţat-o acum cinci ani, în urma unei investiţii de peste 100.000 de euro. În celelalte oraşe, el are contracte de colaborare cu alte săli.

„De opt ani de zile organizăm cursuri la nivel naţional. Suntem prezenţi în oraşe ca Timişoara, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea sau Deva. Cursul de instructor de fitness este cel mai vechi, dar l-am actualizat treptat cu informaţii, module de curs şi formatori. Ne-am mărit echipa, avem în prezent aproximativ 40 de formatori. În echipă avem campioni mondiali şi balcanici la fitness sau culturism, medici, kinetoterapeuţi sau preparatori fizici. În medie, avem aproximativ 5.000 de cursanţi până acum. Ei pot susţine cursurile în oraşele lor. Pentru a susţine aceste cursuri la nivel naţional, avem nevoie de o echipă formată din sportivi, formatori, medici şi profesori. Ei sunt preluaţi într-un proces de training şi apoi îi cooptăm în echipa noastră. Apoi, avem nevoie de săli colaboratoare”, a spus Iulian Dinu, fondatorul Fitness Education School. 

Cursul de instructor de fitness şi personal trainer durează patru weekenduri, mai spune acesta.

În cadrul lui, cursanţii învaţă de la anatomie, biomecanică, fiziologie şi antrenament în sala de fitness sau antrenament funcţional, până la partea de marketing, management sportiv şi partea de psihologie şi coaching.

Acest curs costă circa 1.800 de lei, iar la finalul lui, absolvenţii primesc un certificat de la Ministerul Muncii, unul din partea Fitness Education School şi încă unul din partea Asociaţiei Naţionale de Psihologie, Nutriţie, Sport şi Fitness.

Iulian Dinu menţionează că cei care aleg cursurile Fitness Education School au mai multe perspective. Unii cursanţi vor să dezvolte businessuri, în timp ce alţii vor să lucreze în colaborare cu săli sau să plece în străinătate.

„Circa 30% din cursanţii care vin la noi încep să lucreze imediat. Aşadar, dintr-o grupă de 30 de persoane, circa 6-7 vor să înceapă imediat munca.”

De asemenea, completează fondatorul, mai sunt alţii care vor să lucreze ca freelanceri, pe lângă jobul de bază, dar şi categoria de cursanţi care vin să înveţe pentru ei, chiar dacă nu vor să profeseze.

În cele trei luni de lockdown, povesteşte antreprenorul, nu s-a putut face nicio activitate sportivă, însă şcoala a intrat într-un proces de restructurare. Au fost gândite suporturi de curs noi şi s-au adăugat materiale de învăţare, precum DVD-uri de exerciţii sau broşuri de nutriţie, care facilitează cursantului şase luni de învăţare continuă după cursuri.

Cei care termină aceste cursuri şi care decid să pună pe picioare un business, mai exact, o sală de fitness, au nevoie de o investiţie de circa 250.000 de euro, consideră Iulian Dinu.

Un nou trend, în momentul de faţă, este dezvoltarea unui studio de fitness, care, susţine acesta, poate fi format şi dintr-un apartament de trei camere. Atunci, costurile ar fi mai mici, între 25.000-30.000 de euro.

„Un antrenor care lucrează într-un astfel de spaţiu poate câştiga între 1.500 şi 3.000 de euro, chiar şi în România”, a punctat el.

Antreprenorul spune că se observă un interes crescut pentru zona de instructori de fitness, lucru care este îmbucurător.

În urmă cu paisprezece ani, îşi aminteşte el, când a început să profeseze, oricine mergea la sală găsea un instructor care să îl coordoneze. Câţiva ani mai târziu, serviciul de personal training era considerat o „fiţă”, însă acum, s-a revenit la ideea de necesitate a acestuia.

În Bucureşti, preţul pentru un antrenor personal de fitness porneşte de la circa 300 de lei pe lună şi poate ajunge la 800-1.000 de lei.

Anul acesta, mai spune Iulian Dinu, Fitness Education School a lansat două cursuri: consiliere în psihologia nutriţiei şi managementul afacerilor sportive.

În cadrul cursului de psihologie a nutriţiei, explică el, cursanţii sunt învăţaţi cum să lege relaţia de nutriţie cu partea psihologică, iar fondatorul îşi propune să îl lanseze la nivel naţional.

Cursul de management îi învaţă pe antrenori cum să gestioneze o sală de fitness. Acesta este structurat pe o două weekenduri şi costă 2.000 de lei. „Acest curs este însumarea cunoştinţelor pe care eu le-am dezvoltat în ultimii opt ani de zile, pe care l-am transformat şi l-am adaptat zonei sportive din România”, a adăugat antreprenorul.

În continuare, pe partea de cursuri, pentru Fitness Education School mai urmează nivelul doi al cursului de personal trainer, în care vor fi incluse tehnici avansate de antrenament, cu partea de antrenament postnatal sau prenatal, dar şi tehnici de marketing avansate sau antrenamentele pentru copii indoor şi outdoor.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania