Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Lucian Pavel, un inginer auto din Arad, a modificat performanţele a peste 2.000 de maşini în atelierul său, CarsX Garage

03.10.2020, 17:01 Autor: Florentina Niţu

În 2019, CarsX Garage a avut o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei şi a fost pe profit. „Sper să creştem tot mai mult. Acum avem foarte mult de lucru şi nu am simţit o scădere a vânzărilor“.

Povestea CarsX Garage a început în 2015, atunci când Lucian Pavel, absolvent de Inginerie Auto, a hotărât să-şi urmeze pasiunea pentru maşini, încurajat de familie şi prietenii cărora le-a modificat şi îmbunătăţit maşinile încă de la 15 ani. Acum, el are 29 de ani, iar prin „garajul“ său au trecut peste 2.000 de maşini, în cei cinci ani de activitate ai firmei.

„Este o pasiune foarte veche. Am început la 15 ani să modific maşini. Părinţii mei aveau la vremea acea un Volkswagen Golf, căruia i-am făcut upgrade-uri. Apoi, am prins curaj şi am început să lucrez pe maşinile prietenilor. După aceea am început să am clienţi şi am fost motivat să-mi fac un atelier auto“, povesteşte Lucian Pavel, fondatorul CarsX Garage din Arad.

El îşi aminteşte că la 5 ani a făcut prima sa modificare pe o maşină electrică, la 7-8 ani a început să îi aducă îmbunătăţiri unei biciclete, la 13-14 ani repara scutere, iar apoi a trecut la maşini, nivel la care a rămas şi în prezent. 

„În 2012 aveam experienţă în ceea ce priveşte software-ul electric şi electronic. Am lucrat în Germania pentru compania Lotus Automobil, la maşini pentru cursa de 24 de ore de la Le Mans şi după ce am terminat inginerie auto, am continuat pe drumul acesta cu propriul business. (...) Investiţia de pornire a fost destul de ridicată, de 30.000 de euro, o parte fiind din surse proprii şi o parte dintr-un credit BT Mic, de la Banca Transil­vania. A fost greu la început, dar am avut curaj“.

În cadrul CarsX Garage, el oferă soluţii software, electrice şi electronice pentru modificarea şi îmbunătăţirea unei maşini, cuantificând rezultatele cu ajutorul standului DYNO. Aceste soluţii constau în optimi­zarea parametrilor de funcţionare a motorului astfel încât acesta să devină mai performant şi mai eficient. „Modificăm în parametri siguri maşinile, vrem să păstrăm viabilitatea, să se comporte ca în fabrică, dar cu putere mai mare şi consum mai mic.“

Iniţial, afacerea a început ca un SRL-D, iar odată ce a crescut şi-a schimbat statutul în SRL. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 224.000 de lei şi a fost pe profit. „Sper să creştem tot mai mult şi anul acesta prin seriozitate şi muncă“, spune Lucian Pavel care arată însă că îi este greu să facă estimări privind evoluţia cifrei de afaceri în acest an.

Într-o zi, în atelier pot fi modificate şi îmbunătăţite, în medie, două maşini. Lucian Pavel mai are un angajat permanent, iar fratele său se ocupă de vânzări, maşinile fiind programate anterior pentru anumite servicii.

Media de vârstă a clienţilor este de 30 de ani, dar sunt şi clienţi din categoria 60Ă, iar anul de fabricaţie al maşinilor variază. „Cea mai bătrână maşină modificată este a mea, un Volkswagen Corrado din 1988.“

„La începutul pandemiei am intrat puţin în panică, dar aveam proiecte în curs şi am reuşit să terminăm, iar după o lună totul a revenit la normal. Acum avem foarte mult de lucru şi nu am simţit o scădere. Am avut de modificat trei maşini care participă la Campionatul Naţional de Drag Racing, de „liniuţe legale“, organizat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv“.

Lucian Pavel participă şi el la acest eveniment, în calitate de pilot al unei maşini Audi din 2002 cu 1.000 de cai putere şi o greutate de 1.200 de kilograme, ce prinde o viteză de peste 300 km/h, maşină ce poartă „semnătura“ Carsx Garage.  „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă cât de mult contează o firmă de încredere. Sunt multe alte firme care se ocupă cu aşa ceva, cu tuning-ul auto, motiv pentru care nu am luat încă în calcul extinderea. (...) Până acum am modificat în jur de 2.000 de maşini“, a mai spus Lucian Pavel, adugând că orice tânăr at trebui „să-şi urmeze pasiunea, dar să aibă limite“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania