Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mădălina Cadar, designer de profesie, a organizat cursuri de creaţie pentru peste 10.000 de copii din grădiniţele şi şcolile bucureştene

09.04.2020, 00:07 Autor: Florentina Niţu

„În 2019 depăşeam lunar venituri de 3.000 de euro. A fost un an bun, mai ales că am lansat şi prima carte. Cărţile le livrăm şi acum, la pachet cu cinci materiale de creaţie.“

Mădălina Cadar, absolventă de Arte Decorative şi Design, şi-a redescoperit pa­siu­nea din copilărie pentru „a meşteri“ în 2012, atunci când a susţinut un curs de creaţie într-o grădiniţă din Bucureşti. Astfel, a pus bazele businessului Buburuza Creativă şi a început să or­ga­nizeze cursuri de creaţie în mai mul­te grădiniţe şi şcoli din Capita­lă, iar până în prezent a adunat peste 10.000 de copii la cursurile sale.

„O prietenă m-a invitat în 2012 să susţin un curs de creaţie într-o grădiniţă particulară din Bucureşti. M-am îndrăgostit atunci de copii şi am decis să predau cursul de creaţie în mai multe grădiniţe ca opţional. Primii trei ani au fost mai grei, întrucât a trebuit să obţin noi colaborări. Mi-au fost închise multe uşi, dar cu perseverenţă am reuşit“, povesteşte Mădălina Cadar.

Cursurile predate de ea şi cele cinci profesoare cu care colaborează ajută copiii să îşi dezvolte creativitatea realizând împreună un miniproiect din materiale neconven­ţio­nale şi reciclabile precum capace de suc, nasturi sau paie de suc. „Încercăm să dăm sens şi valoare acestor materiale integrându-le într-un context educativ şi distractiv.“

Până să se oprească activitatea şcolilor şi grădiniţelor, la jumătatea lunii martie, cursurile de crea­ţie sub brandul Buburuza Creativă erau predate în peste 30 de grădiniţe şi şcoli. De altfel, antreprenoarea spune că în cei şapte ani de activitate, peste 10.000 de copii au urmat cursurile, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 10 ani.

„Criza aceasta ne-a luat puţin pe ne­pre­gă­tite, întrucât activităţile noastre se des­fă­şu­rau exclusiv în spaţiile colaboratorilor noştri şi a trebuit să intrăm în şomaj tehnic, însă eu consider că timpul pe care îl avem acum la dispoziţie este o bună resursă să lucrez la a doua carte de creaţie. În acelaşi timp, ne ocupăm şi de dezvoltarea site-ului nostru“.

Mădălina Cadar precizează că nu s-a gândit deloc să închidă businessul, ci speră să recupereze ce a pierdut în timpul verii, când va derula programul „săptămâna creaţiei“, organizând astfel cursuri de creaţie, timp de o săptămână, pentru diverse grădiniţe şi şcoli sau after-school-uri. „1 iulie sper că va fi o zi plină de copii şi cursuri de creaţie.“

De-a lungul anilor, ea a pus bazele unei programe de trei ani pe care a transformat-o ulterior în trei volume, fiecare cuprinzând 50 de creaţii de asamblat. „În 2019 depăşeam lunar venituri de 3.000 de euro. A fost un an bun, mai ales că am lansat şi prima carte, pe care am tipărit-o noi şi am început să o vindem. Cărţile le livrăm şi acum, la pachet cu cinci materiale de creaţie.“

Iniţil, proiectul s-a numit simplu, Curs de Creaţie, apoi antreprenoarea şi-a dat seama că pentru a constui un brand este nevoie de o imagine, de un personaj care să susţină proiectul printr-o imagine puternică şi a ales astfel numele Buburuza Creativă, pornind de la faptul că buburuza este o insectă pe care o plac copiii şi doresc să se joace cu ea. „Nu am fost niciodată angajată, nu ştiu cum e, dar ca antreprenor a fost greu la început, însă atunci când îi faci pe copii fericiţi, apare satisfacţia“, a încheiat Mădălina Cadar, fondatoarea brandului Buburuza Creativă.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania