Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Mariana Cosenco şi-a schimbat radical cariera la 34 de ani. A urmat Psihologia şi a creat proiectul 7Pillars, care îi sprijină pe tinerii aflaţi la început de drum profesional

28.04.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Cei mai mulţi dintre cei care vin în cabinetul Marianei Consenco sunt studenţi, între 20 şi 25 de ani, dar printre pacienţi se numără şi oameni de peste 35 sau 40 de ani, care se gândesc la o reconversie profesională Echipa 7Pillars este formată, în prezent, din cinci terapeuţi Preţul unei şedinţe de psihoterapie porneşte de la 150 de lei şi poate ajunge la 250 de lei.

Mariana Cosenco a terminat Facultatea de management şi marketing şi a lucrat timp de 15 ani în corporaţii, însă pasiunea ei a fost mereu psihologia. La 34 de ani a decis să-şi schimbe complet drumul profesional, aşa că a început cursurile la Facultatea de psihologie, iar după terminarea ei a deschis cabinetul de psihoterapie 7Pillars, un proiect menit să sprijine tinerii aflaţi la început de drum profesional.

„La 34 de ani m-a izbit din nou dorinţa de a urma psihologia. Am început o terapie individuală pentru a vedea dacă mi se potriveşte cu adevărat. Am dat la Facultatea de psihologie la 35 de ani. Am început şcoala aproximativ în acelaşi timp cu fiica mea. În anul trei de facultate mi-am dat demisia de la vechiul job - lucram în industria software, vindeam aplicaţii de resurse umane. Deschiderea cabinetului a fost decizia potrivită şi singurul regret este că nu am făcut asta mai devreme”, a povestit fondatoarea.

Aceasta avea în gând partea de orientare vocaţională, dar nu era sigură ce segment de piaţă va alege. Acum, Mariana Cosenco este de părere că piaţa a ales-o pe ea, întrucât au început să vină în cabinetul său foarte mulţi tineri, studenţi la licenţă sau master. Cea mai comună întrebare în rândul acestora era „ce voi face după ce termin facultatea?”. Însă, printre pacienţii care vin la cabinet se numără, totodată, şi oameni de peste 35 sau 40 de ani care se gândesc la o reconversie profesională. Problema tinerilor este anxietatea. Deşi în viaţă este nevoie şi de anxietate în momentele critice, explică aceasta, la tineri se activează şi în condiţii iraţionale, din cauza foarte multor frici şi pentru că nu primesc suficientă susţinere şi suport în familie sau în sistemul educaţional.

„Teama de eşec este cea mai mare la tineri. Din această cauză se şi amână multe lucruri, pentru că le este teamă să nu greşească. Aici lipseşte încurajarea mediului. Pe mine mă interesează ca ei să mai reducă din această anxietate şi să o normalizeze”, spune ea.

Avantajul celor tineri, în ciuda faptului că sunt mai fragili decât cei care au peste 35 de ani, este că datorită deschiderii pe care o au şi a abundenţei de informaţii care există astăzi, preiau informaţia, o procesează, iar rezultatele se văd destul de repede.

Preţul unei şedinţe de psihoterapie porneşte de la 150 de lei şi poate ajunge la 250 de lei.

Echipa 7Pillars este formată, în prezent, din cinci terapeuţi, iar şedinţele se desfăşoară în grupuri, acesta fiind un avantaj pentru tineri, spune antreprenoarea, pentru că se văd între ei şi dispare ideea de singurătate, dar şi frica de eşec şi complexul de inferioritate.

Cabinetul funcţionează doar în Bucureşti, însă planul fondatoarei este să se extindă şi în alte oraşe cu şedinţe de psihoterapie online.

„În viitor, vrem să ne adresăm şi organizaţiilor, care să-şi trimită tinerii la aceste cursuri de orientare profesională. Tinerii merită să investim în ei, au un potenţial foarte mare, chiar dacă la suprafaţă lucrurile se văd diferit”, a mai spus ea.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania