Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Sorina Vajda a renunţat la profesia de jurist şi a înfiinţat, în plină pandemie, Casa cu sori, un atelier de ceramică în care a creat până astăzi circa 2.000 de căni

30.06.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

♦ Pe lângă căni, portofoliul Casa cu sori cuprinde şi accesorii precum broşe, cercei, pandantive sau diverse alte obiecte decorative ♦ Într-o lună, antreprenoarea poate produce 100 de căni de diverse dimensiuni – de la 100 ml până la 400 ml ♦ Preţul unei căni porneşte de la 65 de lei şi poate ajunge până la 120 de lei.

Sorina Vajda a fost jurist timp de 15 ani, dar în pandemie a încheiat acest capitol şi şi-a deschis propriul atelier de ceramică, ce poartă astăzi numele de Casa cu sori. Totul a pornit dintr-o pasiune şi din dorinţa de a se relaxa, povesteşte antreprenoarea, însă în scurt timp s-a transformat într-un business.  Astăzi, Casa cu sori are în portofoliu circa 2.000 de căni, dar şi alte obiecte decorative din ceramică. „În timpul meu liber făceam obiecte decorative şi de aici a pornit totul. În 2017, am creat o pagină pe Instagram, Casa cu sori, iar ceramica am început-o în 2020, dar am vrut să păstrez şi începutul. Am ajuns la ceramică treptat, trecând prin mai multe materii prime, ca lemn sau lut. Mi-am dat seama că îmi doresc să am un cuptor şi să fac obiecte ceramice. În pandemie, am rămas fără job şi decizia de a porni proiectul a venit de la sine. Am cumpărat cuptorul, am început să experimentez, să văd ce obiecte pot lucra şi acum deja sunt trei ani de Casa cu sori. A început dintr-o nevoie de a mă relaxa, pentru că nu mă regăseam în vechiul job, dar mi-am dat seama că vreau să fac doar asta”, a spus antreprenoarea. Ea şi-a dat seama că este atrasă de lucrul manual şi atunci când se implica în proiectele de la şcoală sau de la grădiniţă pe care le aveau de făcut cele trei fiice ale sale.  Casa cu sori a pornit cu o investiţie de circa 3.500 de euro, bani pe care Sorina Vajda i-a folosit pentru a achiziţiona materia primă şi un cuptor pentru lut de 45 de litri. Primele produse au fost realizate în pivniţa casei sale, îşi aminteşte ea, după care atelierul s-a mutat într-un alt spaţiu. 

În această perioadă, menţionează antreprenoarea, are loc o nouă mutare a atelierului, într-un spaţiu mai mare şi mai uşor de accesat de către clienţi.

„Mă mut într-o nouă locaţie, mai mare, în zona Piaţa Muncii, care îmi va permite să organizez şi evenimente cu mai mulţi artişti din domeniu. În septembrie voi deschide noul spaţiu”, a adăugat fondatoarea.

Fiind o iubitoare de cafea, produsul principal pe care ea îl realizează şi care este şi cel mai bine vândut este cana. Din surplusul rămas, aceasta creează şi accesorii precum broşe, cercei, pandantive sau diverse alte obiecte decorative. Recent, ea a achiziţionat un cuptor mai mare pentru a putea face şi farfurii.

Într-o lună, Sorina Vajda poate produce 100 de căni de diverse dimensiuni – de la 100 ml până la 400 ml.

În cei trei ani de activitate, produsele din portofoliul Casa cu sori au fost expuse la târguri de handmade şi design. Acestea se vând şi online, pe o platformă pe care sunt listate obiecte ale micilor artizani locali.

Clienţii pot veni şi fizic în atelier, însă doar pe bază de programare. „În viitor, îmi doresc să creez un site propriu, însă asta se va întâmpla după ce voi aduna un stoc mai mare de produse. Momentan, mă axez mult şi pe social media.”

Preţul unei căni porneşte de la 65 de lei şi poate ajunge până la 120 de lei.

Cele mai multe comenzi online, mai spune antreprenoarea, vin din Iaşi şi Braşov. Bucureştiul rămâne pentru târguri şi oamenii care vin fizic în atelier, precizează ea, comenzile online având o pondere mai mică în totalul vânzărilor.

Anul trecut, după cum spune Sorina Vajda, Casa cu sori a generat o cifră de afaceri de aproximativ 10.000 de euro.

În perioada următoare, antreprenoarea se gândeşte să aducă în Casa cu sori şi primii angajaţi. „În fiecare zi torn şi lucrez pentru că sunt singură în acest proiect. Anul acesta mi-am propus să angajez încă o persoană sau două, care să preia din partea de organizare, comenzi şi social media.”

Totodată, un alt plan pe care ea îl are în minte pentru proiectul său este dezvoltarea zonei de ateliere pentru angajaţii din corporaţii.

Într-o lună, Sorina Vajda poate produce 100 de căni de diverse dimensiuni. Preţul unei căni porneşte de la 65 de lei şi poate ajunge până la 120 de lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania