Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Radu Chiţuc a creat platforma de educaţie alternativă Upmind şi speră la afaceri de peste 500.000 de euro în 2024

23.05.2023, 00:05 Autor: Dana Ciriperu

♦ „Cel mai mult m-a ajutat încrederea pe care am găsit-o în Stup, care lipseşte în alte părţi. Încrederea şi oamenii“.

Radu Chiţuc, absolvent de Drept, împreună cu doi parteneri, au pornit în ianuarie 2023 platforma de educaţie alternativă pentru adulţi Upmind care îşi propune să contribuie la creşterea nivelului de educaţie al salariaţilor din România, iar investiţia a ajuns la 45.000 – 50.000 de euro.

„Sperăm să ajungem la 40-45 de cursuri la finalul unui an întreg de funcţionare“ a spus Radu Chiţuc, aflat la prima experienţă antreprenorială reală. Deocamdată, Upmind pregăteşte de lansare primele trei cursuri - excel pentru începători, un curs de analiză financiară şi un curs de project management.

„Avem primele trei cursuri la care lucrăm activ şi sperăm să le dăm drumul până în septembrie. Fiecare curs va fi susţinut de un mentor, iar aceştia sunt oameni din business. Găsirea de mentori este prima şi cea mai importantă etapă a proiectului. Căutăm oameni în care să ai încredere, oameni la care să te uiţi“.

Toate cursurile se vor derula online pentru că fondatorii îşi doresc să ajungă peste tot în ţară, ba mai mult, aşteptările sunt ca accesările din afara Capitalei să fie importante pentru dezvoltarea platformei. Vom avea un număr maxim de cursanţi astfel încât să păstrăm o calitate a cursurilor, astfel încât fiecare cursant să poată beneficia de atenţia mentorului“.

Durata medie a unui curs este de 6 săptămâni, cu două seminarii pe săptămână, cu 1-2 ore pe şedinţă. „Nu am stabilit încă un preţ pentru fiecare curs, dar gama preţurilor se va situa între 250-700 de euro pe program. Ne dorim să scalăm cât de mult putem şi banii vor veni“.

La maturitatea companiei, cursurile Upmind ar putea fi accesate de 250-350 de participanţi în fiecare lună. Echipa este formată în prezent din patru oameni, dar va creşte pe măsură ce proiectul va prinde rădăcini. Radu Chiţuc povesteşte că ambiţia lor este să meargă şi pe zona de tech, pe zona creativă, dar şi să obţină certificări pentru cursurile pe care le realizează.

„Mereu mi-am dorit să pot crea ceva şi să pot schimba lucruri. În cazul meu, antreprenoriatul a fost ceva calculat, am căutat întâi să capăt experienţa necesară, nu m-am aruncat în afaceri. Astăzi învăţ de peste tot, iar proiectul merge conform planului până acum“, a mai spus Radu Chiţuc care adaugă că fondatorii Upmind nu erau străini de zona de educaţie înainte de a porni proiectul. „Ne-am dat seama că este o cerere mare la noi în ţară, nu este o piaţă acoperită şi credem că putem face o diferenţă“.

Debutul proiectului antreprenorial a avut în spate mai multe vizite în Stup, acolo unde  Radu Chiţuc spune că a găsit răspunsuri la multe dintre întrebările sale.

„Unul dintre partenerii noştri a văzut o reclamă a Stupului pe Instagram şi ne-a recomandat să venim aici. Căutam puţină consultanţă, puţin ajutor, puţină îndrumare, căutam cred câte puţin din toate. Avem o idee de business, paşii erau gândiţi, dar nu erau făcuţi. Inclusiv crearea de companie s-a întâmplat în Stup“.

În 2024, UpMind estimează afaceri de 500.000 de euro.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania