Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Raluca Văsii şi soţul ei şi-au lăsat joburile din Olanda şi au deschis primul lor business cu bubble tea numit MiniTea Bar

18.12.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ În luna septembrie a anului trecut, cei doi s-au întors în România, iar în decembrie au pornit businessul. Investiţia s-a ridicat la circa 15.000 de euro.

Raluca Văsii şi soţul ei locuiau de câţiva ani în Olanda, acolo unde aveau şi joburi stabile, însă s-au întors în ţară pentru a-şi deschide propriul business cu bubble tea. Prima dată când au văzut şi gustat un bubble tea a fost în Olanda, acolo unde piaţa acestor produse era mult mai dezvoltată decât în România. 

„Ideea businessului a venit în urmă cu aproape doi ani. Eu şi soţul locuiam în Olanda în acea perioadă. Într-o zi, când ne făceam cumpărăturile într-un mall, am văzut o coadă imensă la o insulă. Ne-am uitat, am văzut că toată lumea îşi lua nişte băuturi de diverse culori şi aveau nişte bile în ele. Ne-am aşezat la coadă şi am încercat şi noi băuturile. Am devenit clienţi fideli şi apoi am început să ne interesăm tot mai mult de acest concept”, spune Raluca Văsii. După ce au încercat produsele, cei doi au început să analizeze piaţa din România, câte localuri cu bubble tea existau aici şi cât de cunoscut era acest produs. Când au descoperit că erau doar câteva localuri care vindeau aceste produse, s-au gândit să facă şi ei un astfel de business. 

„Am aplicat la Start Up Nation Diaspora pentru că eram în Olanda şi am vrut să ne întoarcem cu această idee. La scurt timp, ni s-a dat răspunsul că am obţinut un punctaj destul de mic. Noi aveam deja această idee, am pornit pe drumul acesta, am adunat toate resursele, ne-au ajtuat părinţii, ne-am vândut maşina şi am început acest drum”, poveşte antreprenoarea. În luna septembrie a anului trecut, cei doi s-au întors în România, iar în decembrie au pornit businessul. Investiţia s-a ridicat la circa 15.000 de euro. În Olanda, Raluca Văsii era agent de rezervări la o companie de turism, iar soţul său era team leader de resurse umane la o companie de livrări. 

Primul local Mini Tea Bar a fost deschis în centrul comercial Auchan din Drumul Taberei din Bucureşti. Anul acesta, antreprenoarea estimează că va avea încasări totale de 75.000 euro.

Mulţi dintre clienţii localului sunt copiii şi adolescenţii, iar varietatea de produse constă în circa 50 de arome, băuturile putând fi făcute pe bază de lapte, ceai, cafea sau fresh-uri. În fiecare zi, micul business vinde în jur de 100-200 de băuturi, în funcţie de zilele săptămânii.

După ce au nu au primit finanţare prin Start Up Nation Diaspora, antreprenorii au primit în primăvara acestui an un alt e-mail prin care au fost anunţaţi că pot aplica pentru Start Up Nation, bani pe care cei doi vor să îi folosească pentru a-şi extinde businessul.

„Avem planuri de dezvoltare, vrem să deschidem un alt doilea punct de lucru. Cu acest Start Up Nation vrem să intrăm şi în domeniul de festivaluri şi târguri, cu un truck. Am zis că putem să facem şi noi asta şi să ne plimbăm prin toată ţara”, spune Raluca Văsii.

Mai mult, antreprenoarea are în plan să încheie colaborări cu lanţurile de supermarketuri pentru a lista băuturile pe rafturile magazinelor.

„Băutura are un termen de valabilitate din momentul în care este făcută şi sigilată de 48 de ore. Dacă stă la frigider 48 de ore, nu este nicio problemă şi putem face aprovizionarea în fiecare zi. Avem discuţii cu retailerii, dar nu s-a concretizat încă nimic”, mai spune ea.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania