Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Sofian Giuroiu s-a întors în România şi a deschis Poke Me Up, un restaurant cu poke bowls, pe care l-a pornit cu 12.000 euro

06.11.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Primul local Poke Me Up a fost deschis în luna aprilie a acestui an în Capitală, iar şase luni mai târziu businessul şi-a extins prezenţa cu încă un local în Bucureşti.

Sofian Giuroiu s-a întors în România după ce a lucrat timp de mai mulţi ani în Belgia, unde a văzut conceptul de poke bowls, din care s-a inspirat pentru a deschide Poke Me Up, un business pornit cu circa 12.000 euro.

„Am văzut acest concept în Belgia, unde am lucrat câţiva ani, şi mi s-a părut un concept foarte interesant, iar în România lipseşte şi e nevoie de mâncare mai sănătoasă. Am zis să mă întorc în ţară şi să-l fac de la zero”, povesteşte Sofian Giuroiu.

Înainte de a fi antreprenor, Sofian Giuroiu a lucrat pe segmentul de analist de date în cadrul unor fonduri de private equity şi venture capital. Fără nicio experienţă în domeniul HoReCa, antreprenorul a decis să deschidă o primă locaţie a Poke Me Up în luna aprilie a acestui an. Poke Me Up are astăzi două localuri sub acest brand.

Primul Poke Me Up este destinat exlusiv livrării la domiciliu, pe când a doua locaţie se află la Manasia Hub, unde clienţii pot servi şi masa în local. Planul iniţial a fost să deschidă primul local într-o zonă mai puţin circulată pentru a testa produsul. 

„Dacă într-o zonă mai puţin circulată pot să vând şi îmi pot forma o bază de clienţi, înseamnă că şi în zona centrală aş fi reuşit”, spune el. În al doilea local sub brandul Poke Me Up, investiţiile s-au ridicat la circa 16.000 euro. Poke este un fel de mâncare, din zona asiatică, preparat cu peşte crud sau diverse tipuri de carne împreună cu diverse toppinguri. În realizarea reţelor, spune Sofian Giuroiu, l-a ajutat un prieten cu experienţă în domeniul HoReCa.

„Cred că a fost o mare parte noroc succesul meu de până acum în HoReCa, însă şi mare parte a capacităţii mele de a pivota când apar probleme. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci când porneşti un business este în primul rând să îl începi ştiind cam 70% ceea ce faci, iar restul de 30% îl umpli pe parcurs”, spune el.

Planurile antreprenorului este a deschide mai multe localuri în Bucureşti, dar şi să se extindă în marile oraşe din ţară. Pe viitor, Sofian Giuroiu ia în calcul şi atragerea unui investitor pentru dezvoltarea ulterioară a businessului.

„HoReCa nu este ceva cu care m-am născut, nu este o industrie în care vreau să fiu până la bătrâneţe. Am decis să privesc businessul foarte pragmatic, eu sunt aici să fac un job şi anume de a introduce pe piaţă o alternativă sănătoasă fast-casual pentru România, să extind businessul şi apoi să îl vând”, explică el.

Piaţa Poke în România este la început de drum, însă antreprenorul este de părere că businessurile actuale ar trebui să lucreze în direcţia de educare a consumatorilor în ceea ce înseamnă conceptul poke.

O bună parte din comenzile primite de Poke Me Up sunt personalizate, în procent de circa 60%, ceea ce oferă posibilitatea antreprenorului să se inspire din preferinţele clienţilor şi să introducă noi reţete în portofoliu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania