Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Trei tineri au creat o platformă online pentru lucrătorii din construcţii şi cei care au nevoie de ei. „În trei luni s-au înscris 150 de meşteri“

15.11.2019, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În prezent, înscrierea pe platforma MeşteriLocali.ro este gratuită, însă în viitor cei trei antreprenori vor să introducă o taxă pentru înscrierea meseriaşilor, în valoare de circa 50-75 de lei.

Dorian Lupu, Eduard Ichim şi Regina Ichim au creat plat­for­ma online MeşteriLocali.ro pen­tru a pune în legătură me­s­eriaşii din domeniul con­struc­ţiilor cu cei care au nevoie de serviciile lor.

Cei trei fondatori originari din Bucu­reşti locuiesc de patru ani în Marea Britanie, însă au gândit platforma pentru utilizatorii din România, unde intenţio­nea­ză să se întoarcă pentru a se dedica acestei afaceri.

„Dorian este cel care a avut ideea, pe vremea când locuia în Spania, în 2006. Aveam prieteni care profesau în domeniul con­strucţiilor şi care au pus bazele unui site si­mi­lar acolo. Între timp, am devenit pro­prie­tari de imobile în Bucureşti, unde am început să ne lovim de obstacole în găsirea unui me­seriaş. La începutul anului 2018, am început să explorăm ideea de a lansa o afacere în do­meniul amenajărilor“, poves­teşte Regina Ichim.

Concret, oamenii care sunt în căutarea unui meseriaş pot publica o lucrare, adăugând fotografii şi detalii tehnice despre munca ce trebuie făcută de un profesionist. Odată publicată lucrarea, site-ul alertează meseriaşii din zonă care pot realiza cerinţele menţionate în lucrare.

„Meseriaşii interesaţi de lucrare vor putea lua legătura cu clientul pentru a transmite o ofertă de preţ personalizată sau pentru a stabili o vizionare. Totodată, facilităm schimbul de informaţii între aceştia prin funcţia de chat, în cazul în care telefonul nu este o opţiune. Noi ne uităm la conversaţii, pentru a vedea cât de serios este meseriaşul, ce limbaj foloseşte.“

Iniţial, cei trei tineri au vrut să acceseze fonduri europene şi prin StartUp Nation, însă din cauza volumului mare de documente şi a condiţiilor de finanţare au ales să-şi finanţeze singuri proiectul.

„Până la finalul lui 2018, investiţia principală în business a fost de timp, cer­ce­tare, efort în înţelegerea pieţei, dezvoltarea site-ului. În tot acest timp, am reuşit să men­ţinem costurile operaţionale sub 2.000 de euro, fiind o platformă digitală, care nu presu­pune echipamente sau materii prime. Din august 2019, de când am dat oficial drumul platformei, costurile ajung la peste 1.000 de euro lunar“, spune Dorian Lupu.

În prezent, înscrierea pe platforma MeşteriLocali.ro este gratuită, însă în viitor cei trei antreprenori vor să introducă o taxă pentru în­scrie­rea meseriaşilor, în valoare de circa 50-75 de lei.

„Veniturile vor veni probabil după 2020, momentan vrem să dezvoltăm site-ul şi să devenim cunoscuţi în piaţă. Vrem să angajăm oameni de peste 45 de ani, pentru că mulţi dintre ei sunt şomeri şi le e greu să se integreze pe piaţa muncii. Avem nevoie de oameni în adminstrarea afacerii, în vânzări, în suport şi asistenţă“, adaugă Regina Ichim

Momentan, pe platformă s-au înscris majoritar utilizatori din Bucureşti şi judeţul Ilfov, însă site-ul este disponibil la nivel naţional. Profilul clientului care publică o lucrare pe site este de proprietar de apartament care are de făcut reparaţii sau diverse finisaje. Există însă şi oameni care au nevoie de lucrări mai mari, precum construcţia de case.

Pe site se poate înscrie oricine, iar după deschiderea unui cont, fondatorii platformei intră în contact direct cu meseriaşii pentru a-i cunoaşte şi a se asigura că pot fi certificaţi.

„Dorim să susţinem şi tinerii care doresc să profeseze în domeniul construcţiilor şi urmează o şcoală profesională sau cursuri de specializare tehnică. Vrem să creăm parteneriate între şcoli, licee profesionale şi Meşteri Locali, pentru a facilita accesul acestor tineri la piaţa muncii.“

Din august până acum, pe site s-au înscris între 500 şi 600 de utilizatori, dintre care 150 sunt meşteri, iar restul clienţi. În trei luni, au fost finalizate câteva zeci de lucrări prin intermediul site-ului.

„Cei mai căutaţi sunt meşterii pentru instalaţii, electricitate, zugăveli, experţi pentru interior şi exterior. Avem disponibile în platformă 14 profesii diferite“, spune Eduard Ichim.

În paralel cu dezvoltarea platformei Meşteri Locali, cei trei fondatori lucrează în diverse companii din Marea Britanie, în domeniul IT.

„În medie, ne dedicăm site-ului cam cinci ore pe zi, după job, plus weekendurile, şi deja simţim că lucrurile au început să se mişte. Oamenii ne scriu, sunt interesaţi de parteneriate şi asta ne motivează să mergem mai departe. Ne propunem să ajungem la acel nivel încât să lăsăm corporaţiile şi să revenim în ţară. Dacă totul merge bine, la sfârşitul lui 2020 - începutul lui 2021 am putea să ne întoarcem“, spune Eduard Ichim.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro. 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania