Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Alexandra Negreanu a plecat din Bucureşti, oraşul său natal, şi s-a mutat în Zărneşti, judeţul Braşov, unde a deschis alături de un prieten Pancakes House, un restaurant specializat în clătite dulci şi sărate

18.07.2022, 13:44 Autor: Alexandra Matei

În meniul Pancakes House se găsesc clătite dulci cu fructe şi diverse arome, dar şi clătite sărate, numite burger pancakes. @ Preţurile clătitelor sunt între 14 şi 23 de lei. @ Printre planurile de viitor ale businessului se numără extinderea cu o locaţie mai mare, mărirea echipei şi achiziţionarea unui food truck, care să fie prezent în toată ţara la evenimente şi festivaluri.

Alexandra Negreanu, absolventă a Facultăţii de Business şi Turism din cadrul ASE, a lăsat în urmă haosul urban din Bucureşti şi s-a retras la munte, în Zărneşti, judeţul Braşov, unde a pus bazele unei afaceri în zona HoReCa alături de un prieten.

Cei doi au deschis, la începutul acestui an, restaurantul specializat în clătite dulci şi sărate Pancakes House, în urma unei investiţii de 4.500 de euro.

„Ideea a venit întâmplător. Eram la mare, mâncam un burger şi împreună cu colegul meu, Bogdan, ne gândeam cum ar fi să mâncăm un burger într-o clătită. Şi am zis: de ce să nu facem asta? Ne-am interesat, am văzut că în judeţul Braşov nu era nimic similar. Am găsit doar în Bucureşti un local care are clătite dulci şi sărate. Soarta a făcut că, întâmplător, după ce ne-a venit ideea, l-am şi cunoscut pe patronul localului respectiv din Bucureşti şi ne-am gândit că dacă el a putut ă facă asta, de ce să nu putem şi noi? În noiembrie (n. r. – anul trecut) am început demersurile pentru înfiinţarea firmei şi apoi, în ianuarie, am început investiţiile în spaţiu, aparatură şi în publicitate. Eu sunt din Bucureşti - m-am născut şi am crescut acolo. M-am mutat în Zărneşti în urmă cu doi ani la casa de vacanţă a familiei. Am ales să dezvolt o afacere aici şi nu în Bucureşti pentru că acolo deja piaţa este supraaglomerată, nu prea mai ai cu ce să vii nou. Orice încerci să faci, deja există. Aici, în Zărneşti, e mult mai simplu”, a povestit Alexandra Negreanu, cofondator al restaurantului Pancakes House.

Meniul se bazează pe clătite reinterpretate. Cele mai multe produse din meniu sunt clătite dulci, dar acesta cuprinde şi clătite sărate, cum ar fi burger pancake. Acesta din urmă, explică ea, este un burger clasic, care, în loc de chiflă, are o clătită sărată.

Totodată, la Pancakes House se găsesc şi diverse sandvişuri care au, de asemenea, în locul celor două felii de pâine, clătite sărate.

„Avem şase tipuri de burgeri, ce conţin carne de vită, ou, bacon şi diferite sosuri”, a adăugat antreprenoarea.

Pe partea de clătite dulci, cel mai cerut produs rămâne clătita clasică cu ciocolată şi fructe, iar pe partea de clătite sărate, cei mai apreciaţi sunt burgerii.

În prezent, restaurantul funcţionează prin intermediul livrărilor, însă are şi o locaţie fizică ce poate primi circa 15 clienţi. Alexandra Negreanu spune că îşi doreşte să se extindă într-un spaţiu mai mare, care să dispună şi de o terasă şi să fie poziţionat mai central.

„În cazul în care nu găsim un spaţiu cu terasă aici, în Zărneşti, ne gândeam să ne mutăm în Râşnov. Am trece la un nivel mai mare, pentru că am găsit acolo un spaţiu cu o capacitate de 50 de persoane.”

Cofondatoarea restaurantului susţine că a fost destul de dificil, la început, să îi convingă pe unii dintre localnici să încerce produsele Pancakes House. Cei mai mulţi nu auziseră şi nici nu testaseră genul acesta de clătite, însă, subliniază ea, feedbackul a fost pozitiv.

Preţurile clătitelor sunt între 14 şi 23 de lei.

În zilele bune, mai spune antreprenoarea, restaurantul ajunge să vândă circa 80 de clătite.

Nu doar localnicii sunt cei care au călcat pragul restaurantului, ci şi turiştii români, dar şi cei străini. „În ultima vreme, avem cam un grup de turişti străini pe săptămână. Ne bucură asta pentru că suntem cam cel mai mic local din Zărneşti şi totuşi turiştii aleg să vină la noi”, a adăugat Alexandra Negreanu.

Echipa este formată, în prezent, din cei doi fondatori şi un angajat care lucrează part-time. Alexandra Negreanu se ocupă de partea de bucătărie, iar partenerul său de business, de livrări. Cei doi îşi doresc să îşi mărească echipa în viitorul apropiat cu încă unul sau doi angajaţi.

Un alt plan de viitor pe care fondatorii îl au, pe lângă extinderea cu o locaţie mai mare şi mărirea echipei, este achiziţionarea unui food truck, care să fie prezent în toată ţara la evenimente şi festivaluri.

„Ne gândim ca la anul să mergem cu o rulotă la festivaluri de mâncare şi în centrul oraşului şi să funcţionăm în paralel şi cu locaţia fizică. Îmi doresc ca în cinci ani să mai avem şi alte locaţii fizice deschise şi să mergem cu rulota în toată ţara”, a mai spus Alexandra Negreanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania