Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Sergiu Opriş a plecat din corporaţie şi a intrat în industria prelucrătoare cu proiectul ProMold Sib, o fabrică din Sibiu care produce piese metalice de precizie pentru industria automotive, aeronautică, inginerie medicală, metalurgie şi industria agricolă

15.03.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

ProMold Sib lucrează exclusiv cu clienţi B2B, cei mai mulţi din Transilvania, însă livrează şi pe piaţa internaţională, în Germania, şi anul acesta urmează să se extindă şi în Elveţia şi Austria Unitatea de producţie funcţionează cu circa zece angajaţi, plus alţi 13 colaboratori  Ambiţia lui Sergiu Opriş pentru anul 2024 este să găsească un investitor din Germania, Elveţia sau Austria şi să ducă fabrica la afaceri de 500.000 de euro, cu cel puţin 13% profitabilitate.

Sergiu Opriş, inginer de profesie, a lucrat în corporaţie după terminarea facultăţii, însă şi-a dorit să îşi valorifice la maxim potenţialul şi a pornit un proiect antreprenorial în industria prelucrătoare. El a deschis fabrica ProMold Sib la Sibiu, care produce piese metalice de precizie pentru industria automotive, aeronautică, inginerie medicală, metalurgie şi industria agricolă, în urma unei investiţii care a depăşit 100.000 de euro.

„După ce am terminat Facultatea de inginerie la Sibiu am fost preluat de o companie germană. Am trecut printr-un training de management şi am preluat o poziţie de management pe care am valorificat-o timp de cinci ani. Mi-am propus să fac mai mult, să fac o fabrică KAIZEN, cu instrumente de îmbunătăţire continuă. În 2019 am accesat o finanţare Start Up Plus de aproximativ 40.000 de euro şi am pus şi bani din fonduri proprii, de la bănci şi de la prieteni. Investiţia de pornire a depăşit 100.000 de euro. Producem piese metalice de precizie, aceasta fiind una dintre direcţiile de dezvoltare. Producem piese de precizie pentru ştanţe, facem prelucrări prin aşchiere şi montaj lohn”, a povestit antreprenorul.

ProMold Sib lucrează exclusiv cu clienţi B2B, cei mai mulţi din Transilvania. Fabrica livrează în acest moment şi pe piaţa internaţională, în Germania, iar anul acesta urmează să se extindă şi în Elveţia şi Austria, spune fondatorul. Unitatea de producţie şi-a început activitatea în august 2021, în Cisnădie, într-un spaţiu de circa 300 mp. Acum însă, afirmă Sergiu Opriş, fabrica a fost mutată în zona centrală din Sibiu. În prezent, aceasta are circa zece angajaţi, plus alţi 13 colaboratori.

„Mai avem nevoie de oameni şi există potenţial să mai creştem echipa. Acum lucrăm la 40-50% din capacitatea maximă de producţie a fabricii”, a punctat el.

Până acum, ProMold Sib a ajuns la aproximativ 50 de clienţi, dintre care circa 7-8 sunt clienţi recurenţi, care revin lunar cu comenzi.

Sergiu Opriş spune că a văzut deschidere mai ales din partea industriei de inginerie medicală, în special, pentru montajul în sistem lohn, care înseamnă că unitatea de producţie primeşte toată materia primă, o asamblează, iar piesele asamblate merg în Germania, Elveţia sau Austria, unde se fac operaţiuni mai complexe şi apoi se livrează către clientul final.

În prezent, partea de montaj lohn reprezintă 15% din cifra de afaceri, spune el, însă targetul este de 30%. Această direcţie a businessului este cea care aduce predictibilitate, întrucât se fac înţelegeri pe perioade de şase luni sau un an, a adăugat antreprenorul. 

Fondatorul fabricii de la Sibiu îşi propune ca anul acesta să atragă un investitor, întrucât simte nevoia de o infuzie de capital şi de o structură puternică în business. El caută un investitor din Germania, Austria sau Elveţia, iar ideal ar fi ca acesta să aibă deja o fabrică mare şi să facă parte din această industrie.

În prezent, el este în discuţii cu trei investitori şi crede că până la final de iunie se vor concretiza.

„Am nevoie de complementaritate pentru a eficientiza producţia – sunt bun la vânzări şi comunicare, dar am nevoie de cineva care să fie bun pe partea tehnică. Nu ai cum să faci nimic dacă nu ai o echipă care să creadă în viziunea ta.”

Sergiu Opriş are în plan investiţii de un milion de euro, bani care ar asigura achiziţia de utilaje de ultimă generaţie, dar şi mai multă standardizare în business şi mai mulţi clienţi. 

ProMold Sib ajunsese la afaceri de 300.000 de euro la finalul anului trecut, după cum spune acesta, având o marjă de profit de 5%. Rezultatul de anul trecut, precizează el, a fost în creştere cu 40% faţă de cel din 2022.

Fondatorul fabricii din Sibiu crede că România are un potenţial de creştere foarte mare în industria prelucrătoare şi nu numai, şi îşi propune să valorifice oamenii buni, pricepuţi pe care îi are această ţară.

„Cred foarte mult în România şi de asta am rămas aici. Cred că sunt foarte mulţi oameni cu potenţial şi merită valorificaţi. Din păcate, foarte puţin aleg să iasă în faţă şi să inspire alţi potenţiali antreprenori. Şcoala românească nu te învaţă cum să vorbeşti în public, de ce ar trebui să te rupi de mulţime şi să mergi spre antreprenoriat. Şcoala te învaţă să fii un bun angajat”, a mai spus el.

Ambiţia lui Sergiu Opriş pentru anul acesta este să găsească partenerul potrivit în business şi să ducă fabrica la afaceri de 500.000 de euro, cu o marjă de profit de cel puţin 13%.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania