Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Adrian Chiriac, de profesie aviator, a fondat împreună cu fratele său Aviator Delight la Craiova, un business în zona de panificaţie, cu donuts şi cafea. Următorul pas? Extinderea

25.09.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Într-o zi bună, Aviator Delight are 150 de clienţi, iar bonul mediu ajunge la peste 40 de lei. ♦ Proiectul celor doi fraţi funcţionează în Craiova cu o echipă formată din circa cinci oameni, însă ea urmează să se extindă până la şapte angajaţi.

Adrian Chiriac este de profesie aviator militar, iar în urmă cu puţin timp a migrat către aviaţia de transport. Atunci, el a început să se gândească serios la intrarea în antreprenoriat cu un proiect în HoReCa, iar ideea câştigătoare a fost deschiderea unui laborator de panificaţie. Aşa a apărut Aviator Delight, proiectul pe care l-a pornit la Craiova alături de fratele său, după un concept marca Hello Donuts şi 5 to go, două francize puternice de pe piaţa din România.

„Am pornit cu un mic atelier de panificaţie, un concept inspirat din SUA, unde avem donutul clasic american, cu diferite tipuri de glazuri şi umpluturi şi unde avem şi cafea. Este un parteneriat între Hello Donuts şi 5 to go, numit Better together. Noi ne-am creat propriul laborator, am luat o franciză şi am implementat conceptul gândit de Hello Donuts şi 5 to go. Am deschis prima locaţie în mallul Electroputere din Craiova, pe 18 august anul acesta, iar investiţia a depăşit 80.000 de euro“, a povestit Adrian Chiriac.

El şi-a dorit întotdeauna să dezvolte ceva pe cont propriu, însă nici timpul şi nici meseria pe care şi-a ales-o nu i-au permis acest lucru. La bază, fiind cadru militar, antreprenorul nu poate fi unic asociat al unei firme şi nu poate administra o societate, astfel că în cadrul proiectului Aviator Delight se ocupă de păstrarea legăturii cu clienţii.

Primii paşi către acest business i-a făcut alături de fratele lui la începutul lui 2023, atunci când a şi venit pentru prima oară în Stup, hubul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a ajuta micii antreprenori să îşi pună ideile în practică.

„Ştiam ce resurse am. Am venit în Stup după ce am văzut o reclamă pe YouTube, iar dintr-o paletă largă de idei, am restrâns totul la trei variante de proiect. Ştiam că vreau să intru în HoReCa. Am fost îndrumat către Franchwise, iar apoi am început implementarea proiectului. Tot în Stup am înfiinţat şi firma.“

Cea mai mare provocare pentru businessul celor doi fraţi este astăzi resursa umană. Proiectul lor funcţionează în Craiova cu o echipă formată din circa cinci oameni, însă ea urmează să se extindă zilele următoare până la şapte angajaţi.

Într-o zi bună, mai spune Adrian Chiriac, Aviator Delight are 150 de clienţi, iar bonul mediu ajunge la peste 40 de lei. Produsul cel mai apreciat şi , de altfel, şi preferatul cofondatorului este gogoaşa Hello Bueno.

Următorul pas pentru proiectul lui şi al fratelui său îl reprezintă extinderea cu încă două unităţi anul acesta în Craiova, în mall-ul Promenada. Începând cu anul viitor, afirmă antreprenorul, Aviator Delight se va extinde în mai multe zone din regiunea Olteniei – Piteşti, Vâlcea, Târgu Jiu şi Drobeta – şi a Moldovei.

„Important este să ai oamenii de încredere în locaţiile în care deschizi pentru ca apoi să poţi construi echipe în jurul lor. Eu am un frate în Oltenia şi unul în Moldova şi acestea sunt regiunile în care îmi doresc să mă extind“, a detaliat Adrian Chiriac.

El a fost mereu atras de a învăţa lucruri noi şi de a îşi gestiona cheltuielile ca un adevărat antreprenor, chiar şi atunci când încă nu intrase în lumea businessului.

A fost plecat cu o bursă militară la Academia Forţelor Aeriene din SUA, unde a stat şapte ani şi în tot acest timp şi-a economisit o bună parte din bursă, a făcut diverse investiţii, inclusiv în cripto, şi a reuşit să finanţeze afacerea pe care a deschis-o ulterior împreună cu fratele lui.

Tot în SUA, la academie, despre care spune că este „un labrator foarte bun de leadership şi management“, a învăţat să lucreze cu omul şi să managerieze o echipă.

Acum, el vrea să crească odată cu proiectul Aviator Delight şi să înveţe cât mai mult despre ce înseamnă antreprenoriatul, pentru că în viitor are în plan şi alte proiecte.

„Planul meu este să cresc, să învăţ, iar ulterior îi voi lăsa acest proiect fratelui meu. Însă, am de gând să rămân în antreprenoriat pentru că am mai multe proiecte în minte, inclusiv în zona de energie verde“, a conchis Adrian Chiriac.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania