Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Alina Strinu a lansat „Uite, mami, ce-am gătit“, o carte de alimentaţie pentru copii, iar astăzi ţine cursuri cu aceeaşi tematică. „Este un proiect care vrea să le aducă bucuria mâncatului sănătos, fără presiune“

04.12.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Primele cursuri au început în luna aprilie a acestui an, iar până în prezent au participat circa 200 de copii. Cursurile se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 8 ani.

Alina Strinu organizează cursuri de alimentaţie pentru copii, unde îi învaţă beneficiile mâncatului sănătos, dar îi şi ajută să îşi prepare singuri mâncarea. Ideea buinessului de organizare a unor cursuri dedicate copiilor a venit după ce Alina Strinu a publicat cartea „Uite, mami, ce-am gătit”, în 2021, o carte de alimentaţie pentru copii. Atât cartea, cât şi cursurile pe care le ţine au pornit din nevoia antreprenoarei de a-şi convinge copilul să mănânce sănătos fără să existe o presiune. 

„Aveam nevoie de un instrument care să o înveţe pe fetiţa mea cum să îşi facă un sendviş, dar nu exista. Copiii nu reţin atât de mult, chiar dacă eu îi spuneam, era obositor procesul şi am căutat un instrument care să mă ajute, dar nu l-am găsit. Atunci am zis că trebuie să fac acest lucru”, povesteşte Alina Strinu.

Cu 4.000 euro, antreprenoarea a reuşit să îşi publice cartea şi, ulterior, să organizeze cursurile pentru copii.

Astăzi, Alina Strinu îşi duce şi jobul în paralel, lucrând în studii clinice. Nu este însă primul său business, având înainte o mică afacere de organizare a nunţilor.

Cartea a fost cumpărată de mulţi părinţi, ceea ce a determinat-o pe Alina Strinu să înceapă cursuri de alimentaţie pentru copii. Primele cursuri au început în luna aprilie a acestui an, iar până în prezent au participat circa 200 de copii. Cursurile de adresează copiilor cu vârste între 3 şi 8 ani.

„La ateliere, părinţii îşi aduc copiii să fie expuşi la modalitatea de a găti. Nu preparăm termic, nu folosim obiecte ascuţite sau periculoase,  ca să fie în siguranţă toată lumea. Avem gustări simple, cu alimente care se găsesc în orice bucătărie. Când îi spui unui copil că trebuie să mănânce un sendviş dimineaţa, sună autoritar, dar dacă îi pui în faţă cremă de brânză, pâine, legume tăiate în anumite forme, el primeşte încrederea că poate să facă singur asta”, spune Alina Strinu.

Săptămânal, antreprenoarea ţine între două şi patru cursuri, ea spune că nu poate organiza mai multe ateliere pentru că trebuie să ţină cont de orele la care deobicei mănâncă copiii, tocmai ca pe parcursul atelierului să nu le piardă atenţia.

„Sunt doar anumite momente cheie în care poţi organiza atelierele ca să ai parte de cooperarea totală a copiilor şi de rezultate optime. Altfel, nu pot să organizez dacă am în van. Şi atunci, având în vedere vârsta copiilor, sunt doar două intervale pe zi în care pot face asta”, explică ea.

Antreprenoarea îşi doreşte să aibă un spaţiu propriu în care să ţină cursurile, până acum a închiriat diferite spaţii. De asemenea, ea are în plan şi extinderea cursurilor astfel încât să se adrseze şi copiilor mai mari şi să îmbine noţiuni de alimentaţie cu noţiuni de igienă corporală.

Pentru anul acesta, Alina Strinu se aşteaptă la venituri de 5.000 de euro din vânzarea cărţilor şi din organizarea atelierelor.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero,

o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania