Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Experienţa de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane a motivat-o pe Raluca Hurduc să pornească propria agenţie de recrutare. „Există o mare nevoie în piaţă de a calibra oamenii potriviţi cu companiile“

09.01.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Compania a fost înfiinţată în urmă cu aproape şapte ani, oferind servicii de consultanţă în management şi recrutare  Din primăvara acestui an, antreprenoarea a decis să se concentreze pe recrutare.

Raluca Hurduc are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane, ocupând mai multe poziţii, însă şi-a dorit să meargă pe drumul antrepre­no­riatului prin deschiderea HR Broker, o agenţie de recrutare.

„Antreprenoriatul a venit firesc pentru mine pentru că am lucrat aproximativ 20 de ani în resurse umane. Am început într-o companie de consultanţă în management şi resurse umane unde am fost formată în partea de evaluare psihocomporta­mentală şi profesională pentru middle şi top management“, povesteşte Raluca Hurduc.

Ulterior, ea a ajuns în poziţia de manager operaţional al unei companii de telecom, în subordinea sa fiind circa 300 de oameni. În timp, a început să primească tot mai multe solicitări pe partea de consultanţă şi a fost nevoită să îşi deschidă o firmă.

Compania a fost înfiinţată în urmă cu aproape şapte ani, oferind servicii de consultanţă în management şi recrutare. În primii ani de activitate, HR Broker s-a concentrat pe serviciile de consultanţă, iar în primăvara acestui an antreprenoarea a luat decizia de a pune mai mult accent pe recrutare.

„Am fost aproximativ şapte ani consultant pentru diverse companii antreprenoriale din România pe management. Apoi, am decis să fac o schimbare şi să mă concentrez pe recrutare. Am luat această decizie pentru că îmi plac foarte mult oamenii şi am simţit că există o nevoie mare în piaţă de a calibra oamenii potriviţi cu compania potrivită în momentul potrivit“, spune Raluca Hurduc.

Deşi se va concentra mai mult pe zona de recrutare, antreprenoarea nu renunţă la consultanţă. Principalul motiv pentru care a ales să dezvolte zona de recrutare este că acest segment din business poate scala afacerea mult mai uşor decât consultanţa.

În prezent, echipa HR Broker este formată din şase recrutori, care sunt în contract de colaborare cu agenţia de recrutare. Pentru anul acesta, businessul îşi propune să crească echipa şi să găsească un spaţiu fizic. Mai mult, antreprenoarea are în plan să îşi diversifice portofoliul prin adăugarea de noi servicii.

Clienţii agenţiei vin din diverse sectoare economice.

Planurile de dezvoltare pe care şi le-a propus în acest an ar trebui să îi aducă o creştere de 70% a businessului, estimează antreprenoarea. În 2023, HR Broker a încheiat cu afaceri de 60.000 euro.

Raluca Hurduc este optimistă pentru anul acesta şi consideră că piaţa recrutării va merge bine, în pofida dificultăţilor din economie.

„În continuare este nevoie de oameni buni. Dacă discutăm de recrutare de volum sunt mai puţine poziţii, dar pentru middle şi top management încă se caută oameni buni. Sunt companii care se dezvoltă în continuare, sunt companii unde nevoie nu este de a creşte echipa, ci de a înlocui un om. Sunt poziţii în piaţă, mai ales în IT sunt foarte multe persoane pe entry level care îşi caută de muncă“, spune ea.

În urmă cu câţiva ani, procesul de recrutare decurgea mult mai uşor, însă balanţa a început să încline mai mult în favoarea candidaţilor, ceea ce a îngreunat acest proces.

„Candidaţii alegeau companiile, companiile trebuiau să vândă un pachet, un brand, beneficii. A rămas acest lucru, însă din ce în ce mai mult simt că începe să încline balanţa invers, pentru că posturile fiind mai puţine, nu cu mult, oamenii sunt mai atenţi la ceea ce aleg“, mai spune ea.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania