Afaceri de la zero

Ai nostri stiu sa numere banii pe romaneste

09.02.2004, 00:00 Autor: Cecilia Stroe


Piata romaneasca a transferurilor de bani a inregistrat una dintre cele mai inalte rate de crestere din Europa Centrala si de Est, declara la finele anului trecut Alexandru Badulescu, directorul de tara al Western Union pentru Romania si Moldova. Lucrativitatea pietei transferurilor de bani dinspre romanii din strainatate nu avea cum sa nu atraga in ultimii ani si companii mai mici, care tind sa se specializeze indeosebi pe relatia cu o anumita tara sau o anumita zona geografica de unde vin banii.



In unele cazuri, bancile comerciale, primii parteneri ai serviciilor de transfer monetar oriunde in lume, sunt cele care iau initiativa de a aduce pe piata de aici o firma sau alta: Alpha Bank Romania, de pilda, a incheiat anul trecut un acord cu Money Exchange Company din Spania, companie din domeniul transferurilor rapide de numerar, prin care romanii aflati la munca sau la studii in strainatate pot trimite bani in tara, prin intermediul sucursalelor Money Exchange din Spania si din alte tari europene.



O firma care a intrat pe piata inca din 1999 este Smith&Smith, societate mixta romano-americana, care a realizat primele transferuri de bani din Israel, iar in momentul de fata opereaza pe relatiile Israel, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Irlanda, Belgia si tarile arabe, tari in care se afla peste 700.000 de romani. Conform lui Adrian Ciorcasel, directorul coordonator al firmei, strategia a fost de la inceput sa ocupe acele segmente din piata transferurilor de bani care aveau sansele cele mai mari de a se dezvolta. "In speta, cea mai ridicata rata de economisire la romanii plecati in strainatate se intalneste in Israel si in Irlanda, unde media de transfer se situeaza undeva la 600-700 de euro; in restul Europei, in tari precum Grecia, Italia sau Spania, unde lucreaza foarte multi romani, aceasta medie nu depaseste insa 300-400 de euro".





Numai sa vorbiti romaneste





Pentru a putea intra pe o piata concurentiala cu un serviciu de transfer de bani trebuie sa inspiri multa incredere, considera el; romanii aflati in strainatate "muncesc din greu ca sa castige" si sunt destul de greu de convins sa-si incredinteze banii unei societati in scopul transferului catre tara, chiar si pentru o perioada foarte scurta: "Cel ce nu are incredere in nici un sistem vrea sa-si ridice banii imediat, dupa un sfert de ora, si o face platind suplimentar prin Western Union sau MoneyGram". Desi prin intermediul Smith&Smith transferul valutar nu dureaza 15 minute, ci intre 24 si 48 de ore, in functie de contractele dintre companie si partenerii sai, numarul romanilor aflati la munca in strainatate care decid sa apeleze la acest serviciu este in crestere, sustine directorul.



Compania a incercat sa castige clienti de la concurenta prin faptul ca este singura de pe piata care permite transferul direct de euro, ceea ce reduce costurile cu comisionul, adauga directorul. De pilda, pentru serviciul din Olanda, clientul care trimite bani in Romania plateste acolo un comision minim de 8 euro (pentru o suma de pana la 100 de euro) si maxim de 29 de euro (pentru o suma cuprinsa intre 700 si 1.000 de euro), iar la sosirea banilor in Romania, destinatarul sumei o ridica de la banca partenera BCR, fara comision de schimb valutar si fara comision de ridicare a sumelor din banca.



Pentru a face fata concurentei reprezentate de cei doi "colosi", cum numeste Ciorcasel companiile Western Union si MoneyGram, Smith&Smith a mizat, in al doilea rand, pe servicii foarte personalizate. "Le-am vorbit clientilor nostri in romaneste la fiecare dintre sediile noastre din Israel", spune el, precizand ca in Israel, Smith&Smith este in momentul de fata intre primii doi operatori de pe piata. Situate in zone intens frecventate de romani, agentiile companiei sunt deschise si sambata si duminica, pana seara tarziu: "Avem un program foarte flexibil, omul nu trebuie sa se invoiasca de la serviciu pentru a trimite bani in tara si nici nu trebuie sa se deplaseze foarte mult".





O piata de doua miliarde de dolari





Piata transferurilor valutare din Romania - cea legala, pentru ca dupa cum spune Ciorcasel exista si una ilegala, pe care "activeaza" autocarele - a depasit anul trecut cifra de 2 miliarde de dolari si va evolua constant ascendent cel putin pana in 2007. Pe aceasta se bazeaza directorul cand spune ca si activitatea firmei lui are sanse sa evolueze la fel. In 2000, Smith&Smith a avut o cifra de afaceri de un miliard de lei si profit net de 21 de milioane de lei; un an mai tarziu avea o cifra de afaceri de 7,2 miliarde si un profit net de 21 de milioane. Pentru 2003, Ciorcasel estimeaza, fara a furniza date, o cifra de afaceri "oricum dubla" fata de anul anterior.



Dezvoltarea oricarei firmedin acest domeniu depinde insa de numarul si de talia partenerilor sai, respectiv de bancile comerciale care accepta sa-i devina parteneri. Evident deci ca si Ciorcasel va repeta teoria dupa care colaborarea cu o firma specializata in transfer valutar constituie o buna oportunitate de afaceri pentru orice banca comerciala: "Atunci cand clientul capata incredere intr-un asemenea serviciu de transfer de bani, el lasa mai departe bani in sistem: o parte din bani raman in banci in depozite si conturi si constituie pentru orice banca comerciala o sursa ieftina de creditare".





Principalii jucatori de pe piata transferurilor de bani sunt serviciile Western Union si MoneyGram. Cu 130.000 de locatii in peste 190 de tari, Western Union a intrat in Romania in 1996, cand a fost incheiat primul contract de colaborare cu Banca Romaneasca. In prezent, numarul oficiilor prin care se realizeaza serviciile de transfer in acest sistem a ajuns la 900. La nivel mondial, aproximativ 40% din agentii Western Union se gasesc in cadrul oficiilor postale, 30% se afla in banci si 30% institutii bancare particulare, iar la noi, partenerii companiei sunt Posta Romana, Banc Post, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Finansbank, Eurom Bank si Dollar Expres Romania. Suma maxima care poate fi primita din strainatate este de 10.000 de dolari de persoana pe zi, iar platile in strainatate se pot efectua in limita a 5.000 de dolari de persoana pe zi, avantajul acestui serviciu fiind timpul foarte scurt in care se poate realiza transferul, de 15 minute. In afara de Western Union, celalalt serviciu important de transfer rapid al banilor existent pe piata romaneasca este MoneyGram, disponibil in peste 140 de tari si 36.000 de agentii din lume, care permite transferul de bani in aproximativ 10 minute. Agent MoneyGram din 1997, BCR a efectuat anul trecut 40.000 de operatiuni prin intermediul acestui serviciu, care au insumat 136 milioane de dolari. Numai in primele cinci luni ale anului trecut, BCR transferase prin MoneyGram aproximativ 70 milioane de dolari, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului 2002. Suma medie pentru un transfer din strainatate catre Romania se situeaza la un nivel de 400-500 de dolari, iar principalele transferuri de bani sunt realizate din tari unde sunt prezente comunitati romanesti numeroase, cum ar fi Statele Unite, Canada sau Israel.
cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania