Afaceri de la zero

Au facut din emigrare un business in expansiune

23.02.2006, 20:12 Autor: Lavinia Marin
Dupa ce au emigrat in tari precum Canada si Australia, cativa romani au avut o idee de afaceri mai putin obisnuita - consultanta pentru emigrare.

Cu onorarii de la 1.500 de euro in sus, firmele de consultanta isi extind an de an reteaua din Romania.

Mihai Maicaneanu a renuntat in 1998 la pozitia de consultant in informatica pentru a deschide o agentie de consultanta in emigrare, din dorinta de a-i ajuta pe emigrantii romani din Canada sa se integreze mai usor.

"Ca membru al comunitatii romanesti din Montreal, am avut ocazia sa aud intamplarile multora dintre noii sositi in Canada. Din dorinta de a-i ajuta pe altii sa ocoleasca acea ''industrie de exploatare a noilor sositi'' s-a nascut ALO Canada", povesteste Mihai Maicaneanu, fondatorul ALO Canada.

Dupa ce si-a creat o afacere solida pe piata canadiana, Maicaneanu a decis sa faca urmatorul pas si sa-i pregateasca pe cei care vor emigra inainte ca acestia sa aplice pentru obtinerea vizei pentru Canada si a deschis o reprezentanta si in Romania.

ALO Canada a inceput cu doi salariati, echipa s-a largit treptat, ajungand ca in prezent sa numere 100 de angajati, atat in Canada, cat si in cele patru birouri din Romania.

"In momentul in care am reusit crearea unui nume solid, m-am gandit sa fac un pas inainte si sa ofer educatia necesara celor care vor emigra, adica sa ii pregatesc pentru noua viata din Canada inca de pe cand planurile de emigrare abia incep si astfel am ajuns sa ofer servicii de consultanta in emigrare si aici in Romania. In acel moment s-a nascut ALO Canada in Romania. Asta se intampla in 2000", explica Maicaneanu, care este si membru al Societatii Canadiene de Consultanti in Emigrare.

Cu un procent de reusita de peste 99% atat in ceea ce priveste obtinerea vizelor de emigrare, cat si a celor de rezident temporar (turist), Maicaneanu vede in Canada tara care ofera cele mai bune sanse de integrare emigrantilor din Romania.

"Eu insumi am emigrat cu ani in urma in Canada, unde locuiesc si in prezent. Cunosc foarte bine atat situatiile de care se lovesc noii sositi, cat si situatia generala a emigrantilor in Canada", a adaugat el.

Din experienta acumulata atat pe piata canadiana, cat si cea romaneasca, Maicaneanu a ajuns la concluzia ca a deschide o firma in Romania este ceva diametral opus fata de ceea ce inseamna aceasta in Canada.

"Practic, in Canada, infiintarea firmei dureaza 15 minute si costa 35 de dolari canadieni (circa 25 de euro). Etapele sunt simple: crearea firmei, a contului bancar si a cadrului juridic, crearea unui website si urmarea strategiei de lansare. Totul a functionat conform planului", povesteste el.

In Romania a fost ceva mai dificil. "M-am trezit in fata primului client in imposibilitate de a incasa tariful consultantei pentru ca nu aveam chitantier si facturier. De ce? Pentru ca juristul insarcinat cu infiintarea firmei dispa-ruse cu suma incasata pentru infiintarea firmei si ALO Canada nu exista pur si simplu", explica Maicaneanu, care dupa acest incident s-a ocupat singur de infiintarea firmei si in 10 zile totul intrase in normal.

Cea mai mare dificultate intampinata de Maicaneanu in consultanta pentru emigrare a fost si continua sa fie mentalitatea romanilor. "Serviciile sunt atat de slab dezvoltate in Romania tocmai din cauza faptului ca inca se gandeste primitiv: e normal sa cheltuiesti un salariu mediu pe economie pentru o bluza care-ti place, dar e imposibil sa cheltuiesti aceeasi suma pe ceva ce nu se vede, simte sau miroase. Ideea de serviciu exista foarte putin, pe cand in tarile dezvoltate acest sector ocupa cel putin 50% din activitatile lucrative. In plus, exista si perceptia candidatilor fata de astfel de activitati traditional cunoscute ca fiind fraude, sau pe romaneste ''tepe''", a adaugat el.

Romanii care apeleaza la serviciile celor de la ALO Canada pentru a emigra sunt persoane fizice, cu media de varsta 26-39 ani, cu venituri medii si peste mediu, cu studii liceale sau universitare, peste 75% fiind insotiti de familie. "In general sunt familii peste medie in Romania care doresc un viitor diferit pentru copii".

Maicaneanu considera ca din ce in ce mai multi romani incep sa caute o alternativa, cea mai la indemana solutie fiind emigrarea. "Pentru multa lume iminenta integrare europeana a Romaniei constituie un motiv foarte serios de ingrijorare".

Serviciile furnizate de cei de la ALO Canada incearca sa acopere toate etapele emigrarii de la aparitia ideei in randul clientilor pana la integrarea totala a acestora in societatea canadiana: stabilirea strategiei de emigrare, conceperea dosarelor de emigrare, traduceri, legalizari si evaluari de bunuri, pregatirea pentru interviul cu ofiterul de emigrare, pregatirea dosarului pentru acest interviu, asistenta la plecarea din Romania, asistenta la ajungerea in Canada, asistenta legala (litigii si arbitraje).

Statisticile realizate de firma legate de regiunile in care romanii prefera sa emigreze au aratat ca aproximativ 10% dintre emigrantii selectati la nivel global pentru provincia Quebec, erau romani. "Daca ne gandim ca o tara cu o populatie de 21 milioane a furnizat 10% din emigrantii primiti in Quebec ne putem imagina ce pepiniera reprezinta Romania in ce priveste emigrarea in Quebec! Ecuatia este foarte simpla: din ambele puncte de vedere exista multumire: Guvernul Quebec selec-teaza emigranti din Ro-mania pentru ca se inte-greaza usor, iar emigrantii din Romania aleg Quebec pentru ca le confera sistemul american cu oarecare iz latin, mai apropiat emigrantului din Romania", explica Maicaneanu.

Referindu-se la afacerea sa, el spune ca desi nu aduce realizari financiare spectaculoase, nu regreta ca a deschis-o.

"La volumul de munca depus, realizarile financiare nu sunt spectaculoase. Eu personal am renuntat la un venit de CAD 70.000/an (circa 50.000 de euro) in Canada pentru un venit mult mai mic in Romania, dar pentru mai multe satisfactii profesionale".

Printre planurile de viitor ale celor de la ALO Canada se numara implementarea unui sistem tehnologic care sa permita comunicarea cu toti clientii, indiferent de locatie. "Aceasta inseamna ca orice client isi va putea accesa dosarul, va putea comunica direct cu consultantul acreditat prin Internet la orice ora doreste", spune Maicaneanu.

O alta tara preferata de romanii care vor sa emigreze in strainatate este Australia, iar Synchronicity One este una dintre putinele companii care ofera consultanta pentru emigrare in Australia. Desi nu are deschis un birou oficial in Romania, Synchroncity One este reprezentata pe piata romaneasca de un agent de emigrare.

"Ideea afacerii nu mi-a venit personal, mie mi-a venit doar ideea de a emigra in Australia in urma cu un an si jumatate", explica Dorin Ilies, reprezentantul companiei australiene SynchronicityOne in Europa de Est.

"Am contactat agentia SynchronicityOne pentru a ma reprezenta in vederea emigrarii in Australia. La momentul respectiv, agentia nu era foarte extinsa, marketing-ul realizandu-se doar prin biroul din Australia, si prin intermediul catorva reprezentanti - Europa Centrala, Canada, SUA, India. Datorita numarului tot mai ridicat de clienti care au apelat la serviciile agentiei, a fost necesara extinderea reprezentarii agentei in Israel, Europa de Vest, Europa de Est. Desi conducerea firmei nu agreeaza colaborarea cu clientii, in urma cu un an am primit propunerea de a fi repre-zentant local in Europa de Est", povesteste el.

Din experienta sa, Ilies a remarcat ca est-europenii prefera sa emigreze in tari precum: SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda, decat in tarile europene.

"Emigrarea in SUA se poate realiza deosebit de dificil prin prisma inaspririi conditiilor de acordare a vizelor. Singurul mijloc flexibil a ramas loteria vizelor. Pe de alta parte procesul de obtinere a cetateniei este mult mai lung si anevoios. Atunci optiunea urmatoare ar fi Canada, care are Vancouverul orasul situat pe primul loc in lume ca nivel de trai. Aici procedurile de emigrare sunt mai simple, cetatenia se poate obtine dupa 3 ani de rezidenta permanenta. Dar ramane o problema pe care multi doresc sa o evite: clima cu temperaturi destul de scazute", explica Ilies.

Principalele avantaje ale emigrarii in Australia sunt in opinia agentului SynchronicityOne: clima calda (putin prea calda in unele regiuni, dar preferata de cele mai multe ori frigului din Canada), vegetatia, peisajele, procedurile de emigrare relativ simple, posibilitatea obtinerii cetateniei dupa doar 2 ani de rezidenta permanenta, sistemul de acordare a asigurarilor medicale gratuite sau subventii pentru prima locuinta dobandita.

Responsabilitatile lui Ilies ca reprezentant local sunt acelea de promovare a serviciilor pe care agentia le ofera si asistenta in vederea demararii procedurilor de emigrare ale potentialilor clienti.

Principalele dificultati cu care se confrunta Ilies in calitatea sa de reprezentant al unei agentii de emigrare sunt mai mult de ordin moral, in contextul existentei unor companii care a au inselat asteptarile oamenilor care vor sa emigreze in strainatate.

"Cel mai greu lucru este acela de a convinge o persoana ca activitatea pe care o faci nu are ca scop inselarea oamenilor, ci ajutarea acestora pentru a-si implini visurile. Singura modalitate in care pot sa demonstrez seriozitatea agentiei este aceea de a ruga potentialii clienti sa verifice autorizarile agentilor nostri pe site-ul MARA (Autoritatea de inregistrare a agentilor de migrare). Agentii care au avut pro-bleme si care au fost contestati de catre clienti au mentionate penalizari in registrul agentilor".

Clientii agentiei SynchroncityOne provin din toate categoriile sociale, Australia oferind posibilitatea emigrarii atat celor cu, cat si celor fara studii superioare. "De cele mai multe ori conteaza experienta de munca, nu obligatoriu in domeniul in care persoana respectiva este calificata. Restrictiile ar fi in principal pentru probleme majore de sanatate sau pentru cei care au cazier judiciar", explica Ilies.

O cerinta importana este cunoasterea limbii engleze, clientii fiind sfatuiti sa urmeze cursurile si testele de limba IELTS (International English Language Testing System) in Romania. Nesustinerea acestui test presupune plata unei taxe de aproximativ 2.700 de dolari australieni (1.700 de euro) inainte de plecarea in Australia pentru cursuri si teste de limba in tara de emigrare.

Majoritatea aplicantilor pentru emigrare in Australia sunt sot-sotie sau aplicant-partener. Pentru cei casatoriti se impune conditia de a avea o relatie dovedibila de cel putin 12 luni.

Primul pas in maniera de lucru a agentiei SynchroncityOne este obtinerea unui raport detaliat asupra posibilitatilor de emigrare ale clientilor. Un astfel de raport este intocmit de agentul care preia cazul clientului in cauza si este o analiza detaliata contra cost, tariful fiind de 450 de dolari australieni (280 de euro).

Ilies spune ca agentii SynchroncityOne se ocupa de toate aspectele intocmirii dosarelor, clientul neavand nevoie sa se deplaseze nici macar la ambasada sau la consulat. Comunicarea cu agentii se realizeaza prin intermediul Internetului, iar actele se trimit prin posta sau cu-rier la agentia din Australia, unde se verifica co-rectitudinea si completitudinea datelor, se in-tocmesc dosarele si se depun la institutiile acreditate. Onorariile percepute de cei de la Syn-chroncityOne variaza intre 3.000 si 6.500 de dolari australieni (1.900 - 4.000 euro), pentru Europa de Est acestea fiind mai mici intre 2.500 si 5.500 de dolari australieni (1.600 - 3.400 euro), in functie de tipul de viza si de complexitatea cazului. "In general, apelarea la o agentie de emigrare implica si costuri suplimentare in procesul de emigrare, acesta fiind principalul dezavantaj. Dar apar in schimb o serie de avantaje: clientul este sigur ca nu a completat gresit formularele de emigrare, dosarul este complet si fara greseli. Riscurile la care se expune clientul mergand pe cont propriu ar putea sa-l coste mai mult decat apelarea la o agentie de emigrare", spune Ilies.

Alti romani care au emigrat in strainatate s-au angajat la firme de consultanta in emigrare.

"Suntem o firma de avocati in Canada care are aceasta specializare: practica in legea emigratiei. Nu suntem o inventie de conjunctura, ci o firma multinationala, cu reprezentante in multe tari care recruteaza persoanele ce intrunesc conditiile de selectie pentru emigrare si le ajuta sa se integreze in momentul in carea acestea ajung acolo", explica Dan Crivoi, consilier in cadrul companiei Via Canada, divizie a cabinetului de avocatura VanderVennen Lehrer Lawyers.

In 1998, Via Canada a deschis primul birou in Oradea, urmand apoi deschiderea altora in Arad, Satu-Mare, Sibiu, Brasov, Timisoara si Bucuresti.

"Eu am lucrat 7 ani la firma canadiana, dupa care am venit aici cu acceptul firmei si am deschis birouri. Noi facilitam obtinerea vizei, gasim solutia juridica astfel incat fiecare persoana sa poata ajunge repede si bine", spune Crivoi.

El mentioneaza ca, de cand lucreaza in acest domeniu, sistemul canadian de emigrare s-a imbunatatit continuu. "La inceput exista un program national de emigrare, dar s-a observat pe parcurs ca exista anomalii. Pentru a eficientiza emigrarea, au aparut programe provinciale, cum este cel al provinciei Quebec. Aceste provincii au programe de selectie proprii, cu criterii proprii, cu o legislatie sau cel putin regulamente proprii. O persoana poate alege intre aceste programe si daca face o alegere proasta poate fi respins, iar daca face o alegere buna poate fi acceptat. O persoana care face cerere la Quebec ar putea sa nu intrunesca conditiile, dar ar putea pentru programul federal. De exemplu un sofer de tir are sanse mai bune in Manitoba, un inginer auto in Toronto, iar un inginer de avion in Montreal", spune Crivoi.

Birourile din Romania ale cabinetului de avocatura VanderVennen Lehrer Lawyers se ocupa de activitatile legate de obtinerea vizei, partea canadiana ocupandu-se de integrarea persoanelor in cauza prin gasirea unui loc de munca si a cazarii corespunzatoare. Serviciile Via Canada costa 1.000 de euro pentru o persoana si 1.500 pentru familie, iar pentru pachetul din Canada care include cazare si gasirea unui loc de munca, aplicantii trebuie sa plateasca inca 850 de euro.

Majoritatea celor care apeleaza la serviciile Via Canada pentru a emigra au varste intre 28 si 40 ani, studii superioare, iar majoritatea sunt familisti, 65-70%.

"Sunt si programe pentru oameni de afaceri, care au bani si vor sa investeasca in Canada. Dar un om de afaceri trebuie sa aiba minimum 300.000 dolari canadieni (220.000 de euro - n.r.) stransi legal din activitate de afaceri, iar aceasta activitate trebuie sa realizeze anumite performante in ceea ce priveste profitul, numarul de angajati, active, in cel putin doi din ultimii cinci ani", spune Crivoi, care specifica ca oamenii de afaceri care emigreaza in Canada reprezinta un procent relativ restrans.

Crivoi spune ca desi limba nu este un criteriu eliminatoriu pentru emigrare, cunoasterea ei reprezinta un avantaj. "Nu trebuie neaparat sa vorbeasca limba: e bine sa vorbeasca cel putin una din limbi: engleza sau franceza."

Selectia se face prin acordarea unui punctaj in functie de: studii, calificari, experienta in munca, varsta, cunoasterea limbii, eventuale legaturi pe care le are cu Canada."

In opinia consilierului Via Canada, domeniile in care canadienii cauta cei mai multi emi-granti sunt: ingineri in mecanica, electrotehnica, chimie, avioane, informatica. "Studiile sunt esentiale, iar experienta variaza de la o regiune la alta: programul federal: minim un an, Quebec minimum 6 luni. De asemenea, se poate lua in considerare practica din timpul facultatii", afirma Crivoi.

Cele mai cautate regiuni de catre emigrantii romani ce apeleaza la serviciile Via Canada sunt Ontario (60%), Quebec (30%) si Columbia Britanica (10%).

De la infiintare si pana acum, Via Canada a crescut atat din punctul de vedere al numarului de birouri, care in prezent sunt 7, dar si al numarului de la angajati, acestia evoluand de la 5 in 1998 la 23 de angajati in 2005. Crivoi nu a dorit sa precizeze cifra de afaceri a companiei.

El crede ca domeniul consultantei pentru emigrare este o afacere profitabila, dar limitata in acealsi timp. "Este o activitate de tip profesional, precum cea a medicilor, avocatilor sau contabililor. Dar nu este productie, pentru ca aici lucreaza oamenii si fiecare are limita lui. Clientii nostrii nu au toate lucrurile perfect si trebuie lucrat ca sa si le imbunatateasca. Este mult de munca cu fiecare om in parte, iar onorariul il incasam numai daca omul e admis. Interesul nostru este ca clientul nostru sa plece".

Planurile de viitor ale birourilor Via Canada constau in deschiderea pe termen mediu a unor noi reprezentante in Constanta, Petrosani, Iasi si Bacau. Iar pe termen lung extinderea peste hotare in Bulgaria si Republica Moldova, in conditiile in care acum cetatenii acestor tari care vor sa emigreze in Canada vin in Romania pentru a obtine viza. lavinia.marin@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania