Afaceri de la zero

Ce inseamna Business Angels pentru afacerile de la zero

29.11.2007, 15:30 Autor: Adriana Rosoga

Lipsa know-how-ului managerial, a competentelor si a experientei in pornirea unei afaceri de la zero poate fi suplinita prin apelarea la un Business Angel, un investitor care dispune de resurse financiare personale semnificative si de experienta in conduc

Rolul lor este sa ofere suport financiar proiectelor mici de afaceri care nu pot accesa usor un alt tip de finantare (credite bancare, investitori institutionali). In general, antreprenorii care apeleaza la grupurile de investitori de tip Business Angels au necesitati mici de capital (cum sunt serviciile) sau afaceri in domenii legate de IT, comunicatii, turism.
Din dorinta de a facilita comunicarea intre investitori si antreprenori inovativi care nu au suficiente fonduri si secundar pentru a-si crea un business, Mihai Andrei, directorul companiei Mykompany, a lansat in septembrie 2006 site-ul BizAngels.ro.
"A fost initiativa mea personala. Am lucrat o perioada la West London Business Chamber of Commerce, iar acolo am vazut cum functioneaza aceste website-uri. Cum in Romania existau doar o serie de promisiuni prin presa si nimic concret, am decis sa lansez acest website", spune el.
Investitia initiala s-a ridicat la peste 20.000 de euro si a constat in designul website-ului si crearea unui soft special care asigura functionarea bazelor de date.
Pentru a-si putea prezenta ideea de business pe site, antreprenorii trebuie sa se inscrie si sa descrie propunerea de afacere, oferind atatea detalii cate doresc pentru a atrage atentia investitorilor, fara a divulga eventuale secrete. Investitorii sunt cei care, dupa ce isi creeaza un profil, incep sa caute proiecte de afaceri conform unor criterii stabilite: domeniul de interes, zona sau intervale de timp.
"Pe baza detaliilor se face un matching intre detaliile propunerii si optiunile investitorilor, iar propunerea este trimisa acelor investitori interesati, astfel crescand sansele de a trezi interes si de a atrage un investitor. Datele de contact ale investitorilor sunt confidentiale si sunt divulgate catre antreprenori doar in momentul in care investitorul isi exprima interesul de a discuta mai in detaliu cu un antreprenor", explica Andrei.
Acesta este momentul in care antreprenorul plateste o singura taxa de 100 de euro, fara TVA, pentru a afla datele de contact ale investitorilor interesati de ideea sa.
Fiecare noua exprimare a dorintei unui Business Angel de a intra in contact cu antreprenorul va fi inaintata fara niciun alt cost aditional.
Cu toate ca in baza de date a BizAngels s-au inscris 110 Business Angels din Romania (95%) si strainatate si peste 250 de antreprenori, s-au incheiat pana in prezent doar doua contracte, unul in domeniul imobiliar cu o valoare de aproximativ 600.000 de euro, suma solicitata de antreprenor, si o afacere in domeniul distributiei de materiale de constructii, de aproximativ 100.000 de euro.
Mihai Andrei considera ca principalul motiv pentru care s-au semnat atat de putine contracte este lipsa de interes a antreprenorilor. "Desi sunt inscrisi peste 250 de antreprenori in baza de date a BizAngels.ro, exista doar 30 si ceva de propuneri, deci exista o lipsa de initiativa. In al doilea rand, exista asteptari nerealiste sau neconcordanta a datelor specificate cu cele reale", precizeaza el.
Domeniile care au cel mai mare interes din partea investitorilor sunt serviciile de afaceri, imobiliarele, turismul si afacerile in domeniul IT. Zonele cu cel mai mare interes de investitii pentru Business Angels sunt Bucuresti (30%), Transilvania si Banat.
Mihai Andrei considera ca ceea ce le lipseste antreprenorilor romani este initiativa si realismul. "Interes din partea investitorilor exista. Sunt investitori straini care s-au deplasat special in Romania si ne-au contactat in cautare de oportunitati, iar investitorii romani sunt la fel de interesati si ne scriu ca asteapta propuneri mai multe si mai realiste. Realismul le lipseste antreprenorilor romani, iar uneori informatiile lor nu sunt corecte si astfel indeparteaza investitorii", considera proprietarul BizAngels.ro.
Investitia unui Business Angel poate varia de la cateva mii la cateva sute de mii de euro. Exista investitori interesati de IT care sunt atrasi de proiecte mai mici si investitori in imobiliare sau productie, de exemplu, care urmaresc proiecte mari.
Atunci cand analizeaza un proiect de business, investitorul tine cont de experienta antreprenorului in domeniul in care se incadreaza proiectul de afaceri propus, de realizarile acestuia si de disponibilitatea antreprenorului de a-si asuma un risc in proiectul respectiv alaturi de Business Angel.
Dar care sunt datele principale pe care antreprenorul trebuie sa le cuprinda in proiectul prezentat posibililor investitori? In primul rand, indicatorii de afacere care trebuie calculati cat mai realist posibil si analiza pietei pe care se desfasoara activitatea, suma solicitata pentru investitie si randamentul minim propus, care trebuie sa fie de obicei mare pentru a acoperi o rata mare de risc.
In schimbul infuziei de capital si cunostinte pe care o ofera, Business Angelul solicita cedarea unei parti din actiuni. Un Business Angel nu cere nicio garantie pentru sumele oferite, spre deosebire de o banca sau de alte tipuri de finantare si, in plus, acesta vine si cu experienta in elaborarea strategiei si experienta manageriala.
O alta organizatie care reuneste oameni de afaceri romani, francezi si germani care detin pozitii importante in companii internationale si dispun de capitaluri proprii susceptibile pentru a fi investite este Bucharest Business Angels, infiintata tot la sfarsitul lui 2006.
Conform site-ului de prezentare, asociatia ofera in afara de suportul financiar si sprijin pentru antreprenori in vederea validarii strategiei de dezvoltare. Bucharest Business Angels analizeaza dosarele primite de la antreprenori si, daca exista un interes comun, participa cu o anumita parte din capital.
Intocmirea unei fise de proiect constituie o prima etapa in elaborarea dosarului pentru obtinerea unei finantari. Aceasta trebuie sa contina in mare o prezentare a firmei solicitante sau a ideii de afaceri, oferta si piata pe care opereaza firma solicitanta, numarul de angajati necesar si nevoile financiare. Daca fisa de proiect este validata, urmeaza analiza business plan-ului de catre Bucharest Business Angels si prezentarea proiectului de antreprenor catre adunarea generala a asociatiei. Asociatia urmareste sprijinirea atat a start-up-urilor, cat si finantarea proiectelor aflate deja in dezvoltare.

n European Business Angel Network (www.eban.org) este o asociatie non-profit infiintata in 1999 la nivel european de Asociatia Europeana a Agentiilor de Dezvoltare (EURADA), cu sprijinul Comisiei Europene
n Scopul ei sa deruleze programe locale, regionale si nationale de asistenta in vederea crearii unui mediu favorabil desfasurarii activitatilor grupurilor de "Business Angels"
n Membrii EBAN sunt federatii si retele nationale, regionale si locale de "Business Angels", atat dintre tarile UE, cat si din tari terte
n Profilul investitorului conform EBAN este un om de afaceri sau un manager de succes, barbat, rareori femeie, cu varsta intre 35 si 65 de ani, dispus sa investeasca intre 25.000 si 250.000 de euro
n Conform aceleiasi surse, 25% din investitii se finalizeaza cu un profit de peste 50%, iar 13% au un profit intre 25-49%
Sursa: eban.org
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania