Afaceri de la zero

Cum poţi deschide un atelier de mobilă în România. Acest antreprenor a demonstrat că se poate, chiar în starea de urgenţă

03.07.2020, 18:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Într-o vreme în care afacerile s-au închis pe bandă rulantă – temporar sau nu – există şi antreprenori care au mers mai departe cu planurile lor prepandemie. Solid Atelier este numele unei astfel de ambiţii, al cărei „creier” este Adrian Holerga. Ideile lui luaseră naştere cu mult timp în urmă şi au început să prindă contur în iarnă. Chiar şi în condiţii de pandemie, Solid Atelier nu s-a dat înapoi de la lansare, astfel că, la sfârşitul lunii aprilie, mobilierul şi corpurile de iluminat făcute într-un mic atelier de lângă Capitală au ieşit în lume.

„Am avut ideea asta de multă vreme, trecând prin câteva renovări şi căutând obiecte de decor şi accesorii de mobilier, dar anul trecut am început să sondăm piaţa şi să punem pe hârtie o variantă în care această idee poate deveni un mic business”, povesteşte Adrian Holerga.

Şi a devenit. În iarnă a înfiinţat firma şi a început să doteze atelierul cu utilaje, apoi, la începutul lui ianuarie anul acesta, a demarat primele încercări. „Am luat din start în calcul că avem nevoie de patru-şase luni pentru a crea şi testa câteva produse pentru început.”

La final de aprilie, în plină stare de urgenţă, Solid Atelier exista deja printr-un site, cu o gamă de 44 de produse diferite, fiecare având între şapte şi 56 de variaţii de culori. Adrian are în spate o experienţă de câţiva ani în zona creativă, astfel că tot ceea ce înseamnă strategie, marketing, creaţie, fotografie de produs şi crearea site-ului a fost rezultatul propriilor eforturi. Solid Atelier este, în acest moment, un business la nivelul de atelier şi aşa ar vrea să-l păstreze, fără pretenţii de a ajunge la stadiul de mare fabrică de mobilă.

„Investiţia iniţială s-a ridicat în jurul sumei de 10.000 de euro. Am pierdut un pic şirul cheltuielilor mărunte, dar probabil că pe acolo eram la momentul lansării site-ului. Cei mai mulţi bani s-au cheltuit pe utilaje, apoi pe materie primă - multă stricată pe probe -, cheltuieli cu colaboratori şi chirie.”

Deşi planul iniţial era să ajungă la cinci angajaţi până la sfârşitul lui 2020, avântul s-a mai temperat, forţat de împrejurări, astfel că trei oameni în echipă sunt suficienţi pentru moment, spune Adrian Holerga. Însă etapele de dezvoltare merg mai departe.

„Toate produsele noastre sunt făcute la noi în atelier. Încercăm – şi cred că vom reuşi – să ajungem să avem şi materia primă 100% din România. Vindem în special direct pe site-ul nostru, dar şi prin platforme partenere. Dorim să ne extindem reţeaua de parteneri şi să deschidem şi un showroom, dar asta în funcţie de cum evoluează lucrurile în viitorul apropiat.”

Stilul pe care şi l-a asumat Adrian Holerga este unul industrial, cu ţevi galbene de gaz sau roşii de hidrant şi lemn masiv care să te transpună într-un spaţiu ca de producţie industrială, tipic mediului urban. Solid Atelier are două categorii de clienţi în vizor: pe de o parte, sunt cei care vor să-şi personalizeze casele după sufletul lor, iar pe de alta sunt jucătorii din HoReCa, astfel încât mobila din atelierul aflat în Bălăceanca, lângă Bucureşti, să ajungă în cât mai multe hoteluri, cafenele, baruri şi restaurante.

„Nu concurăm cu lanţurile mari de mobilier, vrem doar să completăm zonele în care unii oameni vor ceva mai deosebit. Spre exemplu, cred că o lampă făcută de Solid Atelier va arăta foarte bine pe un birou, indiferent dacă acesta a fost luat de la Ikea, Mobexpert, kika, JYSK sau Lems.”

Produsele din gamele existente până în acest moment pe site-ul Solid Atelier se încadrează în intervalul de preţ cuprins între 130 şi 940 de lei, în funcţie de tipul de obiect. Oferta este însă în continuă expansiune, astfel că şi preţurile vor fi variabile. La fel cum variabilă este fiecare zi de existenţă a afacerii, într-un context economic atât de fragil pentru start-up-uri.

„Am avut două comenzi în prima zi. Mi s-a spus că e sinucidere că am lansat site-ul acum. Dar a fost un risc acceptat, pierdeam colaboratorii, furnizorii, tot efortul depus dacă amânam. Şi să amânăm până când? A fost o lansare în perioadă de criză şi trebuie să ne adaptăm şi să mergem mai departe”, spune Adrian Holerga.


Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Lajus – realizare de bijuterii

prin imprimare 3D (Tulcea)

Fondatoare: Mihaela Ciobănescu

Investiţie iniţială: 71.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru 2020: câteva sute de mii de euro

Prezenţă: online

Tatami Pro – distribuţie de pardoseli pentru copii (Cluj-Napoca)

Fondator: Paul Rusu

Cifră de afaceri în 2019: 500.000 de lei (105.000 de euro)

Prezenţă: naţională

Tapp – producţie de cornete glazurate pentru îngheţată (Odobeşti, jud. Vrancea)

Fondator: Ionuţ Nistoroiu

Investiţie iniţială: 60.000 de euro

Prezenţă: naţională

Bikkla – centru de închiriere cu biciclete electrice (Lacul Roşu)

Fondator: Aaron Balazs

Investiţie iniţială: 12.000 de euro

Prezenţă: Lacul Roşu

Umur – atelier de tricouri imprimate digital (Târgu Jiu)

Fondatoare: Maria Turea şi Dorina Cioplea-Văduva

Investiţie iniţială: 135.000 de lei (28.000 de euro)

Cifră de afaceri în primele 5 luni din 2020: 30.000 de lei (6.300 de euro)

Prezenţă: online şi în magazinul fizic din Târgu Jiu


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de

70-80 mld. euro. Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania