Afaceri de la zero

Din nou campioane dupa o finala de infarct

04.09.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Reprezentativa de tineret a Romaniei si-a aparat cu succes titlul continental cucerit acum doi ani. In finala campionatului european, disputata sambata seara la Saint-Raphael (Franta), fetele pregatite de antrenorul federal Remus Draganescu au invins Rusia cu 30-28, la capatul unui meci de-a dreptul fantastic.

Rusoaicele au inceput mai bine si au intrat in pauza cu avantaj de un gol (15-14). Repriza secunda a debutat de asemenea in nota de superioritate a adversarului, care in minutul 50 avea pe tabela patru goluri avans si in fata o echipa romana ramasa in patru jucatoare de camp.

Practic, ultimele 10 minute pareau sa fie o simpla formalitate pentru vicecampioana Europei, care detinea si ascendentul moral al fabuloasei victorii din grupa (36-25).

Dar, surpriza, fetele noastre au facut un final de domeniul stiintifico-fantasticului, parca tras la indigo dupa memorabilul 31-28 reusit de baieti la Olimpiada de la Moscova (1980), victima fiind pe atunci reprezentativa URSS. In patru, romancele au izbutit sa inscrie de doua ori si sa-si pastreze poarta neperforata.

Mai tarziu, in cinci, au marcat o data fara sa incaseze vreun gol, pentru ca in formula completa, in ultimele doua-trei minute, sa puncteze de trei ori in conditiile in care adversarele, prada unui blocaj psihic general, s-au transformat in simple jaloane.

"Rusoaicele au patit ca noi in grupa. Atunci ne-am blocat la un moment dat si ne-au dat noua goluri la rand", a declarat antrenorul Draganescu ieri, pe aeroportul Otopeni, la intoarcerea delegatiei Romaniei.

Antrenor caruia ii revine marele merit de a fi stiut atunci sa le repuna pe fete pe picioare. Nu le-a reprosat nimic, le-a dus intr-un cadru natural numai bun pentru deconectare, o padure din apropiere, iar inaintea finalei a cautat sa minimalizeze absentele Simonei Sarbu, nerefacuta dupa operatia de menisc suferita acum o luna, si Florentinei Traistaru, victima unei entorse acum cinci zile, in ideea de a le insufla curaj si incredere de sine celor care urmau sa intre pe teren.

Pentru triumful de la Saint-Raphael, Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) va acorda, la propunerea federatiei de specialitate (FRH), titlul de maestru al sportului tuturor componentelor echipei.

De asemenea, MTS le va premia, conform prevederilor legale, cu cate 13 milioane lei. Recompense pe care fetele le merita cu varf si indesat.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania