Afaceri de la zero

Discriminarea dintre fotbalistii comunitari si extracomunitari un atentat la lege

12.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Apelurile introduse de doua dintre cele mai puternice cluburi din Serie A, AC Milan si Lazio Roma pentru declararea ca jucatori comunitari a fotbalistilor Andrei aevcenko si Pavel Nedved, in baza unei legi adoptate de Italia in 1998, au intrat deja in atentia Consiliului federal italian. Facand trimitere la lege, demersul vizeaza desfiintarea, partiala sau totala, a limitarii numarului de jucatori extracomunitari, cifrat acum la cinci, dintre care doar trei pot fi trecuti pe lista celor 18 prezenti pe foaia de arbitraj a unei partide, conform articolului 40 din norma interna a Federatiei italiene de fotbal.

Ce spune legea italiana in acest caz? De buna seama ca regulile fotbalului, pretutindeni, sunt autonome. Ele trebuiesc circumscrise, intotdeauna, legilor tarilor respective. Este si motivul pentru care reprezentantii legali ai celor doua cluburi au facut apel la Federatie, somand-o sa respecte normele europene asumate de guvernul si Parlamentul italian. Pentru ca, spun oficialii milanezi si romani, exista un decret legislativ, inregistrat sub numarul 286/25 iulie 1998, denumit "Text unic pentru dispozitiile privitoare la disciplina imigratiei si norme asupra conditiilor impuse strainilor" in care se stipuleaza ca "respectivele norme se aplica cetatenilor statelor neapartinatoare Uniunii europene" si dispun ca "cetateanul strain care traieste in Italia se bucura de aceleasi drepturi civile ca si cetatenii italieni. Statul italian trebuie sa garanteze lucratorilor straini si familiilor lor un tratament egal cu acela de care se bucura cetatenii italieni. Constituie discriminare orice comportament care, direct sau indirect, conduce la restrictii, excluderi bazate pe diferenta de rasa, culoare a pielii ori apartenenta religioasa si care in final atenteaza la libertatea politica, economica, sociala si culturala in orice sector al vietii publice".

Astazi, Uniunea europeana (UE) este formata din 15 state la care se adauga alte 12 care se afla pe lista de asteptare in vederea aderarii, acestea fiind obligate sa-si alinieze conditiile de munca celor comunitare. Faptul ca Cehia, tara aflata in primul val al aderarii, a indeplinit normele europene, ii confera sanse mari lui Pavel Nedved pentru a primi statutul de jucator comunitar. Lucrurile par putin diferite in cazul lui aevcenko, Ucraina situandu-se in ultimul val al aderarii. Aici insa, avocatii milanezi au facut trimitere la "Acordul de parteneriat si cooperare" dintre UE si statele partener prin care prima se obliga "sa nu puna nici un fel de oprelisti cetatenilor proveniti din randul partenerilor, opunandu-se oricarei forme de discriminare in privinta dreptului la munca, la retributie si la obtinerea unei licente".

Rezultatul apelurilor respective intereseaza si fotbalul romanesc, tara noastra aflandu-se si ea pe lista de asteptare, in valul doi, in vederea aderarii la Ue, Adrian Mutu, jucator aflat in coproprietatea lui Inter si a Veronei, putand deveni si el, in viitor, un jucator comunitar.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania